bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Ayçiçeği Özellikleri ve Tarihi Nedir?


Filtrele ve Sırala

Günümüzde hemen hemen her kıtada yetiştirilen Ayçiçeğinin özellikleri ve tarihi oldukça merak edilmektedir. Muhteşem güzelliğiyle bahçelerimizi süsleyen, altın sarısı çiçekleriyle oldukça popüler bir bitkidir ayçiçeği. Genel olarak gıda sektörü için yetiştirilen ayçiçeğin her bir çiçeği yaklaşık 1.000 tohum üretmektedir. Bu tohumlar da çeşitli çiçeklerde kullanılmaktadır. Büyümesi o kadar kolaydır ki herhangi bir şey yapmadan bile gelişim gösterebilir. Şimdi gelin ayçiçeğinin özellikleri ve tarihi ile ilgili detayları inceleyerek daha yakından tanıyalım.

Ayçiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Ayçiçeğinin özellikleri ve tarihi çiçek severler ve bu çiçeğe bakanlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Çünkü bir çiçeğin bakımını yapmadan önce özelliklerini bilmeli ve ona göre hareket edilmelidir. Bu yüzden sizler için ayçiçeğinin özellikleri neler aşağıda tüm detayları listeledik.

  • Ayçiçeği sapları çok güçlü bir bitkidir. Sapları genellikle 20 ile 30 cm arasında farklılık göstermektedir.
  • Odunsu bir yapısı bulunan ayçiçeğinin yaprakları ince tüyler ile kaplıdır.
  • Çöpleri saçak şeklinde olan ağaç çiçeğinin kök sistemi saplarına istinaden pek güçlü değildir.
  • Dik şekilde yetişen ayçiçeğinin boyu 1 ile 5 metre arasında uzamaktadır. 2 metreye kadar boyunun uzaması normal karşılanmaktadır.
  • Ayçiçeğinin dal sayısı yetişme koşullarına, türüne ve yapılan bakıma göre değişiklik göstermektedir. Saksı çiçeği olarakta bakılabilen ayçiçekleri saksıda oldukça uzun süre yaşayabilmektedir.
  • Kalp biçiminde olan ayçiçeğinin yapraklarının kenarları hafif dişlere sahiptir.
  • Ayçiçeği genel olarak ılık iklimleri sevmektedir. Soğuk iklimlerde gelişmesi oldukça yavaştır. Bu yüzden soğuk ve yüksek yerler hariç ülkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde yetiştirilmesi mümkündür.
  • Ayçiçeğinin Latincedeki adı “Helianthus Annuus” tur.

ayçiçeği

Ayçiçeğinin Tarihi

Ayçiçeğinin özellikleri ve tarihi orta Amerika olan ve büyük ihtimalle MÖ 2000 – 2500 gibi kuzeyde evcilleştirildiği iddia edilmektedir. O yıllardan günümüze kadar dünyanın hemen hemen her yerine yayılmış ve yağlı tohumları nedeniyle de üretilen bir endüstri bitkisi haline gelmiştir. Dünya üzerinde binden fazla türü bulunan ayçiçeği sadece süs bitkisi olarak değil aynı zamanda tohumlarından elde edilen yağ ile giderek önem kazanmaktadır. Bu belgeye istinaden ayçiçeği Amerika kıtasındayken henüz yağlı bir bitki olarak kullanılmadığı için sonunda bir kullanımı ve bilinirliği olduğu söylenilebilir.

Latince adı Helianthus Annuus güneşle ilgili bir isim olan ayçiçeği Türkçe adının tezat görünmesi aslında Türkçe de aynı bitki için günebakan adı kullanıldığı içindir. Ayçiçeğinin adının kökeninde çiçeğinin gün içinde güneşi izlediği inanışı bulunduğu için bitkinin çiçek ya da tohum dizilişi altın oranla da ilişkilendirilmektedir.  Van Gogh Ayçiçekleri tablosu ayçiçeklerinin popülerliğinin artmasını sağlamıştır.

van gogh ayçiçeği tablosu

Ayçiçeği Neden Güneşe Bakar?

Ayçiçeği neden güneşe bakar sorusu eminim hepimizin merak ettiği sorulardan birisidir. Ayçiçekleri büyürken Güneşi takip etmek için başlarını bir ileri bir geri çevirirler. Bunun en önemli sebebi ise sabah sıcaklığının daha fazla arı çekmesi ile bitkilerin daha verimli üretilmesidir. Bu bilgiyi doğrular cinsten ayçiçeklerinin bulunduğu yerlerin güneş alma oranı ile gelişme oranı doğru orantıdadır. Ayçiçeği ve daha fazla çiçekler için çiçek sayfamızı ziyaret edebilir sevdiklerinizi Heryerbitki’nin göründüğü gibi giden çiçekleri ile mutlu edebilirsiniz.