bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

KALANŞO ÇİÇEĞİ BAKIMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


Filtrele ve Sırala

Kalanchoe çiçeği Türkçe adı ‘Kalanşo’  olarak bilinir. Düşen ve yeşeren anlamına gelir. Kalanşolar turuncu, pembe, beyaz, sarı gibi renklerde çiçek açar.

Kalanşo Çiçeği Nedir?
 

Kalanşolar genellikle iç mekanlarda kullanılır ve dekorasyona harika uyum sağlar. Aynı zamanda evlerde ve ofislerde sıklıkla kullanılır. Tam bir ofis çiçeğidir. Bu özelliği uzadıkça uzayan yaprakları olmamasındandır. Çiçekleri minimal bir bitkidir. Bir diğer bilgi ise kalanşo çiçeği sukulent ailesine aittir. Bu sebeple her sukulent gibi bakımı kolay bir bitkidir. Tam 125 farklı türü vardır. Dikkat edilmesi gereken bazı noktaları bildikten sonra uzun yıllar yetiştiriciliği yapılabilir.

saksıda turuncu kalanşo çiçeği

Kalanşo Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?


Aydınlık, ışık alan ve havadar ortamlar kalanşo çiçeği için ideal bakım ortamlarıdır. İç mekanlarda kullanmak istiyorsanız mutlaka havadar mekanları tercih etmelisiniz ya da kalanşoların bulunduğu alanı mutlaka havalandırmalısınız. Bunun yanı sıra direkt gün ışığı teması bulunmayan pencere kenarları kalanşolar için uygundur. Orkide ve saksı çiçekleri gibi sıcaktan çok hoşlanmazlar. Kalorifer peteği gibi sıcak yerlerden uzak durmalıdır. İlkbahardan kışa kadar direkt güneş teması olmayan yerlerde bakılması kışın ise aydınlık yerlere yerleştirilmesi gereken kalanşolar sıcak havadan da hoşlanmazlar. Tüm bunları okurken “Baya nazlı bir bitkiymiş” dediğinizi duyar gibiyiz. Yine de doğru bir konumlandırma sonrası bakımı kolaylaşacağından gözünüz korkmasın diyebiliriz. Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir diğeri kışın 5 derecenin altına olan bir yerde bulunmamasıdır.

Doğru konumu bulduktan sonra önemli bir diğer konu ise sulama miktarıdır. Fazla olmamakla birlikte sık sık sulanmaları gerekir. Toprak her daim nemli kalmalıdır. Özellikle kış aylarında fazla sulama çürümeye yol açabilir. Yılda bir defa, mümkünse yaz aylarında, besin takviyesi yapılması yeterli olacaktır


Püf Noktası: Kalanşolar, pilea çiçeğinde olduğu gibi ışık aldıkları yöne doğru eğilirler. Bu sebeple arada bir yönünü değiştirmek eşit uzamasına ve eğrileşmeye engel olacaktır. 

beyaz saksıda pilea çiçeği

Kalanşo Ne Zaman Çiçek Açar?


Kalanşolar yaz ayları hariç tüm yıl çiçekli kalır. Sıcak havalardan hoşlanmadığını söylemiştik.

Kalanşo Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?


Her yıl çiçekleri açıp, çiçek açması durduktan sonra yaz aylarına girerken saksı değişimi yapılarak tüm yıllık bakımları yerine getirilen kalanşo bu dönemlerde çoğalmaya da uygundur. Çelikle kolayca çoğaltılabilir. Kesilen dallar birkaç gün suda bekletilir dikilmeden önce toprağı az sulamak gerekir.  Sularken saksının her yerine eşit su dökülmelidir ve su oda sıcaklığında olmalıdır. Yılda bir kere vitamin verilmelidir. Bulunduğu yerde başka bir cisme temas etmemelidir.

  1. Bitkinizin çiçeksiz bir dalından 5 cm boyutlarında sağlıklı bir parça kesin
  2. Alt yaprakları temiz, steril bir makas ya da bıçak ile temizleyin.
  3. Sonraki aşamada kestiğiniz parçayı temiz bir kağıt havlu üzerinde 2-3 gün kadar bekletin.
  4. Daha sonra saksıdaki toprakta bir yer açarak elinizdeki parçayı toprağa batırın. Saksının drenaj deliklerinin olması önemli bir ayrıntıdır. Kalanşo fazla suyu sevmez ve çürüyebilir.
  5. Toprağı ıslatın ve şeffaf bir plastik torba ile saksının yüzeyini kapatın.
  6. Güneş alan bir yerde çoğaltma işlemi yaptığınız bitkinizi bekletin.
  7. 2-3 hafta sonra naylon torbayı çıkarın.

Artık bir bebek kalanşonuz oldu! İster besleyip büyütün isterseniz de hediye edin! Ben kalanşo çoğaltmakla uğraşamam derseniz de tek tıkla satın alabilirsiniz: 

Daha farklı bitkileri incelemek ister misiniz? Bizde koca bir çiçek sepeti dolusu çiçek var!