bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

GARDENYA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI VE ÖZELLİKLERİ


Filtrele ve Sırala

Gardenya çiçeğinin kokusunun benzersiz olmasının yanı sıra beyaz ve sarı çiçekleriyle hafızalara kazınmıştır. Her çiçekte olduğu gibi gardenya çiçeği bakımı ve özellikleri içerisinde kendine özgü durumları bulunmaktadır. Sevdiklerinizden aldığınız gardenya çiçeğini uzun süre sizlere eşlik etmesini istiyorsanız özellikleri iyi bilmeli ve bakımını eksiksiz yapmalısınız. Yoksa istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Koyu yeşil yapraklarıyla ve canlı çiçek renkleriyle adeta ben buradayım diyen gardenya hoş kokusu ile bulunduğu odaya parfüm etkisi yaratmaktadır. Sevdiklerinizi bu kokudan mahrum etmeyip gardenya hediye etmek için sitemizi ziyaret edebilir; gardenya ve dilediğiniz çiçekleri sevdikleriniz için seçebilirsiniz. Şimdi gelin gardenya çiçeği bakımı ve özellikleri neler tüm detaylarıyla ele alalım. 

terracotta saksıda gardenya çiçeği

Gardenya Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Her çiçeğin kendine özgü bakıma ihtiyacı bulunmaktadır. Gardenya çiçeğinin bakımı zor değildir fakat düzenli aralıklarla bakım istemektedir. Her saksı çiçeğinde olduğu gibi bu düzeni oluşturamadığınız takdirde çiçeğinizde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 

  • Gardenya çiçeği bakımında en önemli nokta şüphesiz ki bulundurduğunuz konumdur. Doğru konumlandırma yapmadığınız takdirde çiçeğiniz kuruyacak ve yemyeşil yapraklarını dökecektir. Sabah güneşini çok seven gardenya bitkisi için güneş gören bir yere konumlandırmanız doğru olacaktır. Pencere kenarları doğru bir tercih olacaktır. Fakat havalar soğudukça bu yeri değişiklik isteyebilir. Çünkü gardenya çiçeği çok soğuk ve rüzgâr sevmemektedir. 
  • Sulama konusunda da hassasiyet isteyen gardenya için kontrollü sulama önerilir. Gereğinden fazla sulama yapılırsa kökleri çürüyeceği için düzenli aralıklarla ve kontrollü sulama yapılması gerekmektedir. Sulama işlemini mümkün olduğunca hazır su ile yapmanız önerilmektedir. Çünkü kireçli su gardenya çiçeğinin yapısını bozacaktır. 
  • Nemli ortamı seven gardenyalar için %75 nem sağlıklı bir gelişim için oldukça idealdir. Toprak seçimi yaparken ise mineral bakımından zengin toprak seçimi çiçeklerinizin çok daha canlı ve verimli olmasına katkı sağlayacaktır. 
  • Dayanıklılığını arttırmak ve daha verimli çiçekler elde edebilmek için yılda 2 kere gübre takviyesi istemektedir. 

yakın çekim gardenya çiçeği

Gardenya Çiçeği Özellikleri Nedir?

Bir bitkiyi yetiştirirken ilk önce özelliklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Gardenya çiçeği bakımı ve özellikleri konusunda da en bilinen özelliği ise şüphesiz ki çiçeklerinin sonbahar ve ilkbaharda açmasıdır.

Mevsim geçişlerinde çiçek açtığı için zaman zaman değişebilen hava şartlarına da maruz kalabilir. Fazla soğuğu ve rüzgârı sevmeyen gardenya çiçeği için bulunduğunuz iklim şartlarını göz önünde bulundurmalı ve konumunu değişen hava koşullarına göre ara ara değiştirmelisiniz.

Uygun koşulu sağladığınız ve bakımını düzenli olarak yaptığınız takdirde gardenyalarınızın yaz aylarında bile çiçek açmalarını sağlayabilirsiniz. 

Gardenya çiçeği özellikleri arasında bir diğer önemli bilgi ise ev çiçeği olmasıdır. Dışarıda bahçenizde yetiştirmeniz gardenya için kısa süreli olacaktır.

Güneşi çok sevdiği için konumlandırdığınız yerin ışık aldığından emin olmalısınız. 

Gardenya çiçeğinin koyu yeşil yapraklarının yanı sıra beyaz ve sarı renkte çiçekleri mevcuttur.

Gardenya Çiçeğinin Anlamı Nedir?

Gardenya çiçeği, beyaz çiçekleriyle iyi niyeti temsil eder. Bunun yanı sıra bembeyaz açan çiçekleriyle saf ve temiz olmanın sembolü olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra Gardenya ismi gardenya çiçeğinin çiçeklerinin baskın ve güçlü kokusundan ötürü güçlü karakteri temsil eder. Bulunduğu ortamda baskın kokusuyla dikkatleri üzerine çeken gardenya çiçeği her ortamda farkedilir.

Gardenya Bitkisi Nasıl Budanır?

Gardenya bitkisi dalları hava alacak şekilde budanır ise sağlıklı gelişimini sürdürecektir. Budanan dalları hava ile temas etmeden soğuk silikon yardımı ile kapatılarak filizlenme sağlanmalıdır. 

Gardenya Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

Gardenya çiçeği beyaz renkte ve eşsiz güzellikteki çiçekleriyle melekleri sembolize eder. Saflık ve duruluğun temsilcisi olarak görülen gardenya çiçekleri her dönem oldukça popüler olmuştur.

Gardenya Çiçeğinin Nasıl Çoğaltılır?

Kasım ve mart aylarında üzerinden çiçek bulunmadığı dönemlerde üzerinden sürgün alarak çoğaltma işlemine başlayabilirsiniz. Oda sıcaklığının daha üzerinden bir ortamda muhafaza ederseniz 2 hafta içerisinde filizlenme başlayacaktır. Filizlenen gardenyanızı toprağa dikerek 5 hafta içerisinde yeni bir gardenya çiçeği elde edebilirsiniz. 

Gardenya Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Gardenya çiçeği ilkbaharın ilk haftasından sonbaharın son haftasına kadar çiçek açar.

Gardenya Çiçeği Renkleri Nelerdir?

Gardenya çiçeği kırmızı, pembe sarı ve tabiki beyaz renkte çiçekler açar. Gardenya'nın renkleri arasında en popüleri beyaz renkte çiçek açanlarıdır.

Sizde eğer gardenya çiçeği satın almak isterseniz gardenya çiçeği linkine tıklamanız yeterli olacaktır.