bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

CANLI ÇİÇEK KURUTMA YÖNTEMLERİ


Filtrele ve Sırala

Hediye aldığımız çiçekler bir zaman sonra bakımını ne kadar yaparsak yapalım kurumaya mahkumdur. Tabi bu biraz üzücü bir durum gibi gözükse de bunu fırsata çevirip çiçeklerimizi ölümsüzleştirmemiz bizim elimizde. Sevdiklerinizden hediye gelen çiçekleri kurutarak daha uzun süre beraber olabilirsiniz. Hem görüntü olarak hem de hoş koku yaymasıyla bulunduğu ortama başka bir hava katar kurumuş çiçekler. Hatta kuruttuğunuz çiçekler ile diğer eşyalarınızı süsleyebilir anlamlaştırabilirsiniz. Şimdi bunun nasıl olduğunu sorduğunuzun farkındayım. Bu yazımızı okuduğunuzda çiçeklerinizi doğru kurutma yöntemleriyle kurutarak daha uzun süre saklayabileceksiniz. Çiçekler nasıl kurutulur ve çiçek kurutma yöntemlerini detaylarıyla sizler için ele aldık. Şimdi gelin beraber inceleyelim.

Canlı Çiçek Nasıl Kurutulur?


Birden fazla çiçek kurutma yöntemi bulunan metotlarda elinizdeki çiçeğe uygun en doğru şekilde kurutabilmek önemlidir. Unutmayın ki çiçeğinizi kuruturken çiçeğin rengini ve şeklini korumanız gerekmektedir. Aksi halde istediğiniz sonucu alamazsınız. Çiçeğinizin şeklini ve rengini korumak için de bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi çiçeğin toplanacağı doğru vakti bilmektir. Kurutmanın verimli olması için nemin az olduğu bir günde, sabah ya da akşam nemi vurmadan toplanıp kurutma işlemine tabi tutulmalıdır. Çiçek kurutma yöntemlerinin kimini evde uygulayabiliyorken kimi için pek mümkün değildir.

kurutulmuş güller

Çiçek Kurutma Yöntemleri

Sevdiklerinizden aldığınız gülleri çok daha fazla muhafaza etmeyi kim istemez ki? İşte tam da bu yüzden şimdi sevdiklerinize gül buketlerimizden sipariş edin. Kurutma yöntemlerini öğrendikten sonra doğru yöntemle kurutarak daha uzun sure sizlerle olmasını sağlayabilirsiniz.

İşte 5 farklı çiçek kurutma yöntemi:

  • Hava ile Çiçek Kurutma
  • Presleyerek Çiçek Kurutma
  • Gliserin ile Çiçek Kurutma
  • Borax ile Çiçek Kurutma
  • Silisyum ile Çiçek Kurutma

Hava ile Çiçek Kurutma Yöntemi:

Çiçeklerinizi doğal yöntemler ile kurutmak istiyorsanız eğer, hava ile kurutma yöntemi en doğrusu olacaktır. Kimyasal kullanmadan kurutma işlemi olacağı için çiçeğinizin rengi ve görüntüsünden bir şey kaybetmeyecektir. Fakat burada bilmeniz gereken çiçeğiniz ne kadar çabuk kurursa şeklini ve rengini daha iyi koruyacaktır. Vantilatör ile kurutma işlemini hızlandırabilirsiniz.

Presleyerek Çiçek Kurutma Yöntemi:

Bu işlem çiçeklerinizi 3 boyutlu değil, 2 boyutlu kurutma yöntemidir. Birkaç kurutma kâğıdı alarak A4 boyutunda katlayınız. Daha sonra da bitkileri kâğıdın arasına yerleştirin. Burada dikkat etmeniz gereken şey bitkilerin kesinlikle üst üste gelmemesidir. Üzerine sert ve düz bir cisim koyarak bitkileri sıkıştırınız. Daha sonra da kuru bir yerde muhafaza etmeniz gerekmektedir. Papatya nasıl kurutulur? blog yazımıza göz atarak papatyaya özel kurutma yöntemini detaylı inceleyebilirsin.

Gliserin ile Çiçek Kurutma Yöntemi:

Evde uygulayabileceğiniz basit bir metottur. Eczanelerde bulabileceğiniz gliserin ile güzel sonuçlar elde edebilirsiniz. İki ölçü kaynamış su ve bir ölçü gliserin ile kurutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. İyice karıştırıldıktan sonra istediğiniz kaba 10-15 cm yüksekliğinde yerleştirip saplı çiçeklerinizi karışımın içerisinde ekleyebilirsiniz. En kısa 3-5 gün en uzun da 1 hafta ile 1 ay süre içerisinde değişim göstermektedir.

Borax ile Çiçek Kurutma Yöntemi:

Diğer yöntemlere nazaran biraz daha hızlı bir sonuç vermektedir. Önce 1 cm yüksekliğindeki boraksı bir kutuya koyun. Çiçeklerinizi yapraklarını da örtecek şekilde borax ile kapatın. Ortalama 10 gün içerisinde sonuçlanacaktır.

Silisyum ile Çiçek Kurutma Yöntemi:

Ortalama 1 hafta da çiçeklerinizi silisyum yöntemi ile kurutabilirsiniz. Bunun için silisyum kristali satın almanız gerekiyor. Biraz maliyetli olsa da tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Silisyum mavi iken kullanmanız gerekmektedir. Renkleri ve şekli bozulmadan kuruma gerçekleşecektir.

Son olarak, çiçeklerinizi kurutmadan önce onları nasıl daha uzun süre canlı tutmanız gerektiğini öğrenmek için "Buket Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta" yazımıza göz atabilirsiniz.