bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

SONBAHAR BİTKİ BAKIM TÜYOLARI


Filtrele ve Sırala

Birçok insan bitki bakımlarının sadece yaz ve kış aylarında değişiklik gösterdiğini düşünür. Amaç bitkiyi yazın sıcaktan, kışın ise soğuktan korumaktır. Fakat sonbahar ve ilkbahar da en az yaz ve kış kadar önemlidir. İlkbahar bitkiyi yaza hazırlarken, sonbahar da bitkiyi kışa hazırlar. Hadi gelin soğuk havalar kapıyı çalarken bitkilerimizin bakımında yapmamız gerekenleri öğrenelim!

Toprak ve Saksı Temizliği

Bitkiye verdiğimiz suya, gübreye ya da vitamine odaklanırken bazen bazı basit şeyleri kaçırabiliyoruz. Uzunca bir süredir bitkinize hizmet eden bir toprak artık verimini kaybetmiş olabilir, sizin gibi bir sahibi olduğu için büyüyen bitkiniz artık saksısına sığmıyor olabilir. İşte bu gibi durumları düzeltmek için sonbahar tam da zamanı! Yepyeni bir saksıya ve vitamin ve mineral dolu tertemiz toprağa ne dersin? Bitkini yeni saksısına geçirirken dikkat etmen gereken en önemli nokta yeni saksısının yeteri kadar büyük olmasıdır. Dikkatli ol! Çok büyük yada çok küçük saksı tercihi bitkine zarar verebilir. Bizim önerimiz 9 cmlik saksıdan 12 cmlik saksıya geçirmen. Eğer 15cmlik saksıda bir bitki sahibiysen 20cmlik Heryerbitki saksılarına geçirebilirsin. Bitkilerine saksı içerisinde bakmaktan sıkıldın daha farklı bir görüntü elde etmek istiyorsan çiçek sepeti içerisine koyarak aradığın eşsiz görüntüyü yakalayabilirsin.

Sulama

Yaz ayında sıcak hava koşullarından dolayı bitkilere kışın olduğundan daha fazla su verebiliyoruz. Bu sayede bitkileri güneşin yakıcı etkisinden korumuş oluyoruz. Fakat bu durum havalar soğudukça değişiklik gösterecektir. Yaz ayından kış aylarına geçişte sulama miktarımızı yavaş yavaş azaltmalı ve kış aylarına adapte olmalıyız. Yaz bakımında takılıp kalırsak bu durum bitkilerde çürümeye yol açabilir. Ayrıca kış aylarında açık mekan bitkileri fazla suya maruz kalabileceğinden saksıları mutlaka delik olmalıdır. Bu sayede bitkiye nüfuz eden fazla su akıp gidecektir. Ekstra bir önlem için saksının altındaki tabak ya da kabı da kaldırabilirsiniz.

Gübreleme

Sonbahar yılın son gübrelemesini yapmak için oldukça uygun bir zamandır. Tercihen sonbaharın başlarında son gübreleme yapılmalıdır.

Güneş Işığı

Bitkilerin birçoğu ani sıcak değişikliklerinden hoşlanmazlar. Yaz aylarından kış aylarına geçişte de sonbaharım görevi oldukça büyüktür. Bitkinin güneş almasına dikkat edilmelidir. Bitkiyi cam kenarlarına yerleştirmek ve güneş aldıklarına emin olmak gerekir. Az güneşli dönemlerde bitkinin her bölgesinin eşit güneş aldığından emin olmak adına bitki kendi etrafında çevrilebilir. Bitkiyi cam kenarlarına yerleştirirken hava akımına dikkat etmeli, çok rüzgar alan bölgelerde bitki konumlandırılmamalıdır.

Budama Zamanı

Bitkinizi yeni mevsime adapte etmek için en doğru budama zamanlarından biri sonbahardır. Kurumuş yaprakları temizlemek, solmuş çiçekleri ayırmak ve yabani otlardan kurtulmak bitkinize oldukça iyi gelecektir.

Ekim Zamanı

Sonbahar aynı zamanda yeni bitkiler ekmek için de oldukça idealdir. Bitki ailenizi genişletmek ya da var olan bitkilerinizi çoğaltmak için sonbaharı tercih edebilirsiniz. Özellikle soğuk havalara dayanıklı bitkileri bu dönemde ekebilirsiniz.

Sizin için soğuk havalara dayanıklı bitkileri listeledik.

Soğuk Havalara Dayanıklı Bitkiler

1.    Deve Tabanı

Doğa harikası ve kocaman yapraklarıyla gönüllerde taht kuran deve tabanı bitkisi sonbaharda edinebileceğiniz ya da çoğaltabileceğiniz bitki önerilerimizin ilki!

yeşil saksılı büyük boy monstera

Deve tabanı satın al

2.    Mum Çiçeği

Uzun ömürlü ve iki renkli yapraklarıyla çok şık mum çiçeği de sonbaharın enfes bitkilerinden bir tanesi. Sende neden olmasın?

yeşil saksılı mum çiçeği

Mum çiçeği satın al

3.    Atatürk Çiçeği

Kışın soğuğunda içinizi ısıtacak harika kırmızı yapraklara sahip Atatürk çiçeği! Sonbaharın gözdesi de o.  Ayrıca kış aylarının gelmesiyle birlikte yaklaşan yılbaşı döneminde de evin ruhuna eşlik edecek.

kırmızı saksıda atatürk çiçeği

Atatürk çiçeği satın al

Yılın her döneminde yaptığımız farklı bakımlar bitkimizin sağlıklı kalması, çiçek açması ve büyümesi için oldukça önemlidir. Bazen bir adımı atlarsak bile bitki bize küsebilir ve o şahaneliğinden mahrum bırakabilir. Tüm adımlara dikkat etmeliyiz. Fakat en büyük bakımlardan birinin de bitkiyi sevmek hatta onunla konuşmak olduğunu da unutmamalıyız. Evet delirmedik!