bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

SANSEVİERİA (PAŞA KILICI) BAKIMI NASIL OLMALI?


Filtrele ve Sırala

Dilimizde Paşa KıIıcı, Kılıç Çiçeği, Peygamber Kılıcı olarak bilinen Sansevieria’ların bakımlarının oldukça kolaydır. Her koşula dayanıklı olmasıyla “Bakımı en kolay bitkiler” listesinde ilk sıralarda yer alır.

Eğer bitki bakımına yeni başladıysanız ya da bitkileri çok seven ancak “ben hiç bir şeye bakamıyorum.” diyen bir arkadaşınıza hediye arıyorsanız, bu bitkiler tam size göre!

Bilgi: İnanışa göre, Sansevieria’lar 1 metreyi geçince bakan kişi ev sahibi olur. Bu sebeple yeni evlenen, yeni eve taşınan insanlar için olumlu bir dilek ve anlamlı bir hediye seçeneğidir.

  • Bu bitkinin bir diğer muhteşem özelliği ise havayı temizlemesi.

NASA’nın 1989’da yaptığı araştırmaya (Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement isimli yayın: https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19930073077.pdf ulaşabilirsiniz.) göre havayı temizleyen bitkiler arasında yer alır. Bu çalışmada, havanın özellikle boyalarda, plastik ürünlerde kullanılan ve alerjik reaksiyonlara sebep olan benzene, formaldehit, trichloroethylene, xylene, toluene gibi zararlı maddelerden temizlenmesinde rol oynadığı gösterilmiştir.

Neredeyse hiç ekstra bakım istemeyen ve hiç naz yapmayan bu bitkilerin genel istekleri şöyledir:

SU: Bir sukulent türü olduğu için, susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Toprağının iyice kuruduğundan emin olduğunuzda sulama yapınız. 2-3 Haftada bir sulamanız yeterli olacaktır. Kışın daha az su vermelisiniz. Fazla suyun saksının altındaki delikten aktığına emin olun, fazla su bitkinin köklerinin çürümesine sebep olabilir.

IŞIK: Oldukça kolay adapte olan bir yapısı vardır. Her koşulda yaşayabilir.  Az ışık alan alanlarda da aydınlık ortamlarda da yaşayabilir. Direkt yoğun güneş ışığına maruz kalmamalıdır. 

BÜYÜME: Köklerinden daha çok yavru vermesi için küçük bir saksıda bakılması önerilmektedir. En sık yapılan yanlışlardan biri, büyümesi için daha büyük bir saksıya dikmektir. Saksısı ne kadar küçük olursa, yavru gelişimi o kadar fazla olur. Sığmamaya başladığında bir büyük boy saksıya geçirebilirsiniz.

ÇOĞALTMA: Köklerden yavruları ayırma ve yapraktan çoğaltma yöntemi ile kolayca yeni bitkiler elde edebilirsiniz.

BİTKİNİZ SİZE NE SÖYLEMEK İSTİYOR?

Eğer yapraklarda kahverengileşme ve yumuşama varsa bu durum, bitkinize çok fazla su verdiğinizi göstermektedir.

Yapraklarda damarlar belirginleştiyse ya da kırışıklıklar meydana geldiyse bu bitkinizin suya ihtiyacı olduğunu gösterir.

MUHTEŞEM İKİLİLER:

Sansevieria &  Sukulent

Birlikteliklerine bayılıyoruz. İkisinin de bakımı çok kolay ve ikisi de az su istiyor.
Bitki bakımında yeni olanlar için uygundur.

saksıda paşa kılıcı ve sukulent

Link: Sukulent

Örgülü Paşa Kılıcı & Dracena Compacta

Sofistike görünen alanlar yaratmak için ideal bir ikilidir. Ayrıca Dracena’lar da havayı temizleme özelliğine sahiptir.

3 farklı boyutta saksılı paşa kılıcı

Link: Örgülü paşa kılıcı 

Link: Paşa Kılıcı