bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

NEMİN BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR? NEM NEDEN ÖNEMLİDİR?


Filtrele ve Sırala

Bitkileriniz için nem neden önemlidir hiç düşündünüz mü? Gündelik hayatımızda birtakım zorluklar çıkaran nem bazı bitkilerin yaşaması için gereklidir. Bazı bitkilerin de gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Nemin bitkiler için birçok önemi bulunmaktadır. Bu önemi konuşmadan önce nemin ne olduğunu ve bitkiler üzerinde etkisini bilmek önemlidir. Şimdi gelin beraber bitkileriniz için nem neden önemli detaylarıyla inceleyelim.

Bitkiler İçin Nem Nedir?

Nem, havada çözünebilen su buharının ölçüsüdür. İki çeşit nem bulunmaktadır. Birincisi mutlak nem, ikincisi ise bağıl nem olarak adlandırılır. Mutlak olan nem, 1m3 havada bulunan su buharı miktarının gram cinsinden ağırlığı olarak bilinir. Sıcağı fazla olan yerlerde mutlak nem bulunur. Bağıl nem ise belirli bir sıcaklıkta havada bulunan su buharının, havanın o sıcaklıkta taşıyacağı en fazla su buharı miktarı oranına denir. Hava kütlesinin yağışı bırakma olasılığını göstermektedir. Yüzde cinsinden ifade edilmektedir. Nem insanları ne kadar rahatsız ederse etsin, bitkilerin yaşamak için her iki nem çeşidine de ihtiyacı vardır.

yeşil saksıda starliçe bitkisi

Bitkileriniz İçin Nem Neden Önemlidir?

Bitkileriniz için nem neden önemlidir sorusunun cevabı aslında çok basittir. Çünkü bitkiler, gövdelerine su çekmek için güneşten kaynaklı buharlaşmaya ve ısıya ihtiyaç duymaktadır. Bu işlem güneş ışıklarının yapraklara vurması ve suyun buharlaşıp yaprakların soğumasıyla daha fazla su çekmesine olanak sağlar. Sonra da suyu kökten çekmeye devam edecektir. Böylelikle bitkinin gelişimi daha verimli olacaktır.

Bitkileriniz için nemin bir diğer önemi bitkiden bitkiye değişik göstermektedir. Bazı bitkiler neme daha çok duyarlıdır. Nem ihtiyacı en yüksek olan bitkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Deve tabanı

Pilea

Areka Palmiyesi

Starliçe

Neme duyarlı olan bitkiler çok sayıda gözeneğe, ince yapraklara ve sadece birkaç hücre kalınlığında parçalara sahiptir. İnceliğinden kaynaklı bitkinin damar yapısı zayıftır ve su bitkiden hava almak için ayrılmadan önce hücrelere verimli bir şekilde taşınamayacaktır. Bitkilerdeki ince dokular, suyun havaya kaçmasına sebep olacaktır. Bu da nem oranının düşmesi durumunda bitkinin kurumasına hatta ölmesine neden olacak sonuçlar yaratmaktadır.  

Nem bir canlının hayatını zorlaştırıp rahatsız edecek hale gelirken, bir diğer canlının da yaşaması için önemli etmendir. Yeterli nem olmadığında bitkileriniz kuruyabilir, hatta ölebilir. Bitki için ideal nem oranı %50- %60 arasındadır. Unutmayın ki her şeyin fazlası zarar olduğu gibi fazla nem de bitkinizin küflenmesine sebebiyet verebilir. Köklerinin çürümesine ve bitkinizin yavaş yavaş sağlığını yitirmesiyle olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Bu yüzden saksı çiçeklerinin ideal nem oranını ayarlamanız bitkinizin sağlığı için oldukça önemlidir.