Sadece bir çiçekle evini şenlendirmek isteyenler için detaylı bir şekilde araştırdım. Gerek muhteşem kokusu gerekse birbirinden güzel renkleriyle gelin karanfil çiçeği bakım ve özelliklerini birlikte inceleyelim.
Karanfilgiller familyasına ait olan karanfil çiçeği Akdeniz bölgesinde yetiştiği için ılıman ve sıcak iklimleri sever. 300’e yakın farklı türü bulunan karanfil çiçeğinin yalnızca 70 türü ülkemizde yetişmektedir. Yazıya geçmeden önce içeriklerimize göz atalım.
- Karanfil çiçeği özellikleri
- Karanfil çiçeği bakımı
- Karanfil çiçeği çoğaltılması

KARANFİL ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ
Karanfil çiçeği özellikleri çiçeğin türüne göre farklılık gösterir. Genellikle pembe, mor, beyaz, kırmızı renktedirler. Boyları 20 ile 40 cm arasındadır. Karanfil çiçeği bahçede yetiştiği gibi evde saksıda da yetişebilir. Evde yetişen bodur karanfillerin boyu ise yaklaşık 10 cm’dir.
Karanfil çiçeği bir sene içerisinde 2 kez çiçek açar ve birçok alt grubu olduğu için birden farklı görünüme sahiptir.
Karanfil çiçeği muhteşem kokusu ile ortamın havasını değiştirmekle kalmaz birçok parfümün içeriğinde de yer alır.
Karanfil çiçeği beş yaprağa sahiptir.

KARANFİL ÇİÇEĞİ BAKIMI
- Karanfil çiçeğinin bakımı ile ilgili en önemli hususlardan bir tanesi konumudur. Ne çok sıcak ne çok soğuk olan yakıcı güneş olmayan bir konumda günlük beş altı saat gün ışığı alabilirler.
- Karanfil tohum olarak ekilecekse nisan ayında 3-4 cm aralıklarla dikilir ve filizlenmeye başladığında farklı saksılara aktarılır.
- Karanfil çiçeği her toprağa uyum sağlar gibi gözükse de humus olarak zengin bir toprak da daha kolay yetişir ve ekileceği saksıda mutlaka drenaj delikleri bulunmalıdır aksi taktirde su birikir ve kökleri çürür.
- Karanfil çiçeğinin bakımında en önemli noktalardan bir tanesi de sulamasıdır. Sulama yaparken çiçeğin nemine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü karanfil çiçeği çok sulanmayı sevmez ve karanfil çiçeği püskürtme ile yapılan sulama işleminden hoşlanır. Evinizde olan bir fısfıs yardımı ile karanfil çiçeğini onun hoşlandığı şekilde sulayabilirsiniz. Yine de toprağın kuruduğundan emin olmalısınız çünkü dediğimiz gibi karanfil çiçeği çok sulanmayı sevmez.
- Bazı durumlardan ötürü karanfil çiçeğimiz sorabilir ama endişe yapmayın solmaya başlayan karanfiller hemen kesilmemeli yenilerinin çıkması sağlanmalıdır yoksa karanfil çiçeği gelişemez ve tekrar çiçek açamaz.
- Karanfil çiçeğinin bakımında budama önemli bir rol oynuyor çünkü uzayan saplar ne kadar kesilirse o kadar yeni sap çıkar.
- Karanfil çiçeğinin budaması ilkbahar mevsiminde yapılmalıdır.
- Karanfil çiçeği doğru budama işlemi yapıldığın daha kaliteli büyür.
- Yeni yetişen sapların içerisinden çıkan yan sapları 5 cm yukarıdan kopartarak açmasını devam ettirebilirsiniz.
- Karanfil çiçeğinin bakımı için budama işlemini bir kez yapmalısınız aksi taktirde çiçeğinizin kalitesi düşer.
KARANFİL ÇİÇEĞİNİN ÇOĞALTILMASI
Karanfil çiçeğini çoğaltmada birden fazla yöntem vardır. İçlerinden en bilineni çelik ile çoğaltma ve daldırma ile çoğaltmadır. Hadi gelin karanfil çiçeğinin çoğaltılması ile ilgili yöntemleri birlikte inceleyelim.
Çelik yöntemi; bu yöntemde çiçeği çoğaltmaya ağustos ayında başlanır. Çiçek sapından ayrılan çelikler köklendirilerek çoğaltılır.
Daldırma yöntemi; eğer erken çiçeklenen bir fideniz var ise ilkbaharda çiçeğin solmasını bekleyin. Solduğunda hemen kesin ve çiçeksiz dalı daldırma yöntemi ile çoğaltın.
KARANFİL ÇİÇEĞİNİN ÇEŞİTLERİ VE ANLAMLARI
Kırmız Karanfil
aşkı ve sıcaklığı temsil eder.
Beyaz Karanfil
Masumiyet ve saflığı temsil eder
Mor karanfil
Asalet ve sevgiliyi temsil eder.
Pembe karanfil
İçtenlik ve samimiyeti temsil eder.
Karanfil çiçeğinin bakım ve özellikleriyle ilgili yazımızı okuduktan sonra sitemizi ziyaret edip hem çiçeklerle ilgili bilgiler öğrenip hem de çiçek siparişinizi verebilirsiniz.
Öneri olarak: Çiçek sepeti içerisine yerleştirilen karanfillerle evlerinizde ve balkonlarınızda dekoratif bir hava yaratabilirsiniz.