bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle veya sokak, hastane, okul ismi gibi bilgiyi girin.
anasayfa

UZUN ÖMÜRLÜ ÇİÇEK YETİŞTİRMEK


Filtrele ve Sırala

Uzun ömürlü çiçek yetiştirmek kolay olmayan ancak belli başlı kuralları öğrendikten sonra düşünüldüğü kadar da zor olmayan bir konu. Bitkilerin ve çiçeklerin bulunduğu ortama sağladığı faydalar düşündüğümüzden çok daha fazla. Bugün hepimizin evlerinde bulunan hem görüntüsü hem de fayları ile bizimle daha uzun süre kalmalarını istediğimiz çiçeklerimizin ömürlerini nasıl uzatabiliriz bu konu üzerindeki bilgilerimizi paylaşacağız. İster ev ister ofis olsun belli başlı kuralları uyguladığımız taktirde ortaya çıkan sonuçlar sizi de şaşırtacak.

 

 

  1. Doğru zamanda ve yeterli miktarda sulama.

Bitkilerde aynı insanlar gibi belirli rutinler içerisinde yaşamayı severler. Bitkilerinizi haftanın aynı günü sulamanız onları mutlu edecektir. Peki doğru miktarda su verdiğime nasıl emin olabilirim? Bitki ve çiçeklerinize su vermeden önce kontrol etmeniz gereken en önemli şey: toprağı! Parmağınızı toprağa batırarak bitkinizin toprağının nem seviyesini ölçebilirsiniz. Eğer parmağınızı toprağa sokmanıza rağmen herhangi bir ıslaklık gelmiyorsa toprağın tamamen kuruduğuna işaret eder. Acilen su vermeniz gerekir. Kaktüs ve sukulent türleri haricindeki bitkilerinizi toprağı tamamen kurumadan sulamanız sağlıklı gelişimlerini destekleyecektir.

 

  1. Az sulama, çok sulamaktan her zaman daha iyidir.

Bitkiniz ona verdiğiniz su miktarına karşı çok hassastır. Eğer bitki ve çiçeklerinizin içerisinde bulunuduğu saksının drenaj deliği yoksa vermiş olduğunuz su bitklinizin köklerinde birikerek köklerinin çürümesine neden olacaktır. Kökleri çürüyen bir bitkiyi kurtarmak maalesef mümkün değildir. Oysa bunun aksine, az su verdiğiniz için yapraklarında sararma yada büzüşme olan bitkilerinizi düzenli sulama temposu ile yeniden hayata döndürebilirsiniz. Heryerbitki saksı koleksiyonu içerisinde yer alan tüm saksıların drenaj deliği bulunmaktadır. Bu sayede bitkiniz köklerinde birikmemesi gereken fazla suyu dışarı atarak, sağlıklı gelişimine devam edecektir. Özetle: Asla çok fazla su vermeyin!

 

  1. Eğer emin değilseniz bitki besini vermek zorunda değilsiniz.

Eğer bitki ve çiçeğinize besin kullanma konusunda kararsızsanız bu konudaki tavsiyemiz besin vermemeniz yönünde olacaktır. Tüm bitkiler besin takviyesine aynı pozitif tepki göstermemekte, yanlış besin kullanımı bitkinin sağlığına olumsuz yönde etki yapabilmektedir.

 

  1. Ev bitkileri ve saksı çiçekleri rutini sever.

Bitki ve çiçekleriniz bulunduğu ortamın sürekli değiştirilmesinden hoşlanmaz. Aynı biz insanlarda olduğu gibi çiçeklerimizde yeni bir ortama girdiklerinde strese maruz kalırlar ve yeni ortamın şartlarına uyum göstermeye çalışırlar. Sürekli yer değiştirmek bitkinizin alışma sürecini zorlaştıracaktır.

 

  1. Bitki bakımında yeniyseniz: küçük bitkilerden başlayın.

Eğer kendinizi bitki bakımı konusunda yeterli hissetmiyorsanız, küçük bitkiler ile başlamanızı öneriyoruz. Küçük bitkiler hızlı geliştikleri için sizin bitkilerin büyüme süreçlerinde tüm adımlara hakim olmanızı sağlıyor. Masa üstü bitkileri koleksiyonumuzdaki bitkiler tam size göre!

 

  1. Az ışık isteyen bitkiler de IŞIK İSTER!

Az ışık isteyen bitkiler koleksiyonumuzdaki bitkilerinde ışık ihtiyacı olduğunu unutmayın! Diğer bitkiler gibi cam önü yada aydınlık bir ortam istemeseler de her bitkinin gelişim gösterebilmek için doğal güneş ışığına ihtiyacı vardır.

 

  1. Köklerinin sulandığına emin olun.

Sulama yaparken yapılan sık hatalardan bir tanesi, bitkinin sadece üst yüzeyini sulamak. Bitkinizi sularken sulama yaptığınız suyun mutlaka köklerine ulaştığına emin olun.

 

  1. Bitkinizi budayın.

Bitkilerinizi  budamak sanılanın aksine bitkilerin sağlıklı gelişimi için olumlu bir davranıştır. Bitkiler de zaman içerisinde sarı ve güçsüzleşen yapraklar olması normal bir durumdur. Bu güçsüz yaprakları budayarak yeni açacak olan yaprak ve çiçeklerin enerjisinin solmuş yapraklara gitmesini engelleyebilirsiniz. Sarmaşık ve benzeri sarkan bitki türlerinde budama işlemi sonrasında genellikle bitkiler daha gür ve sağlıklı gelişim gösterecektir.

 

 

  1. Saksı değişim zamanını iyi ayarlayın!

Bitkileri yeni ortama almak onları nasıl strese sokup sağlıklı gelişimlerini kötü etkileyebiliyorsa, aynı durum saksı değişimi içinde geçerli. Bitkinizi bir büyük boy saksıya almak için en doğru zaman bitkinin mevcut saksısının içerisinden köklerinin dışarı çıktığını gözlemlediğiniz zamandır. Aksi durumlarda bitkinin kökleri çok fazla toprak içerisinde kalacağı için toprak bitkiye gitmesi gereken vitaminleri kendinde tutarak beslenmesini engelleyecektir. Deve tabanı benzeri hızlı gelişim gösteren çiçeklere senede 1 defa saksı değişimi yeterli olacaktır.

 

  1. Doğal ortamlarını taklit edin.

Bitkinizin yeni ortamına daha kolay alışması için doğada nerelerde yaşadığına küçük bir göz atıp ona benzer bir ortam yaratmanız onu mutlu edecektir. Örneğin dua çiçekleri tropikal nemli ormanlarda yetişir. Bitkilerinizi grup haline getirerek kendi nemli ortamlarını yaratmalarını sağlayabilir. Nem makineleri ile nemli ortam oluşmasına destek olabilirsiniz.