bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

SUKULENT BAKIMI, TÜRLERİ VE ÇOĞALTILMASI


Filtrele ve Sırala

Sukulent son zamanların en çok tercih edilen bitkisi. Minimal ve harika görüntüsü ve kolay bakımıyla gönülleri fethediyor. Aynı zamanda masa başında dekorasyon anlamında harika bir eşlikçi! Bu kadar çok tercih edilen bir bitki haliyle çok da merak ediliyor. Sukulent nasıl çoğaltılır, sukulent bakımı nasıl yapılır ve sukulent türleri nelerdir? Tüm bunların cevabı için okumaya devam et.

3 farklı sukulent türü yeşil saksılı

Sukulent Bakımı

  • Sulama

Sukulent bakımı oldukça kolaydır demiştik. Sık sık sulamak zorunda olmamanız da bunun kanıtı.  Sukulentler bol su sevmezler bu sebeple özellikle kış aylarında sulamaya dikkat edilmesi gerekir. Kış aylarında 20 günde bir sulayabilirsiniz. Bu durum içeriğindeki nem oranı sayesindedir. Sık ve fazla sulama yapıldığında çürüyebilirler.

  • Güneş Işığı

Sukulentler doğrudan ışığı sevmezler. Direkt ışık almayan herhangi bir yerde konumlandırabilirsiniz. Genellikle arasında perde ve cam bulunan bir masa kenarında kullanılır.

  • Saksı Seçimi

Sukulentler için saksı seçerken saksının büyüklüğüne dikkat etmelisiniz. Fazla küçük olduğunda yapraklar sıkışabileceğinden sukulent zarar görebilir.

  • Toprak Seçimi

Sukulentler kumlu çöl toprağı severler, bu sebeple toprak değişimi yaparken bilinçli olmalısınız. Uygun toprak seçmezseniz sukulent alışmış olduğu toprak yapısına, vitamin ve minerallerine kavuşamaz. Özellike sukulent toprağı alarak riski sıfıra indirebilirsiniz.

 

Sukulent Türleri

Sukulentlerin birçok türü bulunuyor. Sarmaşığı andıranları, kaktüsler, ince dallı sukulentler, gül şeklinde bitkiler… Zevkinize göre seçeceğiniz çeşit çok! Peki ne alacaksınız? İşte heryerdebitki.com ‘un favori sukulentleri!

Haworthia Sukulenti : Haworthia

Para Sukulenti: Crassula Ovata

Hoya Kerri Sukulent: Hoya Kerri 2'li

Aradığın bitkiyi sukulentler kategorisinde bulamadıysan kaktüs kategorisine şans vermeye ne dersin?

Sukulent Çoğaltılması – 3 Farklı Yöntem

Toprakla Sukulent Çoğaltma

Sukulent gövdesinden ayırdığınız yaprakları kağıt havlu üzerine yerleştirin ve 3-4 gün bekletin. Bu aşama sukulentlerin kopan kısmında bir zar oluşturacak ve sukulentin tutma ihtimalini arttıracaktır. Bu evrede yaprakların suyla temas etmemesi önemlidir. Sadece nemli havlu kullanılmalıdır.

Ardından derin olmayan bir kabın içerisine su tutabilen bir toprak ekleyerek yaprakları bu toprağın üzerine serin. Yapraklar toprağa gömülmemeli, sadece üzerine serilmelidir.

Bu kabı havadar, aydınlık ama direkt güneş almayan, oda sıcaklığındaki bir alanda yavru verene kadar bekletin. Toprağı ara ara fısfıs kullanarak ıslatın, kurumamasına özen gösterin.

Yapraklardaki köklenme ve yavrulama süresi sukulent çeşitlerine göre farklılık gösterebilir. Ara ara kontrol ederek sukulentin durumunu gözlemlemelisiniz. Sukulent yavruladığında fıs fıs ile sulamayı bırakmalısınız. Yavrular ve kökler ekilebilir seviyeye geldiğinde sukulenti küçük bir saksıya ekebilirsiniz. Kökler oldukça hassas olduğu için zarar vermemeye ekstra dikkat etmelisiniz.

Su İle Sukulent Çoğaltma

Şeffaf cam bir bardak içerisine içme suyu doldurun ve bardağın üzerini streç filmle kapatın. Sukulentin çoğaltacağınız yapraklarını ayırın. Streç film üzerinde küçük delikler açıp yaprak köklerinin suyun içerisine girmesini sağlayın. Yapraklar suya yarım cm batmalıdır. Doğru uzunlukta batmazsa çoğalma gerçekleşmez.

Yaprakların bulunduğu bardağı direkt güneş almayan havadar ve oda sıcaklığında olan bir yerde yaklaşık 20-25 gün bekletin. Bardaktaki suyu, haftada bir kez aynı oda sıcaklığında olacak şekilde değiştirin. Fazla soğuk ve sıcak olması sukulenti etkileyebilir. 20-25 günün sonunda sukulentleri toprağa ekebilirsiniz.

Hava İle Sukulent Çoğaltma

Kopardığınız yaprakları kuru bir kağıt havlu üzerine serin ve gölgede kuru bir alana bekletin. Bir süre sonra yaprakların filizlendiğini, yavru verdiğini göreceksiniz. Sukulentin köklenmesi için havanın durumu önemlidir. Kuru havada sukulent nem kazanmak için köklenir fakat nemli havada köklenmeye ihtiyaç duymaz ve bu sebeple çoğalma gerçekleşmez. Bunların dışında 5 adımda sukulent çoğaltma konusunu incelediğimiz blog yazımızdan detaylı bilgi alabilirsin.

Tüm sukulent türleri ve diğer saksı çiçeklerini incelemek, kendine ve sevdiklerine hediye göndermek için tıkla: Bitki