bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

YASEMİN ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL OLMALI?


Filtrele ve Sırala

Güzel kokulu çiçekleriyle evlerimizde iç mekanda ve balkonlarda sıklıkla rastladığımız yasemin çiçeğimizin kökeni Madagaskar’dır.

 

Yasemin Çiçeği Anlamı Nedir?

Yasemin çiçeği, aşk, güzellik ve saflığı sembolize eder. Yasmin "kelimesi tanrıdan gelen hediye" anlamına gelir. Dünya genelinde düğün ve nişan organizasyonlarında sıklıkla kullanılan yasemin çiçeği bu özelliği ile aşkı temsil eder. Eşsiz güzellikteki kokusu sayesinde Dünya genelinde güzelliğin sembolü olarak görülür. Beyaz renkte çiçeklere sahip olması nedeniyle saflığın sembolü olarak görülmektedir. Çiçeklerinin açıldığında yıldıza benzemesi nedeniyle yıldız çiçekli yasemin olarakta anılır.

 

saksıda yasemin çiçeği

Yasemin Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

Yasemin çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sulamadır. Doğru zamanda ve doğru miktarda su vermeniz yasemin çiçeğinize uzun yıllar bakmanızı sağlayacaktır. Aydınlık ve havadar bir ortamda bakılmalıdır. Çok fazla hava akımı çiçeklerine zarar verecektir. Bu nedenle hava akımı olmayan aydınlık bir odada bulundurmanız önerilir. Oda sıcaklığına ihtiyaç duyar. Detaylı sulama, çiçek açtırma ve budama bilgilerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Yasemin Çiçeği Nasıl Sulanmalı?

Tüm saksı çiçeklerinde olduğu gibi yasemin çiçeğini de sularken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sulama sıklığınızdır. Haftada 1 defa sulamanız yeterli olacaktır. Sulama gününün değişmesinden hoşlanmaz. Mümkünse her hafta aynı gün su vermeniz onu mutlu edecektir. Sulama yaparken verdiğiniz suyun fazlasının köklerinden dışarı attığına emin olunuz. Köklerinde biriken su bitkinizin gelişimini olumsuz etkileyecektir.

 

İlkbahar ve yaz aylarında çiçeğinize besin takviyesi vermeniz gelişimini hızlandıracaktır. Besin takviyesi verdikten sonra sulama yapmanız besinin köklerine dağılmasını sağlayıp gelişimine katkı sağlayacaktır.

 

Yasemin Çiçeğinin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalıyım?

Yasemin çiçeğiniz yeterli aydınlık aldığı ve düzenli sulandığı taktirde hoş kokulu çiçeklerini açarak size teşekkür eder. Günün en sıcak saatlerinde direkt gün ışığı almasını engellemeniz yapraklarında yanık oluşmasını engelleyecektir. Yasemin çiçeğinin direkt cam önü yerine camdan 1-2 adım geride bir yerde konumlandırmanız gelişimi için uygun olacaktır. Orkideler ile aynı bakım ve konuma ihtiyaç duyan yasemin çiçeklerini birlikte konumlandırabilirsiniz.

 

Yasemin Çiçeğinin Budanması Nasıl Olmalı?

Yasemin çiçeğinizi yaz ve ilkbahar aylarına hazırlamak için kış aylarında güçsüz gördüğünüz dallarını budamanız gerekmektedir. Budama işlemi tüm bitkilerde bitkinin daha gür ve sağlıklı büyümesi için gereklidir. Uzayan dallarını kontrol altına almak ve istediğiniz yöne doğru büyümesi için bitki destek çubuklarından faydalanabilirsiniz.

 

Ek Bilgiler:

Sıcak ve nemli yaz aylarında yasemin çiçeğinizi balkonunuzda yetiştirebilirsiniz ancak kış aylarında gelişim gösterebilmesi için mutlaka iç mekan sıcaklığına ihtiyaç duyacaktır.

 

Yasemin Çiçeğimi Nasıl Çoğaltılır?

Yasemin çiçeğinin çoğaltılması çok kolaydır. Dal kısımlarından en az 10 cm uzunluğunda bir bölge temiz bir bıçak yada makas yardımı ile kesilir. Su dolu bir kap içerisinde köklenmeye bırakılır. Kök vermeye başladıktan sonra yasemin çiçeğinizi toprak içerisine dikerseniz yeni bir yasemin bitkisi elde edebilirsiniz.

 

Saksılı yasemin çiçeği bitkimize 5 farklı çömlek saksı seçeneğiyle linkten ulaşabilirsiniz.

 

Yasemin Çiçeği