bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle veya sokak, hastane, okul ismi gibi bilgiyi girin.
anasayfa

Sümbül Çiçeğinin Özellikleri ve Bakımı


Filtrele ve Sırala

Ortamı güzel kokusuyla büyüleyen sümbül çiçeğinin bakımı nasıl olmalı oldukça merak edilen bir konudur. Soğanlı bir bitki olan sümbül çiçeğinin yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Anayurdu İran, Türkmenistan ve Doğu Akdeniz bölgelerinden ülkemize kadar gelen sümbül çiçeğinin özellikleri ve bakımı nasıl olmalı merak konusu olmuştur. 

Kokusunun güzelliğinden dolayı da birçok kozmetik üründe, deterjanda ve parfüm çeşitleri içerisinde yer alan sümbül çiçeği bulunduğu her ortamda kokusuyla iz bırakmaktadır. Sevdiklerinize bu eşsiz kokulu sümbüllerden hediye etmek isterseniz heryerbitki.com sitemizden hediyelerinizi seçebilirsiniz. Şimdi sümbül çiçeğinin özelliklerini ve bakımı nasıl olmalı konusunu detaylarıyla inceleyelim.

Sümbül Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Sümbül çiçeği bahar aylarında hoş kokusu ve zarif görünümüyle tanınan bir çiçektür. Beyaz, mavi, pembe ve mor renkleriyle oldukça sevimli küçük zarif çiçeklere sahiptir. Sümbül çiçeği oldukça güçlü kök yapısına sahiptir bu nedenle kolay kolay çürümezler. Kokusu ve narin çiçeklerinin görünüşüyle insanı mest eden bir havaya sahiptir. Mart ve nisan aylarında çiçek açmaya başlar. Kış ayı boyunca yaz aylarında çiçek açmak için güç toplar. Sonbahar aylarında ekilen sümbül çiçeği ilkbahar ve yaz aylarında çiçek vermeye başlayacaktır.

Sümbül Çiçeğinin Bakımında Nasıl Olmalı?

Baharın kokusunu gittiği her ortama taşıyan sümbül çiçeğinin bakımı nasıl olmalı çiçek severler tarafından oldukça merak edilmektedir. Bakacağınız çiçek her ne olursa olsun ilgisiz ve sevgisiz kalmamasına özen göstermelisiniz. Şimdi tüm detaylarıyla sümbül çiçeğinin bakımı nasıl olmalı gelin hep beraber inceleyelim.

Işık bir çiçeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Sümbül çiçeğinin de ışık ihtiyacı dolaylı bir şekilde olmalıdır. Direkt olarak güneş ışığı gelişimi için sağlıklı olmayacaktır. Sümbül çiçeğini konumlandırırken hafif gölgeli bir alan doğru tercih olacaktır.

Sümbül çiçeğini konumlandırırken bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise rüzgâr ve hava akımına karşı korunaklı bir yer tercih etmek olacaktır. Bu yüzden kapı veya pencere kenarları sümbül çiçeği için doğru yerler olmayacaktır. Bunun yanı sıra evinizde veya ofisinizde bulunan klima veya vantilatörden de uzak tutmanız önerilir. Eğer evinizde orkide çiçeği var ise aynı konumu tercih edebilirsiniz.

Sümbül çiçeğinin bakımı nasıl olmalı dediğimizde aklımıza ilk gelen detay toprak seçimi olacaktır. Sümbül çiçeği humusu sevdiği için toprak seçiminde bolca humus tercih edilmelidir. Karma topraklar ve mineralli topraklar sümbül çiçeğinin gelişiminde etkili olacaktır. 

Her bitkinin can alıcı noktası sulama olduğu gibi sümbül çiçeğinin de sulaması oldukça önemlidir. Yaz aylarında haftada en az 2 kere sulama yapılması gerekmektedir. Toprağının nemli olmalı gelişimi için önemlidir. Bu yüzden sulama miktarı her zaman aynı kalmalı ve oda sıcaklığında su ile sulanmalıdır. Kış aylarında sulama miktarı haftada bire düşebilir. Fakat unutmayın ki sümbül çiçeği susuz kalmaya dayanamaz. Bu yüzden düzenli aralıklarla ve kontrollü bir şekilde sulama yapılması gerekir. 

Sümbül çiçeğinin bakımı nasıl olmalı sorusunun bir diğer cevabında saksı seçimi olmaktadır. Soğanlı bir bitki olan sümbüllerin orta boy saksı tercih edilmesi gelişimi için doğru olacaktır. Sümbül büyüdükçe her sene saksı değişimi yapmanız önerilmektedir. Çünkü sümbüller büyüdükçe kökleri genişler ve saksısı ona küçük geldikçe rahat edemez. Durum böyle olunca da sümbülün ömrü giderek kısalarak yavaş yavaş çürümeye başlar. Tüm saksı çiçeklerinde olduğu gibi saksı değişimi için bahar aylarının başlangıcını tercih edebilirsiniz.

Başta da söylediğimiz gibi sevgimizi ve ilgimizi sümbül çiçeğinin bakımına eklediğimizde etrafımızda kokularıyla mest eden sümbüller yer alacaktır. Sümbül çiçeğinin bakımı nasıl olmalı sorusunun cevabını detaylarıyla öğrendikten sonra sevdikleriniz için birer sümbül hediye edebilir ve onları da bu eşsiz kokusuyla mest edebilirsiniz. 

Sümbül Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Sümbül çiçeğinin faydalarını sizin için sıraladık:

  • Saç dökülmesini önleyicidir.
  • Vücutta oluşan ağrıları hafifletici özelliğe sahiptir.
  • Egzema ve akne tedavisinde kullanılır.
  • Kokusu ile derin bir uyku almanıza yardımcı olur.

Sümbül Çiçeği Ne Zaman Ekilir?

Sümbül çiçeği Sonbahar ve Kış aylarında ekimi saplanır. Eylül, kasım arası dönem sümbül çiçeğinin ekimi için en uygun zamandır. Bu dönemde toprağa ekilen soğanlar bahar döneminde çiçeklenmek için hazırlık yapar. Sümbül çiçeklerini dilerseniz soğanıyla çoğaltabilirsiniz.

Sümbül Çiçeği Ne Kadar Yaşar?

Sümbül çiçeği çok yıllık bir bitki olarak nitelendirilir ve her yıl yeniden çiçek açar. Doğru bakım koşulları altında toprağın altında kalan soğanı her bahar ayında çiçek açabilir. Aşırı nem, toprakta aşırı ıslaklık, kuraklık, hastalık gibi nedenler köklere zarar verirse soğanlar zarar görür ve sümbül çiçeğinin soğanı ölür. Soğanları korumak için bu gibi durumlardan kaçınmak gerekir.

Sümbül Çiçeği Solunca Ne Yapılmalı?

Sümbül çiçeği solunca solmuş çiçeklerini keserek bitkinin var olan enerjisini yeni açacak çiçeklere yönlendirmesine yardımcı olmak gerekir. Bunun için açmış olan çiçek sapını bitkinin gövdesine en yakın yerden kesin. Aşırı sulama yapmaktan kaçının. Yeterli miktarda gübreleme yapmak sümbül soğanlarının sağlığını korumasına yardımcı olacaktır. Sümbül çiçeği, hafif gölge alanda en iyi gelişim gösterir. Solan çiçekleri kestikten sonra soğanları toprak altında bırakın. Kökleri kontrol ederek zararlı böceklerle temas etmediğine emin olun. Bu önerileri takip ederek sümbül soğanlarınızın her yıl ilkbahar aylarında yeniden çiçek vermesini sağlayabilirsiniz.