bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

SUKULENT ÇOĞALTMA NASIL YAPILIR?


Filtrele ve Sırala

Sukulentler kolay bakımı ve kolay çoğaltılması ile en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor.Teraryumların gözdesi olan bitkimiz doğada karşımıza farklı renk, şekil ve boyutlarda çıkıyor. Sukulentlerin kökeni Afrika’dır. 5 kolay adımda sukulent nasıl çoğaltılır beraber göz atalım.

 

5 Kolay Adımda Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Adım 1: Sukulentinizden 1,2 adet yaprağı eliniz ya da temiz bir bıçak yardımı ile kopartın. Koparma sırasında yaprağın formunun dağılmamasına dikkat edin. Bir çok sukulent ve kaktüs el yardımı ile kolayca ayrılabilmektedir. Dikenli olan türler için temiz bir makas kullanmanızı öneriyoruz.

 

Adım 2: Ayırmış olduğunuz sukulent yaprağınızı kökleri kuruyana kadar temiz bir kağıt üzerinde bekletin. Genelde 2-3 gün içerisinde köklerindeki ıslaklık kaybolmaktadır.

 

Adım 3: Çoğaltma işlemi yapacağınız saksınızı kaktüs toprağı ile doldurun. Kökleri kuruyan sukulent yapraklarınızı, sukulent toprağı ile doldurulmuş saksınızın üst kısmına nazikçe yerleştirin.

 

Adım 4: Saksınızı direkt gün ışığı almadığı ancak aydınlık bir konuma yerleştirin. Çoğaltma işlemi yaptığınız toprak kurudukça fıs fıs yardımı ile toprağı nemlendirin. Bu dönemde yeni kökler elde etmeye başlayacaksınız.

 

Adım 5: Sukulent yapraklarınız yeni yapraklar vermeye başladığı zaman nazikçe yeni oluşan yaprakları ayırıp aynı saksıda çoğaltmaya devam edin.

 

Sukulent Çeşitleri

 Dünya üzerinde 25+ bitki ailesinin sukulent türü olduğunu biliyor muydun? Haworthia, crassula aileleri dışında sukulent türü olduğunu duyunca şaşıracağın bazı sukulent aileleri: aloe vera, hoya kerri, paşa kılıcı, senecio. Tüm kaktüs ve sukulent çeşitlerimiz için kategoriler sayfamıza göz atabilirsiniz.

 

Sukulent çiçek açar mı?

Senede 1 defa sşsiz güzellikte çiçeklerini açarak bizi şaşırtan sukulent türleri şu şekilde: Aloe vera, echeveria, senecio, opuntia. Sukulentlerin tam olarak ne zaman çiçek açacağı bilinmemektedir. Senenin daha çok yaz aylarında çiçek açtıkları görülsede bazı sukulent türleri kış aylarında da çiçek açabilmektedir.

 

Sukulent bakımında bilinmesi gereken önemli noktalar?

  1. Sukulentinizin yeteri kadar gün ışığı aldığına emin olun.
  2. Sukulentinizi düzenli aralıklarla güneş aldığı tarafa döndürürseniz tüm kısımları eşit olarak büyüyecektir.
  3. Su ihtiyacı en az olan bitki hangisi diye soracak olursak hiç şüphesiz kaktüs ve sukulent cevabını alırdık. Ancak yinede düzenli aralıklarla bitkinizin su ihtiyacını karşılamayı unutmayın.
  4. Sulama yaparken sukulentlerin yapraklarının üzerine su gelmemesine dikkat edin. Direkt toprağını sulamanız sağlıklı gelişimini destekleyecektir.
  5. Sukulentinizin yetiştirme saksısının mutlaka drenaj deliği olduğuna emin olun. Böylece sukulentinizin köklerinde biriken fazla suyu atarak daha sağlıklı gelişecektir.
  6. Doğru toprak seçimi sukulentin gelişimi açısından çok önemlidir.
  7. Toprağı ıslakken asla sulamayın.

 

7 madde de özetlemeye çalıştığımız sukulent bakımındaki önemli noktalar umarız faydalı olmuştur.  Tavşan kulağı kaktüs ve zebra kaktüs gibi mini kaktüs türlerinin bakımı sukulentler ile benzerlik göstermektedir. Aklınıza takılan her türlü soru için bize whatsapp hattımız ve mail üzerinden ulaşabilirsiniz. Kaktüs ve sukulent dışında diğer saksı çiçeklerimize göz atabilir, 5 farklı çömlek saksı seçeneğiyle kolayca sipariş oluşturabilirsiniz.