bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

STARLİÇE, CENNET KUŞU BİTKİSİ BAKIMI NASIL OLMALI?


Filtrele ve Sırala

Bulunduğu ortama geniş ve gösterişli yapraklarıyla tropikal bir etki katan cennet kuşu bitkisi en çok tercih edilen iç mekan bitkileri arasında öne çıkıyor. Direkt gün ışığı hariç neredeyse tüm ışık türlerine uyum sağlayan cennet kuşu bitkisi bu özelliği ile iç mekanda neredeyse tüm odalarda kendine yer bulabiliyor. Gelelim bu güzel bitkimizin bakım ihtiyaçlarına:

 

saksıda cennet kuşu bitkisi

Starliçe, Cennet Kuşu Bitkisi Bakımı

Işık İhtiyacı

Direkt gün ışığına uzun süre maruz kalmaktan hoşlanmaz. Direkt gün ışığı hariç diğer tüm ışık koşullarına uyum gösterir. Ne kadar çok ışık alırsa o kadar hızlı gelişim gösterecektir.

 

Sulama

Toprak yüzeyinin yarısının kuruması sulanmaya ihtiyacı olduğunu gösterir. Sulama yaptıktan sonra köklerine inen suyun mutlaka tahliye deliğinden dışarı gittiğine emin olun. Köklerinde birikecek fazla su çürümeye neden olacaktır.

 

Nem

Cennet kuşu bitkisi tropikal bir bitki olduğu için oda sıcaklığına ve neme ihtiyaç duyar.

 

Besin takviyesi

Yaz ve ilkbahar aylarında ayda 1 defa olmak üzere besin takviyesi uygulayabilirsiniz.

 

Evcil hayvan dostu

Evcil hayvanların ulaşamayacağı yerlerde bulundurmanız önerilir.

 

terracotta saksıda çiçekli starliçe

Çiçekli Starliçe Satın Al


Starliçe bakımı ile ilgili ekstra bilgiler:

  • Starliçe bitkiniz sulama suyuna karşı çok hassastır. İçme suyu kullanmanız önerilir. Musluk suyu kullanımı içerisindeki kireç nedeniyle yapraklarında kararma yapabilir.
  • Starliçe bitkisinin eşsiz güzellikteki çiçekleri 4-5 yaşlarındayken açmaya başlar.
  • Yapraklarında sararma meydana gelmesi, çok fazla suladığınıza işaret eder.
  • Starliçe bitkisinin yapraklarının kıvrılması yeteri kadar nem ve sıcaklık alamadığına işaret eder.

 

Sağlığını kaybeden yapraklarını budamanız yeni açacak olan yaprakların daha güçlü açmasını sağlayacaktır. Tüm saksı çiçeklerinde olduğu gibi yeni açan yapraklara kuvvetin aktarılması için sararan ve kuvvetini kaybeden yapraklarını mutlaka budamalısınız. Budama işlemi bitkinin daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

 

Kış aylarında verdiğiniz su miktarını azaltabilirsiniz. Cennet kuşu bitkisi gelişimi için güneşe ihtiyaç duyduğu için güneşin daha az görüldüğü kış ve sonbahar aylarında vermiş olduğunuz su miktarını azaltmanız önerilir.

 

Starliçe Nasıl Çoğaltılır?

Starliçe bitkisi son derece kolay çoğaltılabilmektedir. Starliçeyi çoğaltmak için çoğuluklu şu iki yöntem kullanılır:

  • Tohumla Çoğaltma
  • Köklerinden Ayırarak Çoğaltma.

Tohumla Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Starliçe tohumu alındıktan sonra nemli ve geçirgen bir toprağa ilkbahar aylarında dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Tohumu toprağa ektikten sonra can suyu vermeniz oldukça önemlidir. Bu sayede tohumlar yeni toprağına alışacak ve kök salmaya başlayacaktır. Düzenli aralıklarla vereceğiniz su ile oda sıcaklığında yeni bir starliçe bitkisi elde edebilirsiniz.

Köklerinden Ayırarak Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Köklerinden çoğaltma yönteminde bitkinizin köklerinde çıkan yeni starliçe filizlerini temiz bir makas yardımı ile kökünden keserek yeni bir saksıya ekmeniz ile gerçekleşir.

Starliçe Anlamı Nedir?

Starliçe bitkisi sevgi ve özgürlüğü temsil eder. Toplum içinde cennet kuşu olarak bilinmesinin sebebi ise açan çiçeğinin oldukça güzel olmasıdır. 7-10 yaşına ulaşan starliçelerin açtığı bu eşsiz güzellikteki çiçek oldukça popülerdir. Anavatanı Güney Afrika’da bu açımın olduğu çiçekten ötürü “turna gagası” denilmektedir.

Starliçe Türleri Nelerdir?

Starliçe bitkisi Strelitziaceae türüne aittir. Güney afrikada yetişen Starliçe bitkisinin 3 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar:

  • Strelitziaceae Regina
  • Strelitziaceae Nicolia
  • Strelitziaceae Jungea

 

Cennet kuşu bitkisi ile ilgili en çok sorulan sorular 

Bitkimin yaprakları neden yırtılıyor?

 

Bitkinizin yapraklarının büyüdükçe yırtılması tamamen doğal bir durumdur. Zaman içerisinde rüzgar aldıkça yapraklarında doğal yırtılmalar meydana gelecektir. Eğer yapraklarında ani ve hızlı bir yırtılma gözlemliyorsanız bulunduğu ortamın çok fazla rüzgar alıp almadığını kontrol etmelisiniz.

 

Starliçe bitkim neden hep ortadan yaprak veriyor?

 

Starliçe bitkiniz her zaman ortadan yeni yaprak verecektir. Bunun nedeni ise starliçe bitkisinin formunu tüm taraflarında eşit olarak koruma isteğidir.

 

Starliçe bitkimin saksı değişimini ne zaman gerçekleştirmeliyim?

 

Starliçe bitkisi 18-24 ay arasında saksı değişimine ihtiyaç duyacaktır. Bu süreçten önce gerçekleştirilen saksı değişimi bitkinin sağlıklı kök yapısını olumsuz etkileyecektir. Yeni saksıya geçerken mevcut saksı çapından 2 ila 4 cm daha büyük bir saksı seçmelisiniz. Çok büyük ve küçük saksı seçimi bitkinin gelişimini olumsuz etkileyecektir.

 

Starliçe, Cennet kuşu bitkisi gibi bulunduğu ortama tropikal etki katan büyük yapraklı bitkiler için büyük boy bitkiler koleksiyonumuza göz atabilirsiniz.

 

Farklı boy ve ebatlarda saksılı starliçe siparişi vermek için Starliçe koleksiyonumuza göz atabilirsiniz.