bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle veya sokak, hastane, okul ismi gibi bilgiyi girin.
anasayfa

SÜS BİTKİLERİ DOĞRU BUDAMA TEKNİKLERİ NEDİR?


Filtrele ve Sırala

Bitkileri Doğru Budama Teknikleri Nedir?

Bitkilerinizin sağlıklı gelişim gösterebilmesi için doğru budama tekniklerini iyi bilmeniz ve doğru bir şekilde uygulamanız gerekmektedir. Sağlıklı bir şekilde büyüme gösterebilmesi ve oluşabilecek herhangi bir küf ve mantar gibi zararlı hastalıkları caydırmak için yapraklarını budamak ve çıkarmak gerekir. Sağlıklı bir şekilde büyüme gösterebilmesi ve oluşabilecek herhangi bir küf ve mantar gibi zararlı hastalıkları caydırmak için yapraklarının budamak ve çıkarmak gerekir. Budamanın bitkiler için bu kadar önemli olmasının en büyük sebebi topraktan aldığı enerjiyi sağlıklı yapraklara ve yeni çıkan dallara göndermesine yardımcı olmasıdır. Özellikle bitki ve çiçeklerinize yaz ve ilkbahar aylarında yapacağınız budamalar bitkilerinizin hızlıca toparlanmasına fayda sağlayacaktır.

Peki bitkileri doğru budama teknikleri nedir? Şimdi gelin hep beraber bu teknikleri detaylarıyla inceleyelim. Bu duruma tekniklerini doğru bir şekilde öğrendikten sonra istediğiniz bir bitkiyi tercih edebilir ve bakımını artık çok daha doğru bir şekilde uygulayabilirsiniz.

Budama Malzemeleri Temin Edin: Budama işlemini yaparken kullandığınız malzeme çok önemlidir. Tercih edeceğiniz makas ve veya budama makası yeterli keskinlikte olması gerekir. Keskin olmayan bir makasla budama yapıldığı takdirde sağlıklı bir budama gerçekleşmeyeceği için dalının çürümesine sebep olabilir. Unutmayın ki budama işlemini yaparken sararan kısmı sağlıklı kısımdan ayırmaya çalışıyorsunuz. Bunu yaparken de keskin net dokunuşlar uygulamanız gerekmektedir. Keskin olmayan bir makas ile bunu yapmaya çalıştığınızda sağlıklı kısma da zarar vererek bitkinizin dokusunu zedeleyebilirsiniz. İşte tam da bu yüzden doğru budama malzemelerini doğru bir şekilde uygulamak budama tekniklerinin en başında gelmektedir.

Budama yapacağınız yaprakları bulun: Kahverengi dönen veya sararan yaprakları inceleyerek bulun. Bu yapraklar küfün ve mantarın gelişmesi için bir ortam yaratabilecekleri için düşen yaprakları nazikçe topraktan temizleyin.

Budama işlemi yaparken bitkinizi inceleyin: Unutmayın ki budama işlemi bitkinizin sağlığının kalitesini arttırmak için yapılan bir işlemdir. Bu yüzden budama işlemi yaparken bitkinin iyice bir inceleyin. Herhangi bir hastalıktan şüpheleniyorsanız budama işlemi yapacağınız makasınızın veya budama makasınızın bıçaklarını her biri budama işlemi arasında alkolle silerek bu tür hastalıkların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca budama işlemi yaparken bitkinizdeki herhangi bir yaşlanmadan, nem eksikliğinden veya güneş yanığı lekelerinden dolayı kahverengi ve sararmalar meydana geliyorsa; budama işlemini yapmadan önce bıçakları suyla nemlendirin. Bu nemlendirme işlemi bitkinizdeki sağlıklı dokuya zarar gelmesini önleyeceği için sağlıklı bir budama gerçekleşecektir

Yeterli Miktarda Budama Yapın: Sararma oranı yapraklarda fazla ise budama işlemini gövdenin yakınında veya topraktan kesin. Oluşan sarar mısın köküne ilerlemesine izin vermemeniz gerekmektedir. Bu yüzden yeterli ve doğru miktarda budama yapılması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra fazla sararma yok ise budama miktarının az olması gerekmektedir. Böyle bir durumda fazla budama sağlıklı olan bitkiyi de götüreceği için doğru olmayacaktır. Yaprakların uçlarında olan sararmalar içinde yalnızca etkilenen bölgeyi veya lekeyi çıkarmanız yeterli olacaktır.

Budama işlemi yaparken yaprakla saflığının %25’inden fazlasını almamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Gerekirse aşamalı olarak budama yaparak bitkinizin canlılığını uzun süreli koruyabilirsiniz. Budama işlemi bittikten sonra bitkinizin çok daha canlı göründüğünü ve yeniden doğmuş gibi çiçek eklendiğini gözlemleyeceksiniz.