Yaz mevsimin bitmesiyle beraber birçok çiçek hastalığı da beraberinde gelmektedir. Bu yüzden de en çok görülen çiçek hastalıkları ve tedavi yöntemleri çiçek severler tarafından bir hayli merak edilmektedir. Tabi bu hastalıkların önüne geçmek için çiçek hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmalı ve tedavi yöntemlerini bilmeliyiz. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu yüzden tüm detaylarıyla en çok görülen çiçek hastalıkları ve tedavi yöntemleri neler detaylarıyla sizler için derledik.
En çok görülen çiçek hastalıkları içerisinde yer alan siyah nokta hastalığı, küllenme hastalığı, küflenme hastalığı, kloroz hastalığı ve unlu bit hastalığı olarak listede yerini almaktadır. Şimdi gelin en çok görülen çiçek hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili tüm detayları öğrenelim.
- Siyah Nokta Hastalığı
- Mantar Hastalığı
- Küflenme Hastalığı
- Unlu Bit Hastalığı
- Kloroz Hastalığı
En Çok Görülen Çiçek Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri
Çiçeklerinizin dönem dönem değiştiğini, yapraklarının sarardığını, kuruduğunu veya tamamen öldüğünü görmekteyiz. Bu tür olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalmamak adına en çok görülen çiçek hastalıkları ve tedavi yöntemleri neler iyice bilmemiz gerekmektedir. Çünkü çiçeklerinizi tehdit eden hastalıklar bitkinizin sağlığını ve güzelliğini bozulmasına sebep olacaktır. Aşağıda sizlere en çok görülen çiçek hastalıkları ve tedavi yöntemleri neler detaylarıyla bahsettik. Şimdi gelin hep beraber inceleyelim.
Siyah Nokta Hastalığı ve Tedavisi: Cildimizin problemi olan siyah noktalar şimdide çiçeklerimizin problemi olarak karşımıza çıkmakta. Çiçeğinizin yapraklarında gördüğünüz siyah noktalar bitkinizin sürekli nemli kalmasından kaynaklı oluşmaktadır. Tedavi yöntemi için sulama düzenine çok dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda bitkinizi sık sık kontrol etmeli ve hastalıklı yaprakları temizleyerek sağlıklı kısımdan ayırmalısınız. Siyah noktalar için özel olarak üretilmiş spreyleri de tedavi yöntemi için tercih edebilirsiniz.
Mantar Hastalığı ve Tedavisi: Çok sık görülen küllenme hastalığı bitkinizin yapraklarında veya gövdesinde oluşan beyaz, pudra benzeri oluşumlar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Tedavi yöntemi için mantar ilacı temin edebilir ve çiçeğinize ilave edebilirsiniz. Bunun yanı sıra bitkinizin ıslak kalmamasına da özen gösterin ki küllenme hastalığının yayılımı önleyin.
Küflenme Hastalığı ve Tedavisi: Havalar soğudu mu üstüne bir de yağmurlar başladı mı küflenme hastalığı için tehdit başlamış demektir. Görüntüsü küllenmeye benzeyen küflenme hastalığında ilave olarak çürük görüntüsü karşımıza çıkmaktadır. Tedavi yöntemi için küflenmiş yaprakların hemen temizlenmesi ve antibakteriyel çiçek spreyi ile ilave yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra köklerinin hava almasına da fırsat vermeniz sağlığı için oldukça önemli olacaktır.
Unlu Bit Hastalığı ve Tedavisi: Bir diğer adı pamukçuk hastalığı olarak da bilinen bu hastalık oldukça inatçı ve hızlı yayılım göstermektedir. Kümeli beyaz tepecikler oluşturarak yayılım gösteren unlu bit hastalığı çiçek saplarına yerleşerek bitkinin öz suyunu emer ve çiçeğin gelişimi direkt olarak durdurur. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda tedavi yöntemi olarak direkt kimyasal mücadele yöntemini kullanmanız önerilir. Temin edeceğiniz ilacı pamuk yardımı ile bitkinize uygulamanız yeterli olacaktır.
Kloroz Hastalığı ve Tedavisi: En çok görülen çiçek hastalıkları ve tedavi yöntemleri listemizin son maddesi olan kloroz hastalığı yaprakları sarartır ve bitkinizi kurutur. Yine fazla nemli kalmasından dolayı oluşan bu hastalığın tedavisi için düzenli ve ölçülü sulama çok önemlidir. Bunun yanı sıra drenajlı saksı tercihi ile fazla suyu çiçekten arındırabiliriz.
Dip Not: Heryerbitki’de tüm çiçek ve bitkileriniz uzman sera ekibimiz tarafından bakımları yapılarak gönderilmektedir. Yinede evlerinizde bu tip hastalıklarla karşılaşırsanız size yardımcı olmak adına bu yazıyı kaleme aldık. Umarız faydalı olabilmişizdir. Sevgiler