- Heryerbitki
- Blog
- Ters Lale Hikayesi Ve Özellikler
Ters Lale Hikayesi ve Özellikler
Anadolu’da yetişen birbirinden farklı çiçekler arasında yer alan ters lale çiçeği, çiçek severler tarafından oldukça merak edilip araştırılmaktadır. Özelliklerinin yanı sıra hikayesi ile de birçok kişinin ilgisini çeken ters lale hikayesi köklü bir geçmişe dayanmaktadır. Bu yüzden oldukça eski bir süs bitkisi olan ters lale hüznün sembolü olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle günümüze kadar gelmeyi başarmış ve birçok kişi tarafından merak edilip araştırılmıştır.
19. yüzyılın sonlarına kadar Osmanlı topraklarında yetişen ve oraya has bir tür olarak varlığı koruyan ve günümüze kadar gelen bir çiçektir ters lale. Anadolu topraklarına has bir tür olan ters lale endemik bir türe sahiptir. Hüzünlü bir hikâyeye sahip olan ters lale Anadolu’nun yaşanan felaketlerini simgelemektedir. Yazımızda yer alan konu başlıklarına göz atalım:
- Ters Lale Hikayesi Nedir?
- Ters Lale Özellikleri Nelerdir?
- Ters Lale Nerede Yetişir?
Ters Lale Hikayesi Nedir?
Birden fazla hikâyeye sahip olan ters lale Müslüman efsanelerine göre farklı bir hikayesi vardır. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit olmasından dolayı bu çiçeğin boynu bükük ve rengi kırmızı olmuştur. Rengini şehitlerimizin kanından boynu büküklüğünü de üzüntüden almaktadır ters laleler.
Bir diğer ters lale hikayesi ise gelin hikayesidir. Anne baba evinde el bebek gül bebek büyütülen genç kızlar evlilik çağı geldiğinde baba evinden çıkarken gözleri yaşlı ve başı öne eğik çıkarlar. Gelin hem ağlar hem giderken evin kızı özel ve biricik olduğundan endemik bir tür olmasıyla da ters laleye benzetilmektedir.
Ters Lale Özellikleri
Ters lale hikayesi kadar merak edilen bir diğer konu ise ters lale özellikleridir. Çiçek severler tarafından merak edilip araştırılan ters lale özellikleri neler aşağıda sizler için listeledik.
- Ters lale zambakgiller familyasından gelmektedir. Normal lale çiçeği ile aynı familyadan olsada görünüşü ile oldukça farklıdır.
- Bitkinizin bakımı düzenli ve eksiksiz bir şekilde yapıldığında boyu ortalama 50 ila 60 cm arasında değişiklik göstermektedir.
- Ters lale; lale çiçeğine çok benzese de görünürde bazı farklılıkları bulunmaktadır. Ters lale bir dal üzerinde birden fazla ve ters bir şekilde duran dört çiçekten oluşmaktadır.
- Latince adı “Fritillaria Imperialis” olan ters lale 1000 metre ve 1000 metrenin üzerindeki yüksek alanlarda gelişim göstermektedir.
- Ters lale; aşkın, sevginin, mütevaziliğin ve en çok da hikayelerinden kaynaklı hüznün sembolü olarak bilinmektedir. Öyle ki hüznünden dolayı boynunu bükmüş fakat buna rağmen zarifliğinden ödün vermeyen bir çiçektir.
- Açık kırmızı, koyu kırmızı ve sarı olmak üzere üç farklı renkte çiçek açmaktadır.
Ters Lale Nerede Yetişir?
Hüznün çiçeği olarak bilinen ters lale nerede yetişir? Eşine az rastlanan ender bir bitki olan ters lale Anadolu coğrafyasında yetişmektedir. Soğanlı bitkiler ailesine ait olan bu çiçek Anadolu’ya ait has bir çiçek olmaktadır. Ülkemizde de bazı yerlerde yetiştirilen ters lale çiçeği Hakkâri, Van, Adıyaman, Malatya, Bitlis, Elâzığ ve Batman illerinde yetiştirilmektedir.
Kutlanacak birçok özel gününüze uygun lale ve bir çok çiçek tercihleriniz için heryerbitki.com sitemizi ziyaret ederek siparişlerinizi oluşturabilir ve bu özel günlerinizi daha da anlamlı kılabilirsiniz.
Ters Lale Nesli Tükendi mi?
Ters lale nesli tükenmemiştir. Ülkemizde anadolu bölgesinde yetişmektedir.