bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

BİTKİLERDE GÜBRENİN ÖNEMİ NEDİR?


Filtrele ve Sırala

İnsanlar gibi bitkiler de gelişim gösterebilmesi için bazı besin maddelerine ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaç düzeyi bitkiden bitkiye değişiklik gösterse de ekstra gübrenin olması demek sağlıklı çiçekler, sağlıklı mahsuller ve sağlıklı bitkiler demektir. Bizler de bu yazımızda bitkileriniz için gübrenin önemi nedir detaylarıyla aktaracağız. Tabi ondan önce Gübre nedir? Bitkileriniz için gübrenin önemi ve Gübre miktarı konu başlıklarını detaylarıyla okumanızı tavsiye ederiz.

Gübre Nedir?

Bitkilerimiz için gerekli olduğunu bildiğimiz ve kullandığımız gübre nedir? Aslında kısa ve öz olarak bitkilerinizin yeterli gelişimi gösterebilmesi için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri barındıran besindir. Toprakta yeterli besin olmadığı takdirde yapacağınız en ilk işlem gübreleme olacaktır. Böylelikle toprak yeterli besini gübreden alarak bitkinizin sağlıklı ve çok daha verimli gelişmesini sağlayacaktır.

Bitkileriniz İçin Gübrenin Önemi

Bitkileriniz için gübrenin önemi çiçek severler tarafından bir hayli merak edilmektedir. Unutmayın ki bir bitki ne kadar gelişir ve yetişirse o kadar tüketilmesi ve satılması tercih edilir. Ayrıca bitkileriniz için gübrenin önemi hem bitkinin hem de bitkilerden beslenen canlılar için tam anlamıyla yaşam kaynağıdır.

  • Bahçelerinizde veya saksı çiçeklerinde bazen verimsizlik gözlemleyebilirsiniz. Bazen toprakta yeterli vitamin ve mineral bulunmamaktadır. Bu eksikliği kapatmak için toprağınıza gübre ile karıştırmanız yeterli olacak ve eksiklikler tamamlanacaktır.
  • Aynı zamanda toprakta sürekli ekim ve dikimden veya uzun süre değiştirilmediğinden toprağın basılmasından dolayı verimsizlik meydana gelebilir. Özellikle deve tabanı ve starliçe benzeri saksı çiçekleri mevsim geçişlerinde hızlı büyüdükleri için yaz aylarına girerken toprak değişimine ihtiyaç duyarlar. Bu verimsizliği gübreleyerek giderebilirsiniz.
  • Bitkileriniz için toprağın verimli olması demek çok daha sağlıklı gelişim göstermesi demektir. Bu yüzden toprağın verimli olması gereklidir. Bu verimi de gübrelemeden yeterli bir şekilde alacaktır.
  • Bitkilerini gübreleyerek çok daha az bir alanda daha fazla ürün üretebilirsiniz.
  • Bitkinizin meyvelerini ve çiçeklerinin kalitesini arttırır. Bu sayede kar arttırarak sağlıklı bir gelişim gözlemlenir.
  • Çoğu gübre içerisinde azot, potasyum ve fosfor barındırdığı için bitkinizin daha hızlı büyümesi için gerek duyduğu ihtiyaçları hazır olarak temin edilmesidir.

yeşil saksıda starliçe bitkisi

Gübre Miktarı

Bitkileriniz için gübrenin önemini detaylarıyla aktardık. Peki gübre miktarı nasıl ayarlanmalı? Sonuçta her şeyin fazlası zarar olduğu gibi fazla gübrelemenin de bitkinize faydası olmayacaktır. Gübre miktarının belirlenmesi için öncelikle toprağın analiz edilmesi gerekir. Belki de toprağınız sandığınızdan çok daha verimli bir toprak olduğu için ekstradan gübreleme ihtiyacı olmayacaktır. Bunun yanı sıra her bitkinin gübre ihtiyacı farklıdır. Bu yüzden bitkinizin çeşidine bakarak miktarı belirleyebilirsiniz.

Belirlediğiniz toprağın ve bitkinin gübre miktarını eksik ya da fazla yapmanız toprağınızın verimsizleşmesine sebep olacaktır. Ayrıca bitkinizin ürün vermemesine sebep olacağı için mahsulünüzden zarar edebilirsiniz. Ya da sevdiğinizden aldığınız bir çiçeğin solmasına neden olabilir.

Bitkilerinizin gelişimi için gübrenin önemini anladıysanız sevdiklerinize saksı çiçekleri hediye ederek onları mutlu edebilir yada kendinize bitki satın alarak onun gelişimini izlemenin keyfini sürebilirsiniz.

gövde sopalı deve tabanı bitkisi