- Heryerbitki
- Blog
- Bitkilere Bahar Temizliği Nasil Yapilir?
BİTKİLERE BAHAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?
Bahar mevsiminin gelmesiyle etrafımızda bir temizlik telaşı başlar. Bu temizlik bitkilerde de rol göstermektedir. Her şeyin temizlenmesi gerektiği gibi bitkilerin de bakımının yapılması gereken bir zamandır baharın gelmesi. Fakat bahar temizliği söz konusu olduğunda genellikle gözden kaçan bir durumdur bitkilerimizin temizliği. Toprağının sağlıklı olması, kuru yapraklarının temizlenmesi, gübrelenmesi, budanması ve daha birçok bakımın yapılmasıyla baharı bitkilerinizde hissettirmeniz gerekmektedir. Bitkilerinize uygulayacağınız bahar temizliği sonrası, bitkilerinizin yeni sezonda daha canlı ve daha hızlı gelişim gösterdiğine şahit olacaksınız. Peki bitkilere bahar temizliği nasıl yapılır? Detaylarıyla gelin şimdi beraber inceleyelim.
-
Bitkilerinizin Tozlarını Alın
Evinizde bulunan eşyalar gibi bitkilerinizin de tozlandığını unutmamanız gerekmektedir. Özellikle de yapraklı çiçekler tozu daha çok göstermektedir. Bitkiler bulunduğu ortamdaki havayı fiziksel ve kimyasal olarak iki şekilde temizlemektedir. Fiziksel olarak ve statil bir yüke sahip olarak temizlenmektedir. Toz tutma görevi üstlenerek havayı temizleyen bitkiler olduğu için bazı bitkilerin toz tutması çok daha fazladır. Antoryum çiçeği, starliçe, barış çiçeği veya areka çiçekleri gibi bol yapraklı çiçekler toza maruz kalan ve havayı temizleyen bitkiler arasındadır.
Fakat bu bitkilerin tozlanması zamanla bitkilerinizin yüzeylerinde birikir ve bitkilerin gözeneklerini tıkayabilir. Bu gözeneklerin tıkanması bitkinin işlevini gerçekleşmesinde büyük engel olacağı için gözeneklerin tıkanmaması gerekmektedir. Bu gözenekler solunum işlemi sırasında oksijenin geçmesine izin verirler ve fotosentez işlemi sırasında karbondioksitin geçmesine izin verirler. Bu alışveriş gerektiği kadar verimli geçmezse bitkilerinizin sağlığı bozulabilir. Bu yüzden bitkilerinizin tozlarınızı almanız çok önemlidir.
Baharın gelmesiyle çiçeklerde filizlenme, çiçek açma ve canlanma gözlenir. Bu yüzden ilkbahar ayları saksı değişimi için en uygun zamanlardır. Bitki büyüyüp, gelişim gösterdikçe toprağın besin maddeleri azalmaktadır. Saksını değiştirip taze bir toprakla kaybedilen besinleri geri kazanabilirsiniz. Böylece bitkinizin büyümesi hızlanacak ve gelişimi çok daha verimli olacaktır. Saksı değiştirirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise bitkinin kendi saksısının sadece bir numara büyüğüne dikmek gerekmektedir. Deve tabanı gibi yaz aylarında hızlı gelişim gösteren bitkilerin köklerinin var olan saksısına uyum gösterip göstermediğini kontrol etmek gerekir. Bunun sebebi ise bitkinin kökleri için hareket alanı yaratmak ve gelişmesine uygun ortam sağlamaktır.
-
Besin Takviyesinde Bulunun
Kış boyu uykuda olan bitkiler baharın gelmesiyle uykudan uyanmak için belirli enerji harcarlar. Besin takviyesi de bu enerjilerini toplaması için gereklidir. İç mekân bitkilerini beslemenin en önemli unsuru olan besin takviyeleri bitkinin büyüme ve sağlıklı gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu takviyeleri saksı değiştirirken toprağına karıştırarak ekleyebilirsiniz. Ya da sıvı besinleri kullanım talimatlarını da göz önünde bulundurarak sulama suyuna karıştırabilirsiniz. Böylelikle bitkiniz yaza çok daha hazır ve sağlıklı bir şekilde giriş yapacaktır.
İç mekanlarda bulunan starliçe, barış çiçeği, deve tabanı gibi bitkiler tropikal ve sıcak iklim kökenlerine sahiptir. Havaların soğuk, kuru ve nemsiz olması bitkilerinizi strese sokacaktır. Bu durum da yaprakların dökülmesine, sararmasına ve kurumasına sebep olacaktır. Bahar mevsimi ile bu sağlıksız görüntüden kurtulmanın vakti gelmektedir. Bitkilerinizde oluşan bu tür problemleri budayarak temizleyebilirsiniz. Böylelikle hem bitkinizin görüntüsünü koruyabilirsiniz hem de bitkilerin daha sağlıklı gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayın ki baharın gelmesiyle birlikte bitkiler uykudan uyanır ve aktif büyüme dönemlerine girerler. Bu dönemde yapacağınız her şey gelişimini oldukça etkileyecektir.
-
Bitkinizi Yeniden Konumlandırın
Uykudan yeni yeni uyanmaya başlayan bitkilerinizin yeniden çiçekler açıp canlanması için güneş ışıklarına ihtiyaç duyacaktır. Tabi her çiçekte farklılık gösteren bu durumu göz önünde bulundurmayı da unutmamak gerekir. Yeterli güneş ışınlarını almaları için gerekli konumlandırmayı ve yer değişikliğini ara ara yapabilirsiniz.