bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

AYÇİÇEĞİNİN BAKIMI VE ANLAMI


Filtrele ve Sırala

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bahçelerimizi muhteşem görüntüsüyle süsleyen ayçiçekleri ve ayçiçeğinin bakımı çiçekseverler tarafından oldukça merak edilmektedir. Tabi görüntüsünün güzelliği ne kadar etkileyici olsa da asıl amacı gıda yetiştiriciliğidir. Orkideler, güller ya da tasarım çiçekleri olsun ayçiçeği aranjmanlarıda en az onlar kadar sevilip tercih edilen çiçekler arasındadır. Ayçiçeğinin her çiçeği ortalama 1000 tohum üretebilmektedir. Bu tohumlar da çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Ayçiçeği tohumları hızlı büyüyüp birçok çiçeğe kısa sürede sahip olabilirler. Ayçiçeğinin renkleri soluk sarılardan, bordo kırmızına kadar tonları değişmektedir. Sarı, kırmızı ve turuncu renklerinde ayçiçeği görebilirsiniz. Renklerinde çeşitlilik yapraklarında da geçerli olan ayçiçeğinin tek yaprak, çift yaprak ve çaydanlık yaprak çeşitleri de bulunmaktadır. En yaygın olanı ise tek yapraklı ayçiçekleridir. Bu yazımızda da büyümesi bu kadar kolay olan ve hakkında merak edilen ayçiçeğinin detaylarını derleyerek anlamı ve bakımından ele aldık. Bu yazımızda neleri ele alacağımıza beraber göz atalım.

  • Ayçiçeğinin Anlamı    
  • Ayçiçeğinin Bakımı

Ayçiçeğinin Anlamı Nedir?

Ayçiçeği şans ve kalıcı mutluluk anlamına gelmektedir. Bu yüzden yeni iş başlangıçlarında, törenlerde, açılışlarda ve yeni başlangıçların olduğu her yerde ilk tercih olarak ön sırada gelmektedir.

Ayçiçeğinin çiçek dilinde anlamı ise mutlak özveri ile birleşmiştir. Bunun yanında güneş ile de birleştirilen ayçiçeğinin bakışları bütün gün güneşe bakmaktadır. Güneşle bağlantısından da dolayı gün ışığı da anlamlarını çağrıştırmaktadır.

Güneş ışınlarına benzeyen ayçiçeğinin bir diğer anlamı mutluluk, sadakat, dürüstlük anlamlarına gelmektedir. Bu yüzden de ayçiçeğinin insanlara mutluluk getirdiği ve birçok insanlar için kültürel ve manevi değerlere sahip olduğu bilinmektedir. Sevginin de sembolü olarak bilinmektedir. Sevgilinize ayçiçeği buketi hediye alarak mutluluğunuza mutluluk katıp sevginizi ayçiçeği aranjmanlarıyla taçlandırabilirsiniz. Ayçiçeklerinde oluşan eşsiz güzellikteki buketlerimizi incelemek isterseniz “Ayçiçeği Buketi” linkine tıklamanız yeterli olacaktır.

cam vazo içerisinde ayçiçeği ve güller aranjmanı

Ayçiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

  • Bir bahçe de yetiştirebileceğiniz en kolay çiçeklerden biri ayçiçeği bitkisidir. Arsız olduğundan dolayı ekilen diğer bitkiler arasında kendi kendine büyüyebilmektedir. Saksıda da yetiştirilmesi mümkün olan ayçiçeğini yetiştirirken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.
  • Ayçiçeğinin küçük boyları ortalama bir buçuk boya kadar küçülürken, iki buçuk metre yüksekliğe kadar da ulaşabilen ayçiçekleri bulunmaktadır. Tabi bu farklılık türünden de değişiklik gösterebildiği gibi biraz bakım yapılıp dikkat edilmesi gerekenler uygulandığında da gelişiminde değişkenlikler gözlemlenecektir.
  • Ayçiçeğinin bakımında şüphesiz en önemli dikkat edilmesi gereken nokta ayçiçekleri için seçtiğiniz alanın tam güneş görmesi olacaktır. Güneşi görmeyen ya da yarı gölgeli alanlarda verim sağlanamaz ve ayçiçekleriniz kuruyacaktır.
  • Toprak konusunda seçici olmayan ayçiçekleri iyi topraklarda ve ekstra mineral takviye edilen topraklarda gelişimi çok daha güzel olacak ve meyvesinin lezzeti daha fazla olacaktır. Ekstra verim için toprağına özen gösterebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz ayçiçeği çeşidine göre yüksekliği farklılık göstermektedir. Bu yüzden de büyüme mevsimi yaklaştığında ayçiçeklerinin kafalarını toplamayı unutmayınız.
  • Ayçiçeği bakımında herkesin bilmedi fakat en önemli detaylardan biri ayçiçeği tohum kabuklarıdır. Ayçiçeğinin tohum kabuğu çimler için zarar verici toksik madde içermektedir. Bu yüzden de tohumlar düşmeden önce ayçiçeği kafalarını hasat etmeniz gerekmektedir.
  • Bahçelerde sıklıkla gördüğümüz bir çiçek olsa da saksıda da yetiştirilmesi mümkün olan ayçiçeklerinin bu noktada da dikkat edilmesi gereken hususları vardır. Bunlardan ilki zengin toprak tercih etmektir. Asit oranı yüksek olan toprağı sevmemektedir. Eğer öyle bir toprakta yetiştiriliyorsa toprağa kireç eklenmesi gerekmektedir.
  • Sulaması da dikkat isteyen ayçiçeğini direkt olarak topraktan sulama yapılması gerekmektedir. Çiçeğin sapları ve baş bölümü ıslatılmamalıdır. Aksi halde bitkiniz çürüyebilir.

seramik saksı içerisinde ayçiçeği ve beyaz güller aranjmanı

Ne çok soğuk ne de çok sıcak havalara gelememektedir. Ortalama 20 – 25 arası sıcaklık gelişimi için ideal sıcaklık aralığıdır.