bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

YILBAŞI ÇİÇEĞİ: KOKİNA


Filtrele ve Sırala

Aralık denildiğinde her yerde beliren, kimsenin tam olarak adını bilmediği fakat görünce yılbaşını anımsadığı o bitkiyi konuşacağız bugün: Kokinalar.

Aralık ayında kokinalar yılbaşı ağaçlarını, sofraları, tasarım buketleri sarıyor. Şehir içinde, restoranlarda ve alışveriş merkezlerinde bulunan yılbaşı dekorasyonlarının içinde yer alıyorlar. Kafamızı nereye çevirsek orada oluyorlar desek yeridir. Bizim de içimiz açılıyor! Öyle değil mi? Hadi aralık ayı da gelmişken kokinalar hakkında ortamlarda hava atmalık tüm bilgileri öğrenelim.

Kokina Güney Avrupa taraflarında yaşar. İran ve Akdeniz bitkisidir. Yılbaşı döneminde ortaya çıkan bu bitkinin diğer adı haliyle yılbaşı çiçeğidir. Çünkü kırmızı ve yeşil uyumluluğu ile gönlümüzü çalan bu bitkiye aralık ayında rağbet artar. Kokina; ismini yunanca “kokino” kelimesinden almıştır. Kokino kelimesi “kırmızı” anlamına gelmektedir. Halk arasında kokina çiçeğine “tavşan memesi” de denilir.

Kokina Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

İki farklı bitkiden oluşan kokinalardan bahsettik, uğurlu geldiğini de anlattık. Bu durumda bu bitkiyi bir yıl yaşatmak mümkün mü? Bir yıl yaşaması için neler yapmalıyız? Gibi sorular akıllarda. Gelin kokinanın bakımı hakkında birkaç tüyo alalım.

Yılbaşı bitkisi 1 yıl ya da 1 yıla yakın canlı kalabiliyor. Uğurlu bitkimiz kokina, ne sıcak ortamlardan ne de soğuk ortamlardan hoşlanıyor. Ilık ortamlar onlar için ideal. Haftada 2 defa kök kısmından sulanması gerekiyor. Fakat az sulanmalıdır çünkü kokina çiçeği suyu çok sevmez. Arada sap kısmını bir gün suda bekletmek yeşil kalmasına fayda sağlıyor. Tüm bu aşamalara uyduğunuz takdirde kokina çiçeğinizi en verimli şekilde yaşatabilirsiniz. En önemli not balkon gibi soğuk ve esintili yerlerde ya da kalorifer peteği ya da mutfak gibi sıcak yerlerde barındırmamak.


Kokina alıp uğur bulursanız ya da 1 yıl boyunca renkli kalan bir kokina çiçeğinden sonra ev alırsanız bize yazmayı unutmayın! Kokinaları ve diğer tüm bitkileri incelemek için tıklayın:

https://www.heryerbitki.com

kraft kağıda sarılı kokina demeti

Kokina Çiçeği Hikayesi, Efsanesi ve Uğuru

Kokina çiçeğinin aynı zamanda büyülü tarafları da var. Bu çiçeğinin şans, bereket ve mutluluk getireceğine inanılıyor. Yılbaşı döneminde aldığınız bir kokina tüm yıl yeşil yaprakları ve kırmızı meyveleriyle sağlam kalırsa kişinin ev sahibi olacağına inanılıyor. Siz de kokinanın uğurundan faydalanmak istiyorsanız ya da bir ev sahibi olmak istiyorsanız kokina alarak işe başlamakta fayda var.

Kokina Çiçeği satın almak için tıkla: Kokina Çiçegi

 

Kokina Çiçeği Oluşumu

Kokinaların ilginç noktaları bitmiyor. Aslında kokina tek bir bitkiden oluşmuyor. İki farklı bitkinin birleşiminden oluşan bir bitki. İnsanlar bu iki bitkiyi birleştirerek yılbaşı süsümüz kokinayı oluşturuyor. Üzerinde bulunan kırmızı meyveler “silcan” adı verilen bir bitkiye ait. Bitkinin yeşil yapraklı kısmı da “tavşan memesi” denilen farklı bir bitki. Halk arasında tavşan memesi denmesinin sebebi de bu. Bu bitkiyi hazırlamak anlattığımız kadar kolay değil çünkü tavşan memesi dediğimiz kokinanın yeşil kısmı dikenlerden oluşuyor. Dikenler öyle sivri ki dikkat edilmezse tahriş bile oluşturabilir. Eee ne demişler? Her güzelin bir kusuru var. Yeşil kısmı elimize batıyor, silcanlar ise doğada tek ve dağınık halde bulunduğundan ayrı bir zorluk çıkarıyor. Bu sebepten silcanlar tek tek toplanarak salkım haline getiriliyor. Salkım haline getirilmesi için fark edilmeyecek bir kırmızı ip kullanılıyor. Daha sonra silcanlar tavşan memesiyle birleşerek kokinaları oluşturuyor. Kokinalar tüm bu uğraşlar sonucu hazırlanıyor ve yılbaşı ruhunu temsil ediyor. Bu ilginç bitkileri öğrendiğimize göre kokinalara artık daha özenli bakalım, olur mu?

kokina çiçeği kırmızı meyveleri

O kadar kokinalardan, aralık ayından ve yılbaşı ruhundan bahsettik. Diğer yılbaşı bitkilerine de değinmeden olmaz. Evimizi yılbaşı ruhuna büründürdük mü?  Sevdiklerimize yılbaşında hangi çiçeklerden hediye edeceğimize karar verdik mi? Cevap hayır ise bu yılbaşı hediyesi kategorimize acilen tıklamanız gereken bir durum var!

 

Heryerbitki tasarımcıları tarafından oluşturulan okaliptus ve kokina buketinide tercih edebilirsiniz.



O kadar kokina dedik, 2023 uğuruyla gelsin o zaman! Şimdiden mutlu yıllar.