Aloe vera bitkisinin faydaları ve özellikleri son zamanlarda oldukça merak edilmektedir. Kimilerimizin banyosunda kimilerimizin kozmetik ürünlerinde karşımıza çıkan Aloe Vera bitkisi bakımı konusunda diğer bitkiler kadar özen istemektedir. Kimimiz evlerimizde süs bitkisi olarak bakmak isterken kimimiz çeşitli faydalarından yararlanmak istemektedir. Bu yüzden aloe vera bitkisi bakımı ve özellikleri oldukça merak edilmekte ve araştırılmaktadır.
Çeşitli kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunan aloe vera bitkisinin kullanımı oldukça fazladır. Fakat evde besleyerek doğal yöntemlerle kendinizin kozmetik ihtiyacınızı giderebileceğinizi biliyor muydunuz? Belki şampuanınız içerisine belki sivilcelerinizin kurumasında belki de vücudunuzu nemlendirmek için kullanacağınız aloe vera bitkisinin sağlıklı gelişimi için belirli püf noktaları bulunmaktadır. Şimdi gelin hep beraber aloe vera bitkisi bakımı ve özellikleri neler detaylarıyla inceleyelim.
Aloe Vera Faydaları Nelerdir?
Aloe vera bitkisinin bir çok faydalı özelliği bulunmaktadır. Cilt bakımında ve kozmetik ürünlerinde sıklıkla kullanılan aloe vera bitkisi oldukça faydalıdır. Cilt bakımında, yara iyileştirmede, saç ve saç derisi bakımında, bağışıklık ve sindirim sistemi desteğinde sıklıkla kullanılır. Bunun yanı sıra anti-eflamatuar özelliği sayesinde iltihaplanma ve ağrıları azaltıcı özellik gösterir.
Aloe Vera Bitkisinin Bakımı Nasıl Olmalı?
Yeşil ve estetik görüntüsü ile evimizin olmazsa olmazı aloe vera, bulunduğu ortama zarafet katmasının dışında faydalarıyla da şifa kaynağıdır. Tabi hem görüntüsünün hem faydalarının sağlanabilmesi için bakımının da eksiksiz yapılması gerekmektedir. Aloe vera bitkisinin bakımı aşağıdaki gibidir;
- Karanlık ve gölge alanları kesinlikle sevmezler. Bu yüzden evinizin gün boyunca güneş ışığı alan noktasına yerleştirmeniz gelişimi için oldukça önemli olacaktır.
- Aloe vera bir sukulent cinsi olduğu için sık sulamak doğru olmayacaktır. Yazın 2 haftada bir sulama aloe vera bitkisinin bakımı için yeterli olacaktır. Tabi bu süre kış aylarında biraz daha uzayacaktır.
- Aloe vera bitkisinin toprağını zengin içerikli tercih ettiğiniz takdirde ekstra gübrelemeye ihtiyaç olmayacaktır. Tabi tercihe göre iki ayda bir ekstra yaprak gübrelerini tercih edebilirsiniz herhangi bir zararı olmayacaktır.
- Aloe vera bitkisi oldukça büyüyen bitki olduğu için zaman geçtikte ve bitkiniz büyüdükçe saksısını değiştirmeniz gerekecektir. Bitkinizi daha geniş bir saksıya koymanız kök gelişimi için oldukça faydalı olacaktır. Köklerin geniş alanda rahat olması bitkinizin sağlıklı bir şekilde büyümesine olanak sağlayacaktır.
- Baharın gelmesi ile nisan ve mayıs aylarında balkonlarınıza, pencere kenarlarınıza ve terasınıza çıkarabilirsiniz bitkinizi. Fakat eylül ayı geldi mi bitkinizi içeriye almanız gerekecektir. Hatta bu süre yaşadığınız iklime göre çok daha erken de olabilir.
Aloe Vera Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?
- Aloe vera bitkisinin yapraklarında bulunan özünün birçok faydası bulunmaktadır. Öyle ki çeşitli kozmetik ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
- Yapraklarının kenarları tırtıklı ve dikenli bir yapıya sahiptir.
- Yeşilimsi ve etli yaprakları mevcuttur. Bu görünümüyle çeşitli kaktüs türlerine benzetilmektedir.
- Sıcak seven bir bitkidir. Tüm saksı çiçekleri gibi soğuk iklimlere karşı dayanıklı değildir.
- Fazla suya ihtiyaç duymamakla beraber kurudukça sulanması yeterli olacaktır.
- Yapraklarının içerisindeki özün kullanılması için bitkinin en az 2 – 3 yıllık olması gerekmektedir. Aloe veranın yaprağı kesilip içerisindeki yapışkan öz suyunun aktıktan sonra jeli kullanıma hazır hale gelecektir.
- Çeşitli yanık tedavilerinde kullanılmaktadır.
- Laksatif etkisi bulunan aloe vera bitkisinin bağışıklığı harekete geçirdiği bilinen özelliklerindendir.
- Aloe vera bitkisinin yapraklarındaki özündeki vitaminler; C, A, E, folik asit, kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır.
Siz de klasik orkide, gül buketi benzeri hediyelerden sıkıldıysanız bu güzel ve faydalı bitkiyi arkadaşlarınıza hediye çiçek gönder kategorimizden seçerek hediye edebilir onların mutluluğuna ortak olabilirsiniz.
Aloe Vera Bitkisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular:
Aloe Vera Bitkisi Nerede Durmalı?
Aloe vera bitkisi gün ışığı aldığı tüm konumlarda iyi gelişim gösterecektir. Pencere kenarları aloe vera gelişimi için ideal alanlardır.
Aloe Vera Bitkisi Soğuk Sever Mi?
Aloe vera bitkisi soğuk sevmez. Soğuk hava içerisinde yer alan özütü donarak bitkinin canlılığını yitirmesine neden olacaktır. Bu nedenle 7 derecenin altına düşen odalarda aloe vera yaşamaz.
Aloe Vera Hızlı Büyümesi İçin Ne Yapmalı?
Aloe veranın hızlı büyümesi için besin takvitesinde bulunabilirsiniz.
Aloe Vera Saksısı Nasıl Olmalı?
Aloe vera saksısı bitkinin boyuna göre küçük olmalıdır. Küçük saksı içerisinde yer alan kökler hızlı ve etkin bir şekilde beslenerek bitkinin gelişimine olumlu şekilde yansır.
Aloe Vera Yaprakları Neden Sararır?
Aloe vera bitkisi fazla sulandığında yaprakları sararır. Toprak tamamen kurumadan yapılan sulama işlemleri bitkinin yapraklarını sarartır. Çamur şeklindeki toprak yapısı bitkinin köklerini çürüteceğinden toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalıdır.