bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Kozmos Çiçeği Hikayesi ve Bakımı


Filtrele ve Sırala

Büyüleyici görüntüsüyle herkes kendine hayran bırakan kozmos çiçeği oldukça merak edilmektedir. Bir diğer adıyla Meksika yıldızı olarak bilinen kozmos çiçeği orijinalinde Meksika’ya özgüdür. Sıcağı seven ve en şiddetli sıcaklara karşı dayanıklı olan kozmos çiçeği susuzluğa karşı da oldukça dayanıklıdır. Gür yeşil yaprakları arasında renkli çiçekleriyle adeta ışıldamaktadır. Görüntüsü ile bu kadar mest eden kozmos çiçeği bakımı ve özellikleri de oldukça merak edilmektedir. Şimdi gelin yazımızın içeriği hakkında bilgi edinelim:

  • Kozmos Çiçeği Bakımı
  • Kozmos Çiçeği Özellikleri
  • Kozmos Çiçeği Hikayesi
  • Kozmos Çiçeği Anlamı
  • Kozmos Çiçeği Ne Zaman Açar

Kozmos Çiçeği Bakımı

Kozmos Çiçeği bakımı gerçekleştirebilmek için sulamasından, toprağına bu dama işleminden konumlandırılmasına kadar tüm detayları bilmek gerekir. Çünkü bütün detaylar birbirleriyle bağlantılıdır. Atladığınız her detay çiçeğin gelişimi için sorun oluşturabilir. Örneğin budama işlemini yapmamanız çiçeğinizde dağınık bir görünüm oluşturmasıyla beraber çeşitli hastalıkların oluşmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden kozmos çiçeği bakımı içerisindeki her detay oldukça önemlidir. Kozmos çiçeği bakımı ve özellikleri aşağıdaki gibi listelenmiştir.

  • Sıcağı seven bir bitki olan kozmos çiçeği günde en az 4 saat güneş ışığı görmemelidir. Ne kadar güneş ışığı görürse gelişimi de o kadar sağlıklı olacaktır. Kozmos çiçeği tamamen gölgeler veya yarı gölge alanlarda da büyüme gerçekleştirebilir. Fakat böyle bir konumda yalnızca soluk renkli birkaç çiçek sizlere eşlik edecektir. Bu yüzden çiçeğinizi konumlandırırken sıcak ve güneşli bir alan tercih etmelisiniz.
  • Rüzgâr ve şiddetli yağmurlara karşı korunmaya ihtiyacı olan kozmos çiçeği bu konuda oldukça hassastır. Narin yapısıyla ekstra kurma istemektedir.
  • Çok fazla toprak ayırt etmeyen kozmos çiçeğini evde bakımını gerçekleştiriyorsanız besin yeniden zengin topraklar tercih etmeniz gerekmektedir. Saksıda kullanacağınız toprak için bol kumda karıştırılarak yalın hale getirmeniz yeterli olacaktır. Fakat toprağınızı çok fazla gübrelememeniz gerekmektedir. Aksi halde çiçekler daha az kendini gösterecektir.
  • Kozmos çiçeğinin toprağını tercih ederken pH değerinin 6,5 ile 7,5 arasında olmasına dikkat etmek gerekir. Besin içerisinde humuslu toprak olması da gelişimi için idealler olacaktır.
  • Kozmos çiçeği tutulmuş şeylerden biri olduğu için sulama konusunda da çok az talepte bulunmaktadır. Sulama zamanının geldiğini toprağına dokunarak kuruluğundan anlayabilirsiniz. 
  • Fakat sulama detayında dikkat etmeniz gereken bir durum bulunmaktadır. Kozmos çiçeği genç ise daha fazla neme ihtiyaç duyacakları için normalden biraz daha fazla sulama isteyebilir. Tabi bitkiniz iyi yetişmiş türden ise daha kuru olmayı tercih edeceği için daha az sulama çok daha doğru olacaktır.
  • Tüm saksı çiçeği türlerinde olduğu gibi sulam suyuna karşı oldukça hassastır. Kireçten olumsuz bir şekilde etkilenmeyen bu çiçek için musluktan veya yağmur suyundan sulama gerçekleştirilebilir.
  • Kozmos çiçeği için tam olarak bir budama işlemi gerekmez. buradaki budama işlemi aslında bir tür temizlik işlemidir. Bitkilerdeki ölü çiçekleri, kurumuş yaprakları ve diğer ölü bitki parçalarının düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Yaptığınız bu temizlik bir yandan bitkinin yeni çiçekler oluşmasına olanak sağlarken bir yandan da daha yoğun ve daha dallı büyümesine imkân sağlamayacaktır.
  • Kozmos çiçeği çoğalma işlemi sadece ekim ile gerçekleşmektedir. Sonbaharda toplanan tohumları ekim ayına kadar serin ve kuru bir yerde saklanarak muhafaza edilir. Ardından sonbahar aylarında ekim gerçekleşerek ortalama nisan ayına kadar çiçek açmaktadır. Diğer dış mekân hem tiplerine göre çok daha hızlı bir büyüme gösteren kozmos çiçeği güzelliğiyle de herkesi etkilemektedir. Dış mekanlarınızda çiçek sepeti içerisine kozmos çiçeği ekerek eşsiz bir görüntü yaratabilirsiniz.

kırmızı beyaz kozmos çiçeği

Kozmos Çiçeği Özellikleri

Her çiçekte olduğu gibi kozmos çiçeği özellikleri de bakımını gerçekleştirebilmek için oldukça önemlidir. Kozmos çiçeği bakımı ve özellikleri noktasında kendisine özgü bazı detaylar bulunmaktadır. Bakımını gerçekleştireceğiniz çiçeğin önce özelliklerini bilmeli daha sonra bakımına odaklanılmalıdır.

  • Meksika yıldızı olarak bilinen kozmos çiçeği orijinalinde Meksika’ya özgüdür.
  • Ortalama 30 türü bulunan bir botanik cinsine aittir.
  • Kozmos çiçeği tüylü yapraklara sahiptir.
  • Bakımına göre değişiklik gösterse de 50 – 120 santimetreye kadar boy uzunluğu değişiklik göstermektedir.

Kozmos çiçeği özellikleri ve bakımı yazımızı okuduktan sonra www.heryerbitki.com sitemizi ziyaret ederek çiçekler hakkında bilgiye erişebilir ve istediğiniz çiçeğin siparişini oluşturabilirsiniz.

Kozmos Çiçeği Hikayesi Nedir?

Kozmos çiçeği Meksika yıldızı olarak bilinmektedir. Papatya ailesinden gelen bu çiçek eşsiz desenlerdeki yapraklarıyla aynı familya içerisinde yer aldığı diğer çiçeklerden ayrılır. Çiçeklerin görkemli görüntüsü ve hoş kokusuyla evren anlamına gelen kozmos adı verilmiştir. 

Kozmos Çiçeği Anlamı Nedir?

Kozmos kelimesi yunancada güzel ve süslü anlamına gelmektedir. Kozmos çiçeği “aşk çiçeği” olarak bilinmektedir. Canlı renklere ve hoş bir kokuya sahip olan bu eşsiz güzellikteki çiçek huzur ve alçakgönüllülük anlamlarını taşır.

Kozmos Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kozmos çiçeği ilkbahar ve yaz aylarında çiçek açmaktadır. Kışın son don olayından sonra toprağa ekilen filizleri ilkbahar ve yaz aylarında hızlı gelişim göstermektedir.