bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Teraryum Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken 5 Önemli Nokta


Filtrele ve Sırala

Günümüzde son zamanların rağbet gördüğü teraryumlar her evin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Peki teraryum bakımı nasıl olmalı? Bakımını ele almadan önce teraryum hakkında bazı önemli bilgileri ele alalım. Kökeni 1830’lu yıllara dayanan teraryumlar aslında çok rastlantısal bir şekilde ortaya çıkmıştır. Londra’da hava kirliliğinden dolayı bitkilerin yaşayabilmesi adına kavanoz sistemi ile yetiştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Daha sonra çeşitlendirilerek günümüze kadar gelmiştir. 

Açık ya da kapalı sistem olarak hazırlanabilen teraryumlar kendi ekosistemi içerisinde gelişimini sağlayabilir ve birçok bitkiye uyum sağlayabilir. Çeşidi ve alternatifi bu kadar çok olunca da evlerinizin vazgeçilmez aksesuarı haline gelmiştir. Tabi bu kadar tercih edilen teraryumlar için bakımı da oldukça merak edilmektedir. Teraryum bakımı nasıl olmalı sorusuna cevap vermeden önce sitemizden teraryum çeşitlerine bakabilir ve tercihinize göre seçimler yapabilirsiniz. Şimdi teraryum bakımında dikkat edilmesi gereken 5 noktayı beraber inceleyelim. 

yeşil saksıda kaktüs teraryum

Teraryum Bakımında 5 Önemli Nokta

  1. Teraryum bakımı nasıl olmalı en çok merak edilen sorulardan birisidir. Sağlıklı bir gelişim için doğru ve düzenli bakım çok önemlidir. Özellikle de teraryumlarda yeterli ışık alması çok önemlidir. Bitkileriniz cam içerisinde muhafaza ediliyorsa ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü cama direkt güneş ışığı vurması bitkilerinizi yakabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca teraryumları direkt güneş ışığı alan bir yere konumlandırma yapılmamalıdır. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. 
  2. Yarı gölge veya filtreli ışık alan bir yere konumlandırdığınız teraryumlarınızın sulama kısmı da ekstra özen istemektedir. Her bitkinin ihtiyacı olan nem ve su oranı teraryumda tercih ettiğiniz bitkiye göre değişiklik gösterecektir. Tabi bu durum kapalı teraryumlar için geçerli değildir. Çünkü kapalı sistem teraryumlarda içerisindeki suyun buharlaşmasından dolayı eklediğiniz su miktarından daha fazla su almış olacaktır. Bu yüzden bitkinin su miktarının neredeyse yarısını eklemeniz çok daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra konumlandırdığınız alana göre de su ihtiyacını ayarlamanız gerekecektir.  
  3. Teraryum bakımı nasıl olmalı sorusunda en çok merak edilen bir diğer bakım detayı ise kapalı sistem teraryumlar için havalandırmadır. Çünkü kapalı teraryumlar havalandırmaya ihtiyaç duymaktadır. Bitkilerinizin sağlıklı gelişimi için kapalı teraryumlarınızı havalandırmanız önerilmektedir. 
  4. 1 – 2 senede bir de bitkinizin budama işlemini yapabilir ve kurumuş yapraklarını temizleyerek teraryumunuzun çok daha sağlıklı ve güzel görünmesi için bakımını gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca gerektiği durumlarda besin takviyesi yapabilir ve bitkinizin çok daha verimli olmasını sağlayabilirsiniz. 
  5. Zaman geçtikçe teraryumunuz tozlanabilir ve kirli görünebilir. Bunun için deterjansız bir bez ile temizliğini yapabilirsiniz. Teraryum bakımı nasıl olmalı ile ilgili detayları öğrendikten sonra yeterli gözlem yapmalı ve doğru uygulamayı doğru zamanda yapmalısınız. Bitkilerinizin her durumu için sabırlı olun ve sevgiyle yaklaşın. Daha sonra sevgiyle yaklaştığınız ve sevginizi göstermek istediğiniz kişiler için heryerbitki.com sitemize göz atabilir ve seçiminizi yapabilirsiniz. 

bonsai ağacı teraryum

Teraryumlar, çiçek sepeti gibi ilgi çekici ve farklı hediye seçenekleri arasında yer almaktadır. Sizde sevdiklerinizi teraryum göndererek mutlu etmek için Heryerbitki’nin birbirinde güzel teraryumların yer aldığı teraryum sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Teraryum nedir ve teraryum bakımı ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz "teraryum nedir? Teraryum bakımı nasıl olmalı" blog yazımıza göz atabilirsiniz.