bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle veya sokak, hastane, okul ismi gibi bilgiyi girin.
anasayfa

KAUÇUK ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL OLMALI?


Filtrele ve Sırala

Bulunduğu ortamda dikkat çekecek aynı zamanda bakımı da kolay olacak bir bitki arıyorsanız doğru yerdesiniz! Bu blog yazımızda bulunduğu ortama geniş ve gösterişli yaprakları ile zarafet katan kauçuk çiçeğinin bakım koşullarını inceleyeceğiz. Başlamadan önce kauçuk çiçeğinin adının nereden geldiğini öğrenelim.

 

yakın çekim kauçuk çiçeği

 

Kauçuk çiçeğinin adı nereden geliyor?

Tahminleriniz doğru! 1900’lü yıllarda kauçuk çiçeği, kauçuk maddesinin yapımında kullanılıyordu.

 

Kauçuk çiçeği ışık ihtiyacı ne kadar:

Direkt gün ışığı gelmediği, aydınlık odalarda iyi gelişim gösterir. Eğer yaprakları üzerinde siyah lekeler oluşuyorsa güneşe daha uzak bir köşeye almanız önerilir. Eğer bitkiniz uzun süre gelişim göstermez ise ışık ihtiyacı olduğuna işaret eder. Bu gibi durumlarda gün ışığı alabileceği konum tercih etmenizi önerilir.

 

Kauçuk çiçeği sulaması nasıl yapılmalı:

Toprağın üst yüzeyi tamamen kuruduğunda sulama yapınız. Ekmiş olduğunuz saksının mutlaka drenaj deliğine sahip olduğuna emin olun. Sulama ardından bitkinin köklerinde biriken fazla suyu atması için saksınızın mutlaka drenaj,su tahliye deliği olmalıdır.

  • Parmağınızı toprağının içine sokarak bitkinizin su ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer toprağın hemen alt yüzeyi kuru ise acil sulamalısınız.

 

Kauçuk çiçeğinin nem ihtiyacı ne kadar:

En iyi gelişimi oda sıcaklığında gösterir. 13-24 derece arası sıcaklık bitkinizin gelişimi için yeterli olacaktır. 10 derece ve altı sıcaklıklarda bitkinizin gelişimi duracaktır. Yaz ve ilkbahar aylarında bitkinizin nem ihtiyacını karşılamak için fıs fıs yardımı ile yapraklarını nemlendirebilirsiniz.

 

Kauçuk çiçeği için ideal saksı değişim zamanı nedir:

Her sene mayıs ve haziran aylarında bitkinizi mevcut saksısından bir büyük saksıya almanız önerilir. Sağlıklı kök gelişimi için saksı değişimi her yıl gereklidir.

 

Kauçuk çiçeğine besin takviyesi ne zaman vermeliyim:

Yaz ve ilkbahar aylarında 2 haftada 1 defa besin takviyesi uygulayabilirsiniz.  Kış aylarında bitkiniz uyku sezonuna gireceği için vereceğiniz besin takviyesi bitkinize fazla gelecektir ve yapraklarında yanmalara neden olacaktır. Bu nedenle besin takviyesini sadece yaz ve ilkbahar aylarında uygulamanız önerilir.

 

Kauçuk çiçeği nasıl çoğaltılır?

Budanan dallarından kolayca yeni bir kauçuk bitkisi elde edebilirsiniz. Ana gövdeye en yakın yerden budadığınız dalı 1 saat boyunca kurutmanın ardından, su dolu bir kap içerisinde köklenmesi için bekletebilirsiniz. Bu dönemde köklenene kadar suyunu 2 haftada bir yenilemeniz önerilir. Kök uzunluğu 8-15 cm arasında olduğu

 

Kauçuk çiçeği saksı seçimi nasıl olmalıdır?

Kauçuk çiçeğinin saksısı mutlaka drenaj deliğine sahip olmalıdır. Heryerbitki’nin saksı koleksiyonunda yer alan tüm saksılar drenaj deliğine sahiptir. Çiçeğinizi çömlek saksı içerisinde yada çiçek sepeti içerisinde satın alabilirsiniz. Çiçek sepeti ile satın almak istediğinizde sepetinizin içerisinde poşet olup olmadığına dikkat edin. İçerisinde poşet bulunan sepetler sulama sırasında fazla suyu dışarı dökmeyerek, kolay bir kullanım sağlamaktadır.

 

Kauçuk çiçeği budanırken dikkat edilmesi gerekenler:

Yaz ve ilkbahar aylarında bitkinizin sağlıksız ve güçsüz yapraklarını budayabilirsiniz. Yaz ve ilkbahar ayları saksı çiçeklerinin en aktif gelişim dönemleri olduğu için bu dönemde yapacağınız budamalarda bitkiniz kendini kısa sürede yenileyecektir.

  • Bitkinizi budarken akacak olan beyaz sıvının cilt ile temasından kaçınmalısınız.

 

Kauçuk çiçeği bakımında karşılaşılan sorunlar ve çözümler:

 

Kauçuk çiçeğim yaprak döküyor?

Kauçuk çiçeğinin yaprak dökmesindeki en önemli faktör fazla sulanması olarak öne çıkmaktadır. Bunun dışında yeteri kadar ışık alamaması, ortamdaki nem miktarının az olması gibi diğer faktörlerde kauçuk çiçeğinizin yaprak dökmesine neden olmaktadır.

 

Kauçuk çiçeğimin yaprakları sarıya dönüyor?

Sarıya dönen yaprakları engellemek için bitkinizin toprağını değiştirmenizi öneriyoruz. Uzun süre aynı toprakta yaşayan bitkiler, bir süre sonra topraktan yeteri kadar besin alamamakta ve güçsüzleşmektedir. Torf ve coco peat karışımına sahip zengin içerikli bir toprak kullanmanız önerilir. Çiçeğin çok fazla sulanması yapraklarının sararmasının bir diğer nedeni olabilir.

 

Kauçuk çiçeği bakımında ekstra bilgiler:

siyah ve beyaz saksıda kauçuk çiçeği

Kauçuk çiçeği satın al

  • Yapraklarını düzenli aralıklar ile nemli bir bez yardımı ile silmeniz bitkinizin daha fazla oksijen alışverişini yapmasını sağlayarak sağlıklı gelişimine katkı sağlayacaktır. Sağlıklı gelişiminin yanı sıra temizlik ardından çiçeğinizin yaprakları üzerindeki açılan gözenekler böcek oluşumunu engelleyecektir.
  • Yaprakları koyu yeşil olan kauçuk çiçeği türleri direkt gün ışığına karşı daha dayanıklıdır. Ancak yaprakları açık renkli olan türlerinin direkt gün ışığına maruz kalmasının önüne geçmelisiniz.
  • Kauçuk bitkisi hava akımı olan yerlerde bulunmaktan hoşlanmaz. Bu nedenle hava akımın olduğu koridor, klima ve benzer cihazlarının önünde olmaktan hoşlanmaz.
  • Kauçuk çiçeği ani hava değişimlerinden hoşlanmaz. Çok soğuk bir odadan sıcak bir odaya almanız ya da tam tersini yapmanız bitkinizin sağlığını olumsuz etkileyecektir.

Yaşam alanlarında bitki bulundurmanın sınırsız faydası bulunmaktadır. Bu faydaları incelemek için “evde bitki yetiştirmenin faydaları” konulu blog yazımıza göz atabilirsiniz.