bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

PACHİRA, PARA ÇİÇEĞİ BAKIMI, SULANMASI


Filtrele ve Sırala

Pachira, para çiçeği bakımı en kolay bitkiler arasında yer almaktadır. Para çiçeğinizin gerekli ışık, sulama ve nem ihtiyaçlarını doğru uygulamanız durumunda yeni yapraklar açarak size teşekkür edecektir. Kökeni Orta ve Güney Amerika olan para ağacı bulunduğu odanın nem durumuna karşı hassastır. Nemli ortamları seven para ağacının soğuk havalar ile hiç arası yoktur. Bakım ihtiyaçlarına göz atmandan önce adının nereden geldiğini beraber inceleyelim.

 

terracotta saksıda büyük boy para çiçeği

Büyük boy para çiçeği satın al

Neden para çiçeği olarak adlandırılmaktadır?

Hızlı büyüyüp gelişerek, yeni yapraklar açması bolluk ve bereketi temsil eder. Bu nedenle pachira çiçeğine para çiçeği denilmektedir. Toprağı içerisine bozuk para koymanız durumunda odanın bolluk ve bereketinin artacağına dair bir inanış vardır. Para çiçeğiniz ne kadar süre sağlıklı büyürse o süre boyunca bakan kişinin bolluk ve berekete ulaşacağına inanılır. Bu nedenle para çiçeği ev ve ofislerde sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda yeni ev hediyesi çiçeği, iş hediyesi çiçeği ve doğum günü çiçeği olarak öne çıkmaktadır.

 

Çin de var olan diğer bir inanışa göre pachira ağacının 5 yapraklı olması Feng Shui felsefesindeki hava, ateş, su, toprak ve metali temsil eder. 5 yaprak Çin kültüründe önem taşımakadır çünkü Dünya üzerinde var olan her şeyin bu 5 elementten oluştuğuna inanılır. 5 elementi elinde tutan ve ona bakan büyüten kişinin bolluk ve berekete ulaşacağına inanılır. Bu nedenle Çin’de saksı çiçekleri arasında ofis hediye çiçeği olarak en çok tercih edilen çiçeklerin başında pachira bitkisi yer almaktadır.

 

Pachira, Para Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

 

Işık: Gölge ve yarı gölge ortamlara mükemmel uyum sağlayan para çiçeği bu özelliğiyle ev ve ofislerin neredeyse tüm odalarına uyum sağlamaktadır. Direkt gün ışığı yapraklarında yanıklar oluşturacaktır. Bu nedenle uzun saatler boyunca direkt gün ışığı almamasına özen göstermelisiniz.

 

Sulama: Toprağı kurudukça sulama yapmanız önerilir. Düzenli aralıklarla sulama yapmasanız bile ilk günkü canlılığı ile hayatına devam edecektir. Bu özelliği ile yoğun hayat temposu yaşayan kişilerin en çok tercih ettiği bitkiler arasında yerini almaktadır.

 

Budama: Çiçeğinizi düzenli aralıklarla güçsüz yapraklarından budayarak yeni açacak filizlere güç gitmesini sağlayabilirsiniz. Budama her bitkinin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Budama sayesinde yaşlı ve güçsüz yapraklara gidecek olan enerji, yeni açacak olan taze yapraklara aktarılacaktır.

 

Besin: Para çiçeğinizi yaz ve ilkbahar aylarında ayda 1 defa besin takviyesi ile güçlendirebilirsiniz.

 

siyah saksıda para çiçeği

Örgülü pachira satın al

 

Para Çiçeği Hakkında Ekstra Bilgiler

  • Para çiçeği doğada 15-18 metre boya ulaşabilmektedir.
  • Havada bulunan zararlı bileşenleri bünyesine hapseden para çiçeği bu özelliğiyle Nasa’nın havayı temizleyen iç mekan bitkileri listesinde kendine yer bulmuştur.

Para çiçeğimin yaprakları neden sarıya dönüyor?

Çiçeğinizin yapraklarının sarıya dönmesinin birden fazla nedeni olabilir. Nedenleri beraber inceleyelim.

 

  1. Toprak değişim zamanı gelmiş olabilir. Topraktaki mineraller zaman içerisinde azalmış, bitkiniz alması gereken besini topraktan yeteri kadar alamıyor olabilir. Torf ve perlit karışımlı zengin bir toprak ile değişim yapmanız önerilir.
  2. Ortamdaki nem miktarı yeterli gelmiyor olabilir. Özellikle kış aylarında ortamdaki nem miktarını yükseltmek için nem makinelerinden yardım alabilirsiniz.
  3. Yeteri kadar ışık alamıyor olabilir. Bitkiniz tam gölge odalar hariç neredeyse tüm ışık koşullara uyum gösterecektir. Ancak yine de sararmalar mevcut ise daha fazla ışık aldığı bir konum tercih etmeniz önerilir.
  4. Sulama suyunun kalitesini arttırın. Musluk suları içerisinde yer alan kireç nedeniyle bitkinizin yeteri kadar beslenmesini engelliyor olabilir.

 

Bereket ve bolluk getirmesinin yanı sıra evcil hayvan dostu bitkiler ve hava temizleyici özelliğiyle en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alan para çiçeklerine 5 farklı saksı seçeneği ve çiçek sepeti içerisinde sahip olabilirsiniz.

 

çiçek sepetleri içerisinde bitkiler

 

Pachira, para çiçeği satın al