bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

BÖCEKLERİ UZAK TUTAN BİTKİLER HANGİLERİ?


Filtrele ve Sırala

Böcekleri Uzak Tutan Bitkiler

Şüphesiz ki doğanın döngüsü içerisinde her canlının yeri ve önemi birbirinden farklıdır. Fakat söz konusu davetsizce gelen böcekler olunca misafirperverliğimizi burada pek gösteremiyoruz. Çünkü bitki ve çiçeklerimize çeşitli zararlar veren böceklerin yarattığı bu durum bizim pek hoşumuza gitmeyecektir. Bu durumun önüne geçmek için böcekleri uzak tutan bitkiler neler öğrenmeli ve birkaç tanesini evimizde bulundurabiliriz.

Böcekleri her mevsim gözlemlesek de yaz aylarının gelmesiyle sayıları bir hayli artacaktır. Durum böyle olunca da böcekleri uzak tutmak için çeşitli yollar arayışınıza girebilirsiniz. Evinizdeki böceklere doğal yoldan çözüm istiyorsanız böcekleri uzak tutan bitkiler neler gelin hep beraber detaylarıyla inceleyelim. Yazıya geçmeden önce böcekler uzak tutan bitkilerin listesine göz atalım: 

  1. Fesleğen
  2. Lavanta
  3. Limon Otu
  4. Nane
  5. Biberiye
  6. Fesleğen

sepette fesleğen bitkisi

Evinizde bulunan sivrisinek veya karasinekleri uzaklaştırmak istiyorsanız eğer kesinlikle fesleğen bulundurmanız gerekmektedir. Bizler ne kadar çok sevsek de sivrisinek ve karasinek gibi böcekler kokusundan hoşlanmadığı için pek sevmeyecektir. Böylelikle fesleğen bulundurduğunuz alana böcekler gelmeyecek ve uzaklaştırmayı başarılı bir şekilde sağlayacaksınız.

Böcekleri uzak tutan bitkiler arasında fesleğen en bilindik bitkiler arasındadır. Fesleğen bitkisini beslemenin yanı sıra fesleğen yapraklarını kaynar su içerisinde bekletip bu suyu da bir şişeye koyarak sprey yardımıyla etrafa veya vücudunuza sıkabilirsiniz. Aynı etkiyi göreceğinize eminim.

  1. Lavanta

elde tutulan lavanta çiçeği

Lavanta muhteşem kokusu ile bilinen ve adını herkese duyuran bir bitkidir. Kokusunun yanı sıra böcekleri uzak tutan bitkiler arasında da yerini almaktadır. Lavanta kokusu; güveler, pireler, karasinek ve sivrisinekleri kovan bir bitkidir. Çünkü bizlere hoş gelen lavanta kokusunu böcekler hiç sevmemektedir. Çiçek buketi içerisinde yer alan lavantalı buketlerimizi tercih edebilir. Böylece böcekleri uzak tutabilirsiniz.

  1. Limon Otu

doğada limon otu

Lavanta ve fesleğen kadar bilinmese de limon otunun da böcek uzaklaştırma konusunda oldukça başarılı etkileri bulunmaktadır. Limon otu içerisinde bulunan kokusu böcekleri uzaklaştırmak için yeterli olacaktır. Bizlere hoş gelen kokusu sivrisinekler ve karasinekler için tam anlamıyla kâbus olacaktır. Evinizde sivrisineklerin gezinebileceği yerlere, kapı ve pencere kenarlarına, balkon ve bahçe girişlerine limon otu koyarak böcekleri uzaklaştırmak için kullanabilirsiniz.

  1. Nane

iki el arasında tutulan nane bitkisi

Hem kuru hem taze bir şekilde kullanımı oldukça yaygın olan ve çoğu yemeklerin vazgeçilmezi olan nane kokusuyla da bizleri derinden etkilemektedir. Fakat bizlere hoş gelen koku böceklere hoş gelmemekle beraber rahatsızlık vereceği için onları uzaklaştırmak konusunda oldukça etkili olmaktadır.

  1. Biberiye

doğada el ile tutulan biberiye bitkisi

Yemeklerde lezzet vermek için kullanılan biberiyelerin evinizdeki böcekleri uzaklaştırma noktasında oldukça önemli etkileri bulunmaktadır. Biberiyeler sivrisinek ve karasinekleri bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırarak sizi böceklerden koruyacaktır. Bunun yanı sıra sebze ve meyvelerinize dadanan zararlı böcekleri de uzaklaştırma noktasında etkilidir. Biberiye bitkisini saksılarda besleyerek uzaklaştırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Biberiye bitkisini farklı bir şekilde böcekleri uzaklaştırmak için de kullanabilirsiniz. Bunun için biberiye bitkinizi biraz kaynatıp suyunu bir sprey şişesine koymanız ve rahatsız olduğunuz böceklerin geçiş yerlerine sıkmanız yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra dışarıya çıkmadan önce de vücudunuza sıkarak gittiğiniz ortamda da sivrisineklerden korunabilirsiniz.

Böcekleri uzak tutan bitkileri detaylarıyla öğrendikten sonra en sevdiğiniz bitkiyi Türkiye’nin yeni çiçek gönderme sitesi Heryerbitki’den güvenle sipariş verebilirsiniz.