bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle veya sokak, hastane, okul ismi gibi bilgiyi girin.
anasayfa

Kraton Çiçeği Bakımı ve Özellikleri


Filtrele ve Sırala

İç mekân bitkiler içerisinde süs bitkisi olarak sık sık tercih edilen kraton çiçeği bakımı ve özellikleri bir hayli merak edilip araştırılmaktadır. Enerjisi ve güçlü yapısıyla bulunduğu ortama pozitif enerji vermektedir. Ayrıca bulunduğu ortama kısa sürede adapte olarak gelişimini hemen hemen her yerde sürdürebilmektedir. Sarı ve yeşil yapraklarıyla adeta uyumu yakalayarak büyüleyici bir görüntüye sahip olan kraton çiçeğini sevdiklerinizi mutlu etmek için hediye tercihlerinizde yer verebilirsiniz. Bunun için sitemizi ziyaret etmeniz ve kraton bitkisini sepete eklemeniz yeterli olacaktır. Gelin şimdi kraton çiçeği bakımı ve özellikleri hakkında tüm detayları inceleyelim.

terracotta saksıda kraton bitkisi

 Kraton Çiçeği Özellikleri 

Bir çiçeği sevdiklerinize hediye etmeden önce veya kendiniz bakımını üstlenmeden önce özelliklerini bilmeli ve bu özelliklerine dikkat ederek bakımını gerçekleştirmelisiniz. Çünkü her birinin kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Aşağıda sizlere kraton çiçeği bakımı ve özelliklerini listeledik.

  • Kraton çiçeği fazla rüzgâr ve esintiyi sevmezler. Bu yüzden konumlandırırken bu özelliğine dikkat etmenizde fayda var.
  • Evde bakacağınız kraton bitkinizi soba veya doğalgaz gibi yerlerden uzak bir yerde konumlandırmanız gelişimi açısından oldukça önemlidir.
  • Direkt olarak güneş ışığını sevmeyen kraton bitkisi karanlık ortamları da pek sevmezler. Bu yüzden yarı gölgeli veya aydınlık alanlarda konumlandırılmalıdır. Aksi halde büyümesi yavaşlayarak çeşitli gelişim problemleri ile karşı karşıya kalınabilir. 
  • Yeterli bakımı yapıldığı ve sağlıklı gelişim gösterdiği takdirde bir kraton bitkisi ortalama 2,5 metreye kadar uzama gösterebilir. 
  • Bulunduğu ortama pozitif enerji vermeleriyle bilinirler.

yeşil saksıda kraton bitkisi

Kraton Çiçeği Bakımı

Bir bitkinin bakımında olmazsa olmazlardan birisi şüphesiz ki sulamadır. Kraton çiçeğinin sulamasında da periyodik bir düzen oluşturmak oldukça önemlidir. Yazın sulama ihtiyacı fazlalaşan bu bitkinin kış aylarında sulamasını azaltmak gerekmektedir. Yaz sıcaklarında 2 – 3 kere sulanma ihtiyacı duyan kraton bitkisini kış soğuklarında haftada bir kere sulamak yeterli olacaktır. İhtiyacı olan sulamayı yapmadığınız takdirde bitkinizde solma ve çürüme meydana gelecektir. 

Kraton çiçeği bakımında bir diğer önemli madde ise ışık miktarıdır. Doğru ayarlanamadığı takdirde sağlıklı gelişim göstermeyen çiçekleriniz için konumlandırmayı en uygun olacak şekilde yapmak gerekir. Bunun için de bitkinizi direkt gün ışığından uzak tutmalı ve aydınlık ortamlarda yetiştirmelisiniz. Bulunduğu ortamın çok karanlık olmamasına da dikkat etmeniz gerekir. Bitkiniz için yeterli oranda ışığı ayarlayamadığınız takdirde yapraklarında kahverengi sararmalar ve çeşitli formsuzluklar gözlemlenecektir.  

Hemen hemen her süs bitkisinde olduğu gibi kraton bitkisi de besin değeri yüksek topraklar istemektedir. Sağlıklı gelişim gösterebilmesi ve daha canlı olabilmesi için toprağının doğal vitamin ve minerallerle desteklenmesi gerekmektedir. 

Kraton bitkisinin ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamlarda bulunmaması gerekir. Aksi halde bitkiniz hastalanabilir ve bu durum da istenmeyen sonuçlar doğurabilir. 

Saksı değişimi çok istemeyen bir bitki olsa da 2 – 3 yılda bir saksı değişimi yapabilir ve mineralli toprak tercih edebilirsiniz. Saksı değişimi ilkbahar aylarında yapılması önerilir. 

Kraton Çiçeği Zehirli mi?

Kraton bitkisi zehirli değildir. Çocukların ve evcil hayvanların bulunduğu ortamlarda güvenle yetiştirebilirsiniz.

Kraton Çiçeği Ne Kadar Uzar?

Kraton bitkisi doğru bakım koşulları altında 2-2,5m kadar uzayabilir.

Kraton Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kraton bitkisi temiz bir makas yardımı ile dallarından budanıp toprağı ekilerek çoğaltılabilir. Diktiğini toprağa can suyu vererek bitkinin gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.

Kraton Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Kraton çiçeğinizin sağlık durumunu beğenmiyorsanız ve onu yeniden canlandırmak istiyorsanız şu 3 öneriyi uygulayın:

  1. Solan yapraklarını temiz bir budama makası yardımı ile kesin.
  2. Kesilen yaprağın hava almaması için kesilen bölgeyi temiz bir bez yada soğuk silikon yardımı ile kapatın.
  3. Bitkinize genel bitki besini takviyesi uygulayın.

Kraton Çiçeği Çiçek Açar mı? Ne Zaman Çiçek Açar?

Kraton çiçeği yaz aylarında çiçek açar. Doğru bakım koşulları altında kış aylarına kadar çiçekli kalır. Kış aylarında çiçeklerini dökerek yeni sezonda çiçek açmak için enerji toplar.