bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Çarkıfelek Çiçeği Özellikleri, Bakımı ve Faydaları


Filtrele ve Sırala

Görüntüsüyle çarkıfelek ismini alan fakat bir diğer ismi de Passiflora ve Tutku Çiçeği olarak bilinen Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi Faydaları ve Özellikleri neler sizler için araştırdık. 5 yüze yakın türü olan bu bitkinin birçok faydası bulunmaktadır. Öyle ki bu faydaları ilaç sektörüne de kullanılmaktadır. Şifalı bir bitki olmasının yanı sıra süs bitkisi olarak da hepimizi süsleyen passiflora bitkisi oldukça tercih edilmektedir. Parlak ve iri çiçekleri bulunan bu bitkinin pembe, sarı, beyaz ve mavi çiçekleri bulunmaktadır. Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi Faydaları ve Özellikleri dikkate alındığı takdirde gelişim gösterecek ve bu gelişim sonucunda 3 ile 9 metre yüksekliğini ulaşabilecektir. 4 – 8 cm arasında çiçekler vererek hem görüntü olarak hem de meyvelerini yenilebilir olması bu bitkiye olan dikkatleri üzerine çekmiştir. Şimdi gelin bu kadar merak edilen ve bir çok faydası bulunan passiflora bitkisini hakkında yazımızın içeriğine göz atalım: 

  1. Passiflora, Çarkıfelek Bitkisi Özellikleri
  2. Passiflora, Çarkıfelek Bitkisi Bakımı
  3. Passiflora, Çarkıfelek Bitkisi Faydaları

Passiflora Bitkisi(Tutku Çiçeği) Özellikleri 

Büyüme biçimi bakımından diğer bitkilerden farklı olan Passiflora bitkisi özellikleri de değişiklik göstermektedir. En belirgin özelliği ise büyüme şeklinin üzüm bitkisiyle benzerlik göstermesidir.

  • Bakımı doğru bir şekilde gerçekleştiği takdirde bu bitki 6 metreye kadar uzama gösterebilir.
  • Boyu fazla uzadığı için genelde ya etrafındaki bitkilere sarılarak ya da bir destek sağlanarak büyüme gerçekleşir. Eğer tutunacak hiçbir şey bulamazsa bitkimiz yerde sürünerek büyümesini sürdürecektir.
  • Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi Faydaları ve Özellikleri noktasında bir diğer detay ise kış sonundan itibaren çiçeklenen bir bitki olmasıdır. Fakat bu çiçeklenmenin gerçekleşmesi için kış boyunca çok iyi bir şekilde bitkinizi korumanız gerekir.
  • Passiflora bitkisinin meyveleri yenilebilmektedir. Yumurta iriliğinde olan bu meyvelerin olgunlaşma süresi ortalama 2 – 4 ay arasında değişiklik göstermektedir. Meyveler turuncu renge geldiğinde hasat etme ve tüketme vakti gelmiştir.
  • Soğuk kış aylarına karşı dayanıklı bir bitki olan passiflora – 20 dereceye kadar dayanabilir. Fakat ortalama eksi 6 – 7 dereceden sonra dallarında kuruma gözlemlenebilir.

Passiflora, Çarkıfelek Bitkisi Bakımı

Bitkinizin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi Faydaları ve Özellikleri tüm detayları bilmeli ve uygulamalısınız. Passiflora bitkisi bakımı için olmazsa olmazı güneştir. Güneş aşığı olan bu bitki ister bahçenizde evinizde yetiştirin muhakkak güneş alması gerekir. Gelişimi açısından oldukça önemli olan güneş ışığı günde ortalama 4 – 5 saat alması gerekir. Eğer yeterli güneş ışığını almazsa bitkiniz meyve vermeyecek ve çiçek açması bir hayli zor olacaktır.

  • Soğuğa karşı kökleri her ne kadar dayanıklı olsa da yapraklar 0 derecenin altında dökülme gösterecektir. Bu yüzden soğuk hava şartlarına karşı bitkinizin korumalısınız.
  • Sulama ihtiyacında sıcak yaz aylarında haftada 2 kere sulama yapılmalıdır. Kışın havaların soğumasıyla bu sıklık değişiklik gösterebilir.
  • Toprak ayırt etmeyen passiflora bitkisi daha uzun ömürlü olması için gübre ve torf karışımlı topraklar tercih etmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca toprağının kireçsiz olması da dikkat edilmesi gereken detaylar arasındadır.
  • Passiflora sarmaşık formunda bir bitki olduğu için budama işlemi ihmal edilmemesi gerekir. İstemediğiniz ya da sarmakta olan yaprakları gövdesinden dikkatli bir şekilde ayırarak bu da mı işlemine gerçekleştirebilir ve çok daha sağlıklı bir gelişim göstermesine olanak sağlayabilirsiniz.

 Passiflora Çarkıfelek Bitkisi Faydaları    

Şifalı bitki olmasıyla bilinen Passiflora, çarkıfelek bitkisi faydaları ilaç sektöründe yerini almaktadır. Bazı türlerinin meyvesi yenilen bu bitkinin içki ve şerbet yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Passiflora bitkisi faydaları arasında gerginliği gidermesi, adet dönemlerinde ağrıları azaltması, uyku kalitesini arttırması ve sakinleştirici özelliği ile birçok faydası bulunan bir bitkidir. Saksı çiçekleri kategorimizin en sevilen çiçekleri arasında yer alan Passiflora çarkıfelek bitkisi ve çok daha fazlası için sitemizi ziyaret edebilir ve dilediğiniz çiçeği sipariş verebilirsiniz. 

çarkıfelek bitkisinin çiçeği