bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Bitki Budama Teknikleri Nelerdir?


Filtrele ve Sırala

Bitkilerinizin sağlıklı bir şekilde gelişim gösterebilmesi için bitki budama teknikleri nelerdir? Sorusunun cevabını bilmeli ve doğru tekniklerle budama işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. En az sulama kadar önemli olan bitki budama; bitkinizin çiçeklenmesinden gelişimine kadar etkilidir. Bitkileriniz için bu kadar önemli olan budama işlemi için bilmeniz gereken tüm detayları sizler için derledik. 

Bitki budama teknikleri nelerdir? Sorusuna cevap vermeden önce Bitkiler neden budanır? Sorusunu sizler için ele aldık. Konuyla ilgili detayları öğrendikten sonra heryerbitki.com sitemizden istediğiniz çiçekleri tercih edebilir veya sevdikleriniz için çiçek hediyelerinde bulunabilirsiniz. 

hediye paketi içerisinde deve tabanı

Bitkiler Neden Budanır?

Bitki budama teknikleri nelerdir? Öğrenmeden önce bitkiler neden budanır? Sorusuna cevap vermemiz çok daha doğru olacaktır. Budama işleminin önemini kavradıktan sonra çiçeğinize uygun budama işlemini gerçekleştirerek çok daha sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Şimdi gelin bitkiler neden budanır? Sorusunu 3 madde de cevaplayalım;

1) Verimini arttırmak için

2) Hastalıklardan korumak için

3) Güzel bir görüntü elde etmek için

Verimi Arttırmak İçin

Bitkilerimizde bazen sararmalar, dalların kuruması veya çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda toprağın bitkinize verdiği vitaminler sağlıksız dallara da gideceği için bitkinizin verimini azaltacak ve ilerleyen boyutlarda istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalacaksınız. Bu yüzden sağlıksız ve kurumuş dalları budamanız bitkinin sağlıklı kısma odaklanmasını sağlayacak böylelikle de verimi arttıracaktır. Özellikle de çiçekli bitkilerde bu verimi çok daha iyi gözlemleyebilirsiniz. 

Hastalıklardan Korumak İçin

Dönem dönem bitkilerinizde oluşan çeşitli hastalıklar canınızı sıkabilir. Çeşitli ilaçlamalarla korunacağınız gibi budama işlemiyle de hastalıklardan korunabilirsiniz. Yapmanız gereken bitkinizdeki hastalıklı dalları budayarak eski sağlığına kavuşturmak olacaktır.

Güzel Görüntü Elde Etmek İçin

Bitkinizin bazı bölgeleri fazla yapraklanabilir. Bu durum da eşit bir görüntüye sebep olmayacağı için dengesiz ve düzensiz bir görüntüye sebep olabilir. Bitkiler neden budanır? Sorusunun en net cevaplarından birisi de güzel görüntü elde etmek için olduğu kesindir. Bitkinizdeki görüntü dengesini korurken gelişmesinde de denge sağlamış olacaksınız.

Bitki Budama Teknikleri Nelerdir?

Bitki budama amaca yönelik yapılması gereken, bitki gelişimi için oldukça önemli bir detaydır. Bu yüzden bitki budama teknikleri nelerdir? Sorusunun cevabı oldukça merak edilmektedir.  Bitki budama teknikleri bitki türüne ve ihtiyacına yönelik değişiklik gösterdiği için budama işlemi yaparken bazı detayları göz önünde bulundurmanız gerekir. Şimdi gelin hep beraber bitki budama teknikleri nelerdir? Detaylarıyla inceleyelim. Bitki budama tekniklerini 3 başlık altında inceleyebiliriz:

  • Şekil budaması
  • Ürün budaması
  • Gençleştirme budaması

Şekil Budaması: Özellikle de peyzaj düzenlemelerinde çok önemli olan bu budama tekniği bitkinizin istediğiniz forma sokabilmek için tercih edilmektedir. Bitkinizin temel gelişim yönü etkilenmeyecek şekilde ve uzama yönü dikkate alınarak şekil budaması yapılmalıdır. 

Ürün Budaması: Bitkinizin meyve ve çiçek verimini arttırmak için ürün budaması tercih edilmelidir. Buradaki asıl amaç bitkilerinizin çiçeklenen kısımların ve dallarının canlı kalmasını sağlayarak verimliliği arttırmaktadır. Ürün budaması yaparak bitkinizin ürün kalitesini arttırabilirsiniz. 

Gençleştirme Budaması: Ağaçların verim kalitesini arttırmak için yapılan gençleştirme budaması, yaşlanan ve bakımsız ağaçlar için uygulanmaktadır. Bu yöntemle ağaçların verimi arttırılarak gençleştirme yapılır ve ürün kalitesi arttırılması hedeflenir.