bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

BİTKİ BAKIMINDA YAPILAN EN BÜYÜK HATA: FAZLA SULAMAK


Filtrele ve Sırala

Bitkilerin bakımında yapılması gereken şeylerden sıkça bahsediyoruz. Peki ya yapılmaması gerekenler neler? Bitkiye zarar verecek hatta çürümeye yol açabilecek durumlar da söz konusu. Örneğin,bunların en başında fazla sulamak geliyor. Her şey gibi sulamanın da fazlası zarar. Bitkilerin ihtiyacı olan suyu tespit etmek ve hep aynı rutinle sulamanın bitkinin sağlıklı gelişimine büyük yararı var. Sulama miktarı bitkinin kök ve gövde yapısına, yaprak genişliğine bağlıdır. Bu yazıda bitkilerin ne kadar sulanması ve nasıl bir suyun kullanılması gerektiğinden, doğru sulama tekniklerinden ve çok sulanmış bitkilerin nasıl hayata geri döndürüleceğinden bahsedeceğiz.

Bitkinin ne kadar sulanacağını bilmek

Çiçek ve bitkilerimizin detay sayfalarında yer alan sulama miktarlarına dikkat etmek ve sulama düzeninizi bir ritüne oturtmak bitki ve çiçeklerin sağlığı açısından fayda sağlayacaktır. Bitki sulamalarında geçiş dönemleri de göz önüne alınmalıdır. Tahmin edersiniz ki bitkinin yazın olan su ihtiyacı ile kışın olan su ihtiyacı aynı değildir. Sulama miktarı yaz aylarından kış aylarına geçerken yavaş yavaş azaltılmalıdır.

 Örneğin orkideler haftada 1-2 defa, areka bitkisi ise haftada bir defa sulanmaktadır. Deve tabanında ise durum mevsime göre değişmektedir. Yaz aylarında haftada 2 defa sulanması gereken deve tabanları için kışın haftada bir kez sulama yeterli gelecektir. Yetiştirdiğiniz bitkiler için doğru sulama miktarlarına tabii ki en doğru kaynak olan ürünlerimizin açıklama kısmından ulaşabilirsiniz. Tüm bitkilerin açıklama kısmında sulama ve bunun yanı sıra bitki bakımına dair birçok öneriye rastlayabilirsiniz.

beyaz saksı içerisinde gövdeli deve tabanı bitkisi

Bitkide doğru sulama nasıl olmalı?

Suyun eşit dağıtılmasına özen gösterilmelidir. 

Gece geç ya da sabah erken saatler sulama yapmak için uygundur. Güneşin hakim olduğu saatlerde sulama yapılmamalıdır.

Su miktarına dikkat edilmelidir.  Çok sulamak bitkiye çok iyi bakmak demek değildir.

Kimi bitkiler(orkide bitkisinin çiçeklerine su değdirmemeniz gerekir.) direkt su ile teması sevmez. Saksı altına ve bir kovaya su konarak daldırma yöntemi ile sulama uygun olabilir.

Saksının altı delik olmalıdır ve fazla su atılmalıdır. Saksı dibinde biriken su çürümeye yol açabilir. (Merak etmeyin tüm saksılarımızın altı bitkinin sağlıklı gelişimini desteklemek amacıyla drenaj deliğine sahiptir.)

Bitkinin sağlıklı gelişimini için doğru topraklar kullanılmalıdır.  

Bitkimin fazla sulandığını nasıl anlarım?

 

  • Yaprakta renk değişimi ( açık yeşil ya da sarı)
  • Filiz bitkilerde renk bozukluğu (kahverengi)
  • Toprakta yeşilleşme (su yosunu oluşumu anlamına gelmektedir.)
  • Yeni filiz vermeme
  • Solma
  • Çürüme

Yukarıda yazan değişimler sizin bitkinizde de meydana geliyorsa onları nasıl kurtarmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Bitkiyi fazla sulamadan kurtarmak

Fazla sulanan bitki oksijen değiş tokuşu yapamaz ayrıca kökleri çürümeye başlar. Fakat korkmayın. Su bitkiniz için tehlike haline geldiyse uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var.

Bitki güneşteyse gölgeye alınmalıdır.

Toprakta yosun sebebiyle yeşilleşme başladıysa değiştirilmelidir.

Saksıda delik yoksa mutlaka delinmeli ya da delikli bir saksıya geçirilmelidir.

Bitkinin köklerinin kuruması için saksısız bir şekilde dışarıda beklemesi gerekir. Bitkiyi saksıdan çıkarırken saksıya birkaç kez vurarak toprağı saksıdan ayırmak kolaylaştırılmalıdır.

Bitkinin kökleri beyaz olmalıdır. Hala beyazsa derin bir oh çekebilirsiniz. Kahverengi ve çürümüş kökler bulunuyorsa temizlemelisiniz.

Doğru suyu kullanmak

Bitkilere verilecek suyun miktarı kadar kalitesi ve sıcaklığı da önemlidir. Genellikle 18 – 26 °C derece bitkiler için uygun olmaktadır.

Bitkiye verilen suyun kalitesi de çokça önemli bir nokta. Örneğin, sert su(musluk suyu) ile sulama yapmak riskli olabilir. Suyun Ph derecesi ve içinde bulunan mineraller bitki gelişiminde etkilidir. İçme suyu kullanmak risksiz ve bitki sağlığına yararlı bir yöntemdir.

Tüm bu yöntemleri kullanarak bitki sulamasını bir rutin haline getirmek yeterli olacaktır. Bitkiyi gözlemlemek ve ihtiyacına göre hareket etmek en doğru tercih. Tabii ki sulama gibi bakımların haricinde bitkiyi sevmek de atlanmaması gereken bir madde.

Bitkilerin bakımında uyulması gerekenler, doğru sulama miktarları ve çeşit çeşit bitki, saksı çiçekleri için https://www.heryerbitki.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.