bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle veya sokak, hastane, okul ismi gibi bilgiyi girin.
anasayfa

ÇİÇEKLERİN SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILMALI?


Filtrele ve Sırala

Çiçek bakımının en önemli noktalarından biri saksı değişimidir. Uygun saksıya sahip olmayan saksı çiçeklerinin gelişimi etkilenir. Saksı değişiminin yapılması gereken zamanlar ve belli başlı bazı kurallar bulunmaktadır. Tüm bilgiler için okumaya devam edin!

Çiçeklerin Saksı Değişimi

Saksının bitkiye küçük gelmesi, yeni bir saksı beğenmek ya da uzun süre kullandığınız vitamin ve mineralleri azalmış toprak sebebiyle saksı değişimi yapmak isteyebilirsiniz. Saksı değişimi yaparken bitkiyi alışmış olduğu ortamdan kopardığımız için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir. İşte o noktalardan bazıları:

  • Sık sık saksı değişimi yapmayın, beğendiğiniz yeni bir saksı evinize misafir olacak yeni bir bitki için kullanılabilir. Mevcut bitkilerinizi rahatsız etmemelisiniz. Bitkilerinizin sağlıklı kök gelişimi için en az 1 sene gereklidir. 1 sene içerisinde bitkiniz kökleriyle bulunduğu saksıya ve toprağa tutunarak gelişimini devam ettirecektir.
  • Yeni saksı mevcut saksınızdan en az 1 boy büyük olmalıdır.
  • Çok büyük saksılar bitkinizin kökleri için sağlıklı değildir, aynı şekilde küçük saksılar da vitamin konusunda yetersiz kalabilir.
  • Yeni saksıyı bir süre suyun altında bekleterek suyu emmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bitki nemli bir ortama sahip olur.
  • Yeni toprak ile eski saksı kullanmamalısınız. İllaki kullanacaksınız iyice yıkamalısınız.

saksı değişimi

Değişim Başlasın! Peki Nasıl?

Malzemeler; Karışım saksısı, büyük saksı, sulama kabı, su, makas

Adım 1: Bitkinizin 2 gün önceden sulanmış olmalı gerekmektedir. Değişim öncesi veya sırasında sulama yapmamalısınız.

Adım 2: Karışım saksısında gerekli malzemeler karıştırılmalıdır. Şart olmamakla birlikte vitamin kullanımı bitkiniz için önemlidir.

Adım 3: bitkinizi bir elinizle tutarak, saksı elinizde kalacak şekilde ters çevirin. Bunu elbette narin bir şekilde yapın, eğer bitkiniz çok büyük ve ağırsa mutlaka yardım alın. Eski saksısından çıkarırken bitkiyi toprak yüzeyinden yüzük parmağı ile orta parmak arasına alın.

Adım 4: Kökleri kontrol edin. Eski topraktaki olması mümkün hastalıklara karşı köklerdeki toprağın bir miktarını azaltın. Bu işlem bitkinin sağlıklı gelişmesini sağlar.

Adım 5: Bitkiyi ölü ve çürümüş köklerden arındırın.

Adım 6: Bitkiyi sağ el ile yeni saksının ortasına gelecek biçimde istenilen derinlikte tutturun. Sol el ile hazırlanmış yeni toprağı saksının üst düzeyinden 1,5 – 2 cm ara kalacak biçimde doldurun, hafifçe sert bir yere vurularak toprağı sıkıştırın.

Adım 7: Bitkiye tüm toprak nemli kalacak şekilde su verin ve direkt güneşle temasından kaçının. Hafif gölge yeterli olacaktır.

Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahardır. Fakat bu genelleme her bitki için doğru olmamaktadır. En doğru dönem bitkinin uykudan uyanıp aktif hale gelmeye başladığı dönemdir diyebiliriz. Eğer bitkinizi yeni aldıysanız bitkinin yeni ortamına alışması için 2 hafta kadar süre vermeli daha sonra saksı değişimi yapmalısınız.

Verdiğimiz bilgileri kullanarak bitkinizin gelişimine ve ihtiyacına göre saksı değiştirebilirsiniz. Bir süre vermemiz gerekirse 2-3 yılda bir diyebiliriz.

Deve Tabanı (Monstera) Saksı Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Deve Tabanı salon çiçeğinin toprak değişimi yılda 1 kere Nisan ayında yapılmalıdır. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus, değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksısının bir numara büyüğüne dikilmelidir.

Yasemin Çiçeğinin Saksı Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Yasemin çiçeğinin ilkbahar aylarında saksısını değiştirebilirsiniz. Saksı değişimi sırasında karıştırma saksısına potasyum ve fosfor açısından zengin gübre eklerseniz daha verimli bir sonuç alırsınız.

Paşa Kılıcı Saksı Değişimi Nasıl Olmalıdır?

Paşa kılıcı bitkisinin gövdesinin devrilecek kadar ağır hale gelmesi veya saksının altındaki hava deliklerinden bitkinin köklerinin çıkması, mevcut saksısının ona küçük geldiğini gösterir. Paşa kılıcı bitkisi genellikle her üç ila altı yıl arasında daha büyük bir saksıya ihtiyaç duyacak kadar büyür. Salon bitkilerinden paşa kılıcı bitkileri köke bağlı olmayı sever. Bu nedenle her saksı değişiminde sadece 5-7.5 cm daha büyük bir saksı seçmelisiniz. Seçtiğiniz saksıda mutlaka hava delikleri bulunmalıdır. Çünkü paşa kılıcı bitkisini kökleri uzun süre suya maruz kaldığında çürür.

Evinize yeni bitkiler almak, sevdiklerinize çiçek hediyesi göndermek ya da mevcut bitkilerinizin bakım malzemelerini temin etmek için heryerbitki.com adresini ziyaret edebilirsiniz.