bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Ömründe Bir Kez Çiçek Açan Bitki Agave Hakkında Bilgiler


Filtrele ve Sırala

Her bitki kendine özgüdür. Tıpkı insanlar gibi birbirinden farklı özellikleri ve ihtiyaçları bulunmaktadır. Agave bitkisi de bu farklılığa örnek gösterilebilir. Çünkü sadece bir kere çiçek açan agave bitkisi oldukça nadir bir bitkidir. Halk arasında sabır otu olarak da bilinmektedir. Agavaceae ailesinden gelmekte olan bu bitki ömrü boyunca bir kez çiçek açma özelliği ile hem sabırla beklemeyi hem de nadir ve özel olduğunu göstermektedir. Şimdi gelin bu kadar özel olan ve sadece bir kere çiçek açan agave bitkisi hakkındaki tüm detayları inceleyelim. 

agave bitkisi tarlası

Agave Bitkisi Özellikleri

  • Agave bitkisi Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan özel bir bitkidir. 
  • Ortalama 60 ile 100 sene arasında ömrü bulunan agave bitkisi sadece bir kez çiçek açan bir bitkidir. 
  • Kısa gövdeli bir bitki olan agave bitkisinin yapraklarının üstü mumsu dokuya sahiptir. Kenarları ise dişli bir görünüme sahiptir. 
  • Etli yaprakları olan bu bitki içerisinde besin biriktirir. Ve tüm besin değerindeki enerjisini bu çiçek için kullanır.
  • Ömründe bir kere çiçek açtığı için beklemeyi öğreten bir çiçektir. Hatta bu bitkiyi yetiştirenler bitkinin çiçek açtığına denk gelmediği olmuştur. Beklemeyi öğreten bu çiçeğe sabır otu veya sabır çiçeği olarak adlandırılmaktadır. 

Agave Bitkisi Neye İyi Gelir?

Sadece bir kere çiçek açan agave bitkisi neye iyi gelir oldukça merak edilmektedir. Şifa kaynağı olarak bilinen bu bitki genellikle şurup olarak kullanımı yaygındır. Birçok gıdada tatlandırıcı olarak da kullanılan agave şurubu vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Böylelikle kolesterolü dengelemektedir. Dengelenen kolesterol sayesinde de oluşabilecek kalp hastalıklarının önüne geçilmektedir. 

Ayrıca normal beyaz şekerden %25 daha şeker barındırmaktadır. Barındırdığı şekere kıyasla daha az glikoz ve bol miktarda fruktoz içerdiği için şeker hastaları tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Agave şurubunun cilt enfeksiyonlarına ve iltihaplanmalarına da iyi geldiği bilinmektedir. 

agave bitkisi tarlada
Agave Şurubu Nedir? 

Yukarıda da bahsettiğimiz ve oldukça merak edilen agave şurubu nedir? Birçok faydası bulunan bu şurup şeker ile kıyaslandığında daha az glikoz içermektedir. Dolayısıyla tatlandırıcı olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Aynı zamanda mayalandırmayı hızlandırmayı yönüyle de sıklıkla tercih edilmektedir. 

  • İlaç olarak da fazlasıyla tercih edilen agave şurubu çeşitli cilt enfeksiyonlarına, iltihaplanmalara ve cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden de kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile de bilinen bu şurup mikropları azaltmaktadır. 
  • Agave şurubu içerdiği lif ve vitamin sayesinde de kişiye tokluk hissiyatı vermektedir. Bu yüzden de kilo vermeye kolaylık sağlamaktadır. 
  • Ömründe sadece bir kere çiçek açan agave bitkisi çiçek açtıktan sonra çürümektedir. Fakat yaşamı boyunca çeşitli faydaları ile şifa dağıtmaktadır. Agave ve birbirinden şifalı özel bitkiler için www.heryerbitki.com'u ziyaret edebilirsiniz.