bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Cam Güzeli Çiçeği Özellikleri ve Çoğaltılması


Filtrele ve Sırala

Cam güzeli çiçeği bakımı ve özellikleri çiçek severler tarafından bir hayli merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Bakımı eksiksiz yapıldığı takdirde hiç durmadan büyüme gösteren cam güzeli çiçeğinin birçok güzel anlamı bulunmaktadır. Özellikle de sevgilinize hediye edebileceğiniz cam güzeli çiçeği “seni görmeden duramıyorum,” ya da “seni görmek için sabırsızlanıyorum” gibi özel anlamlar taşımaktadır. 

Afrika kökenli Balsaminaae Familyasına ait olan cam güzeli bilinen 850 türü bulunmaktadır. Renkli görüntüsüyle bulunduğu her ortama canlılık katan bu çiçeğin halk arasındaki diğer adı “kına çiçeği” olarak bilinmektedir. Hakkındaki birçok bilgiyi sizler için yazımızda derledik. Şimdi gelin tüm detaylarıyla cam güzeli çiçeği bakımı ve özellikleri neler inceleyelim. 

Cam Güzeli Çiçeği Özellikleri

Cam güzeli çiçeğinin bakımını en doğru şekilde gerçekleştirebilmek için Özelliklerini bilmeli ve buna göre bir uygulama yapmalısınız. Nasıl ki her insanın kendine özgü özellikleri bulunuyorsa cam güzeli çiçeği özellikleri de kendine özgüdür. Şimdi gelin cam güzeli çiçeği bakımı ve özellikleri neler hep beraber inceleyelim.

  • Cam güzeli çiçeği yetiştirirken kaliteli ve bol gübreli toprak tercih etmeniz gerekmektedir.
  • İlkbahar ayında çiçek açan bu çiçek bakımı iyi yapıldığı takdirde yıl sonuna kadar sizlere çiçek açarak teşekkür edecektir.
  • Çiçeklerinin renkleri genellikle pembe, olsun beyaz ve kırmızıdır.
  • Uzun süre sizlerle olması ve çiçekler açması için sulamayı ihmal etmemeniz gerekir. Aksi halde yaprakları solmaya başlayarak çiçeğiniz kuruyacaktır.
  • Cam güzeli çiçeğinin bakımı eksiksiz yapıldığı takdirde ortalama bir buçuk metre kadar uzayacaktır.
  • Eğer bu çiçeği bahçemize ekliyorsanız diğer bitkiler arasında en az 30 santim aralık olmasına dikkat etmeniz gerekir. Saksıda yetiştirmek istiyorsanız da büyüdükçe saksı değişimi yapmanız gerekir.

Cam Güzeli Çiçeği Bakımı

İster ev ortamında saksıda isterseniz bahçenizde kolayca yetiştirebileceğiniz cam güzeli çiçeği bakımı bu oldukça kolaydır. Her ne kadar kolay olsa da siz çiçeğinizden ilginizi ihmal etmeyiniz. Aşağıda sizler için cam güzeli çiçeği bakımı nasıl olur detayları listeledik.

  • Sulama eylemi her çiçekte olduğu gibi cam güzeli içinde de oldukça önem taşımaktadır. Bu çiçeği sulamadan önce toprağın nemini kontrol etmedi ve kuruduğundan emin olunca sulama yapmalısınız. Fakat bu dengeyi iyi korumalı ve çiçeğinizi çok susuz bırakmamalısınız. Toprak kurumaya başladığında ise yeterli miktarda su takviyesi yapabilirsiniz.
  • Cam güzeli çiçeği sıcak ortamları seven bir bitkidir. Genellikle yaz aylarına doğru çiçek açtığı için güneşe de ihtiyaç duymaktadır. Fakat güneşi sevmesi uzun süre güneşin altında kalması değildir. Hatta mümkünse arada bir yarı gölgeli alanlarda konumlandırmanız gerekecektir. Evinizde saksıda beslediğiniz cam güzeli çiçeği için perde ile filtrelenmiş güneş ışığı oldukça doğru bir yöntem olacaktır.
  • Toprak seçiminde özen isteyen bu çiçek için uygun toprak olmak oldukça önemlidir. Organik maddelerle desteklenen ve gübreli olan topraklar Cam güzeli çiçeği gelişimi için oldukça önemlidir.

kırmızı cam güzeli

Cam Güzeli Çiçeği Anlamı

Sevdiklerinize çiçek hediye ederken anlamı büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden de cam güzeli çiçeği bakımı ve özellikleri merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Cam güzeli çiçeği “seni görmeden duramıyorum,” ya da “seni görmek için sabırsızlanıyorum” gibi özel anlamlar taşımaktadır. Sevdiklerinize bu anlamları çağrıştırmak için cam güzeli hediye edebilirsiniz. Diğer çiçeklere göz atmak ve size uyan anlamda çiçek hediye etmek için heryerbitki.com sitemizi ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. 

Neden Cam Güzeli Çiçeği Denir?

Cam güzeli çiçeğinin en iyi gelişim gösterdiği yer cam kenarı olduğu için “Cam Güzeli” denilmektedir.

Cam Güzeli Çiçeği Çeşitleri

Cam güzeli çiçeğinin bir çok çeşidi bulunmaktadır ancak bunlar arasında en çok merak edileni katmerli cam güzeli çiçeğidir. Katmerli begonya ile oldukça benzer bir tür olan cam güzeli çiçeği her sezonun en çok tercih edilen çiçekleri arasında yer almaktadır.

Cam Güzeli Çiçeği Çoğaltılması

Cam güzeli çiçeği 2 yöntem ile çoğaltılmaktadır. Bu yöntemler şu şekildedir:

1) Çelikleme Yöntemi

Sonbahar mevsimi başında bitkinizin köklerinden ayırarak suda bekletilip kök salmasını beklenmesi ile çoğaltılmasına çelikleme yöntemi denir.

2) Kökten Ayırma Yöntemi

Cam güzeli çiçeğinin çoğaltılmasında en kolay yöntem olarak bilinen kökten ayırma yönteminde bitkinizi dikkatli bir şekilde köklerinden ayırıp bir bölümünü nemli bir saksı içerisinde çoğaltabilirsiniz.