Çiçek açan kaktüs türleri egzotik ve farklı görüntüleriyle çoğu kişinin favorisidir. Genel olarak yapısı gereği kolay bakımları ve eşsiz güzellikteki çiçekleriyle oldukça ilgi gören çiçekli kaktüsler, doğada nadir bulunmaktadır. Kaktüsler, susuzluğa oldukça dayanıklıdır. Doğru bakım koşulları altında kaktüsler çiçek açarak size teşekkür eder. Çiçek açan kaktüs çeşitleri oldukça fazladır. Heryerbitki ailesi olarak bünyemizde oldukça fazla kaktüs türü bulunmaktadır. Sizlerde sevdiklerinize kaktüs hediye etmek isterseniz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Çiçek açan kaktüs türleri şu şekildedir:
- Astrophytum
- Mammillaria
- Rebutia
- Echinocereus Triglochidiatus
- Parodia Nivosa
- Schlosser Kaktüs
- Melocactus Matanzanus
- Notocactus Magnificus
- Cactus Grusonii
- Echinocactus Grusonii
- Acanthocereus Tetragonus
Çiçek açan kaktüs türlerini yakından tanıyalım:
1) Astrophytum
Astrophytum, türkçe ismi “bitki yıldızı” olarak bilinir. Halk arasında yıldız kaktüsü olarak bilinen tür, yukarından bakıldığında adeta bir yıldıza benzediği için bu ismi almıştır. Görüntüsüyle insanı büyüleyen bu kaktüs türü aynı zamanda çok dayanıklıdır. 10-12 derece sıcaklıkları sever ve çok düşük sıcaklıklarda sulanmasına gerek yoktur. Bu yüzden bakımı da oldukça kolaydır.
2) Mammillaria
Uzun dikenleri ve karmaşık görüntüsüyle farklı bir havası olan Mammillaria, ülkemizde örümcek kaktüs olarak bilinir. Bu kaktüs çeşidi kaktüs ailesinin en büyüğüdür. Pembe, sarı, beyaz, krem ve pembe-beyaz renklerde çiçek açan türlerini bulabilirsiniz. Tüm kaktüs türlerinde olduğu gibi toprağının sular altında kalmasını sevmez. Bu nedenle çok sık sulama yapılmamalıdır.
3) Rebutia
Çiçek açan kaktüs türleri arasında en çok tercih edilen tür olan Rebutia, papatya benzeri çiçekleri ile oldukça hoş bir görüntü sunar. Ulaşımıda kolay olan bu kaktüs türü parlak turuncu, kırmızı veya pembe-beyaz çiçekleri ile insanı büyüler. Bu kaktüsün üzerindeki çiçekler çok uzun ömürlü değillerdir. En ideal ortamı ise iyi havalandırılan evlerdir.
4) Echinocereus Triglochidiatus
Sık dikenli bir yapıya sahip olan Echinocereus Triglochidiatus, dikenli kaktüs veya kirpi kaktüs olarak bilinir. Çiçek açan kaktüsün çiçekleri parlak ve turuncu renktedir. Diğer kaktüs türlerinde olduğu gibi çok fazla su sevmez ve direkt güneş ışığından çok haz etmez. Bu yüzden bulunduğu havanın sıcaklığının değişimi onun için çok iyi bir durum değildir.
5) Parodia Nivosa
Parodia Nivosa, uzun ince ve beyaz tüy benzeri dikenlerle kaplı olduğundan toz puf kaktüsü, kartopu kaktüsü ve pudra ponponu kaktüsü gibi isimlerle anılmaktadır. Yaz aylarında parlak kırmızı veya turuncu çiçekler açar ve yünlü bir tacı vardır. Genelde her yerde bulunan bu kaktüs türü fazla suyu sevmez. Aydınlık bir alan bu kaktüs için önemlidir.
6) Schlosser Kaktüs
Küresel gövde yapısı ve bakırımsı renge sahip dikenleriyle öne çıkan Schlosser Kaktüs, limon sarısı renkleriyle dikkat çekicidir. Mevsime göre farklı şekilde sulanmalıdır.
7) Melocactus Matanzanus
Görüntüsü nedeniyle şapkalı Türk kaktüsü olarak tanınan elocactus Matanzanus, aslında Küba’ya özgü bir türdür. Çiçekler, kaktüsün şapka kısmında bulunan alanda büyür. Melocactus, diğer kaktüs türlerine göre ihtiyaçları biraz farklı olan bir türdür. Soğuk yerleri sevmez ve güneşli yerlerde mutlu olur. Bu yüzden iyi araştırılmalı ve alınmalıdır.
8) Notocactus Magnificus
Notocactus Magnificus, iri ve dolgun yapısından dolayı balon kaktüs olarak bilinmektedir. Büyüdükçe büyük bir topa benzer. Çiçeklenme dönemi geldiğinde kükürt sarısı güzel çiçekler açar. Bu kaktüsün çok fazla sulanması köklerinin zarar görmesine neden olabilir.
9) Echinocactus Grusonii
Echinocactus Grusonii, küre şeklindeki gövdesi nedeniyle altın fıçı veya altıntop kaktüsü olarak bilinir. Gövdesindeki limon sarısı dikenlerine benzer şekilde parlak sarı renkte çiçekler açar. Tüm kaktüslerde olduğu gibi toprağı tamamen kurudukça sulanması gerekir.
10) Acanthocereus Tetragonus
Radyasyon savar kaktüs olarakta geçen, peri bacalarını andıran görüntüsüyle canthocereus Tetragonus, peri kalesi kaktüsü olarak bilinmektedir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde doğru bakım koşulları altında sarı, beyaz, pembe ve kırmızı renklerde çiçekler açar. Kurudukça sulanmak ister.
Çiçek açan kaktüs ve sukulent bakımı blog yazımızı inceleyerek bitkilerinize doğru bakım önerilerine ulaşabilirsiniz.