bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

BEGONYA ÇİÇEĞİ BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


Filtrele ve Sırala

Hem çiçeklerinin hem de yapraklarının güzelliğiyle öne çıkan begonya çiçeklerinin kökeni Brezilya’dır. Renkli çiçekleri ile balkon ve iç mekanlara ferahlık katan begonya çiçeklerinin ihtiyaçlarına beraber göz atalım.

 

Dünya üzerinden 200+ çeşidiyle en geniş bitki familyasına sahip türlerden biri olan begonyalar 3 temel gruba ayrılıyor. Bunları çiçekli begonyalar, yumrulu begonyalar ve yaprak güzeli begonyalar olarak sıralayabiliriz.

 

yeşil saksı içerisinde eşsiz güzellikte begonya çiçeği

 

Doğru bakım şartları altında uzun süre çiçekli kalabilen begonyaların bakımında dikkat edilmesi gereken 6 önemli nokta:

 

  1. Begonyaların bakımında önemli noktalardan biri saksılarının çok fazla geniş olmamasıdır. Köklerinin birbiri içerisinde dolaşıp, sağlıklı büyümesi için küçük saksılar tercih edilmelidir.
  2. Begonyalar yarı güneş ışığı aldığı ortamlarda iyi gelişim gösterir. Gölgede kalmamasına dikkat edin.
  3. Toprağının ölçülü derece nemli kalmasına özen gösteriniz. Bulunduğu saksının drenaj deliğine sahip olmasına dikkat edin. Begonyalar köklerinde biriken fazla suyu drenaj deliğinden atarak köklerinin çürümesini engeller.
  4. Yaz aylarında ayda 1 defa bitki besini kullanarak gelişimini destekleyebilrsiniz.
  5. Yapraklarında meydana gelen deformasyonları temiz bir bıçak yardımı ile yada eliniz ile alarak, yeni açacak çiçeklerin daha sağlıklı olmasına destek olabilirsiniz.
  6. Direkt güneş ışığı renkli ve güzel çiçeklerine zarar verecektir. Direkt güneş ışığına maruz bırakmayınız.

 

Begonyalar yüksek nemli ve sıcak ortamlar da iyi gelişim gösterir. Begonya ailesinin en sevilen üyelerinden olan benariensis türü doğru bakım koşulları altında senede 2 defa çiçek açmaktadır.

 

Geniş bir familyaya sahip olan begonyaların en sevilen türlerinden bazılarının isimleri: Benariensis Begonya, Maculata wightii, Purple Blush, Polka Dot, Grandis, Angel Silver, Angel Silver, Masoiana.

 

 

Balkonlarda çiçek sepeti içerisinde yada iç mekanlarınızda çömlek saksı içerisinde kolaylıkla bakımını yapabileceğiniz begonya çiçeklerimize saksı çiçekleri koleksiyonumuzdan ulaşabilirsiniz.

 

Begonya bitkisi nasıl çoğaltılır?

 

Kökten ayırma yöntemi begonyaların çoğaltılmasında sıklıkla kullanılır. Bu yöntemin başlıca uygulanma şekli, bitkinizin köklerinden yeni gelen filizleri dikkatlice ayrılarak yeni bir saksı içerisine dikilmesidir. Düzenli olarak sulama yapılarak bitkinin sağlıklı bir şekilde büyümesi gözlemlenir. Nisan, mayıs ayları begonya bitkisinin çoğaltılmasında en uygun aylar olarak görülür.