bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle veya sokak, hastane, okul ismi gibi bilgiyi girin.
anasayfa

LALE BAKIMI NASIL YAPILIR? LALE ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?


Filtrele ve Sırala

Geçmişten günümüze birçok konularda yer almış ve İstanbul’un simgesi haline gelmiş bir çiçektir lale. Öyle ki Osmanlı’da bir döneme ‘Lale devri’ ismi verilerek tarihte adını fazlasıyla geçirmiştir. Güzelliğiyle çini sanatı, ebru sanatı ve kilimlerde desen olarak yer almıştır. Gökkuşağının tüm renklerine sahip olan lale çiçeği, çiçek severler tarafından bakımı oldukça merak edilmektedir. Görüntüsü ve zarifliği ile çiçek hediye etmek isteyenlerin ilk tercihinde lale buketleri yer almaktadır. Şimdide bu yazımızda lale hakkında hangi konuları ele alacağız ona göz atalım:

 

  • Lale Çiçeği Nedir?
  • Lale Bakımı Nasıl Yapılır?

 Lale Çiçeği Nedir?

Lale çiçeği nedir diye sorduğumuzda zambakgiller familyasından Tulipa cinsini oluşturan bir süs bitkisi olduğunu bilmekteyiz. Gökkuşağının tüm renklerini içinde barındıran çok özel bir çiçektir. Soğanlı ve çok yıllık bir çiçektir.

Anavatanı Batı Asya olarak bilinen lale ilk olarak Türkiye’de süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Sonbaharda dikilen lale soğanları, baharın gelişiyle çiçeklerini gösterecektir. Her soğandan bir tek lale çıkmaktadır. Bu yüzden ne kadar laleye sahip olmak istiyorsanız o kadar lale soğanı dikmeniz gerekecektir. Lale çiçekleriyle hazırlanmış eşsiz güzellikteki buketlerin yer aldığı lale kategorimize göz atabilirsiniz.

 Lale Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Lale bakımı oldukça kolay ve zahmetsiz bir çiçektir. Aydınlık ortamları sevmektedir. Fakat doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmanız istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Lale ışık almayan ortamda gelişim göstermemektedir.

Çiçeğinizin kurumaması için kış aylarında oda sıcaklığınızın ortalama 12 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir.

Her çiçekte olduğu gibi lale bakımında da sulama oldukça önemli bir detaydır. Çiçeğinizi tanıyıp ihtiyacı kadar su vermeniz gerekmektedir. Lale çiçeği de suyu seven bir bitkidir. Tabi bu sürekli sulama yapılmalı anlamına gelmektedir. Haftada 2 kere sulama lale için yeterli olacaktır. Yine de aldığı sıcaklığa göre toprağın kuruması değişiklik göstereceği için dikkat edilmesi gerekir. Sulama esnasında su kabı aynı olmalı ve aynı ölçüde olmasına dikkat etmelisiniz. Dibinde biriken fazla su dökülmelidir. Böylelikle oluşabilecek kokuları önlemiş olacaksınız.

Lale bakımında rüzgâr oldukça önemli bir faktördür. Rüzgâr akımı alan yerlerden uzak tutmak gerekir. Rüzgâr çiçeği sallayacağı için bitkinin sağında oynamalar ve toprağın köküne hava akımının girmesine sebep olacaktır. Bu durum da lalenin ömrünü azaltacak ve yapraklarında sararma, çiçeklerinde solma gibi olumsuzluklar gözlemlenecektir. İşte bu yüzden fazla ayaz alan yerlerde muhafaza etmeyiniz.

Lale çiçeğinin toprağında gübreli ve vitaminli olması çiçeğin ve yapraklarının çok daha canlı olmasını sağlayacaktır. Gerekli toprak değişimi sıcak havaların başlaması ile yapılabilir. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi saksının bir büyüğüne dikilmesidir. Kaliteli toprak kullanımı da oluşabilecek hastalıkları önleyecektir.

Budama istemeyen bir çiçektir. Unutmayın ki soğanlı bitkilerde budama işlemi yapılmaz. Solan çiçekleri ve yaprakları bitkiye zarar vermeyecek şekilde temizlemeniz yeterli olacaktır.

Sevdiklerinize göndermek için çiçek arayışına girdiğinizde güzelliği ve zarifliği ile herkesi kendine büyüleyen lale buketlerimizi tercih edebilirsiniz. Kucak dolusu, taptaze laleleri gördüklerinde eminiz ki çok mutlu olacaklardır. Bunun yanı sıra çiçek buketlerinde araya serpiştirilmiş laleler sevdiklerinizi mutlu etmek için güzel bir tercih olabilir.

  • Lale Çiçeği Ne Zaman Açar?

Baharın gelmesiyle çiçek açan lale çiçeği kışa doğru çiçeklerini dökerek uykuya geçen bir çiçektir.

  • Lale Soğanı Nasıl Çoğaltılır?

Lale bitkisi, kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılmaktadır. Bu yöntem ile bitkiye zarar vermeden yeni ayırdığınız kökü kolayca toprağa ekerek çoğaltma işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu esnada dikkat etmeniz gereken şey, kökten ayırdıktan sonra zaman geçmeden yeni bir toprağa ekmenizdir.