bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Begonvil Çiçeği Bakımı ve Özellikleri


Filtrele ve Sırala

Begonvil çiçeği bakımı ve özelliklerini içeren yazımızı okumaya hoşgeldiniz. Nerede görürsek görelim dikkatimi çeken ve bakmaya doyamadığımız o çiçekler arasında yer alan bir çiçektir begonvil. Öyle ki bulunduğu ortama renk katar ve hava temizleme özelliği ile bilinirler. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla gördüğümüz begonviller sarmaşık görümüyle oldukça yer kaplarlar. Bu yüzden çiçek seveler begonvilin bakımını üstlenmeden önce ona uygun ortam ayarlamaktadırlar. Peki herkesin merak edip araştırdığı begonvil çiçeği bakımı ve özellikleri nelerdir? 

evin etrafını sarmış begonvil sarmaşığı

Begonvil çiçeğinizin hayalinizdeki görünüme kavuşmasını istiyorsanız hakkındaki tüm detayları bilmeli ve bakımına dikkat etmeniz gerekmektedir. Daha sonra begonvil ve daha fazlası için heryerbitki.com sitemizi ziyaret ederek sevdiklerinize çiçek hediye ederek onları özel hissettirebilirsiniz. Unutmayın ki çiçekler “Seni seviyorum” demenin en güzel halidir. Sevdiklerinize çiçek hediye ederek sevginizi dile getirebilirsiniz. Ama şimdi gelin begonvil çiçeğinin bakımı, özellikleri, anlamı ve hikayesini özellikleri neler tüm detaylarıyla inceleyelim. Detaylara geçmeden önce yazımızın içeriğinde neler var ondan bahsedelim:

  • Begonvil Çiçeği Özellikeri Nelerdir?
  • Begonvil Çiçeği Bakım Nasıl Olmalı?
  • Begonvil Çiçeği Anlamı Nedir?
  • Begonvil Çiçeği Hikayesi Nedir?

Begonvil Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Bir çiçeğin bakımını ele aldığınızda o çiçeğin hakkındaki tüm detayları bilmeli ve ona göre bir bakım gerçekleştirmelisiniz. Aksi halde bitkiniz solacak ve istemediğiniz sonuçlarla karşı karşıya kalacaksınız. Bu yüzden bizler de begonvil çiçeği bakımı ve özellikleri neler tüm detaylarıyla derledik. Begonvil çiçeği özellikleri aşağıdaki gibidir;

  • Sıcağı ve ılıman iklimi seven bir çiçektir. Güneşi de sevdiği için bol güneş alan yerde konumlandırmanızda herhangi bir sakınca yoktur.
  • Budama işlemi en can alıcı noktadır. Öyle ki doğru yapılmadığında çiçeklerinde azalma meydana gelebilir. Çeşitlerine göre değişkenlik gösteren budama işlemi için begonvil çiçeğinizin çeşidini öğrenmeli ve ona göre bir budama işlemi gerçekleştirmelisiniz. 
  • Begonvil çiçeği sarmaşık türlü bir çiçektir. Ağaçsı bir bitki olarak geçen begonvil çiçeği kısa sürede bulunduğu alanı sarabilmektedir.
  • Eskiyen ve yıpranan yapraklarını sürekli döken bir bitkidir. Bu özelliğine istinaden kendini sürekli yenileyen bir yapıya sahiptir. 
  • Yapraklarını sonbahar aylarında açmaya başlar.
  • Gövde kısmı bazı dönemlerde kalınlaşır. Bu dönemlerde dalları çoğalır ama çiçeklerinde azalma meydana gelir. 
  • Begonvil çiçeği hızlı büyüyen bir çiçek olsa da bakımı ile doğru orantılı bir büyüme gerçekleşecektir. 
  • Çiçeğinizin solmasını istemiyor ve uzun yıllar sizlerle kalmasını istiyorsanız sulama işlemi yapmadan toprağının mutlaka kurumuş olmasına özen göstermelisiniz.

Begonvil Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalı?

  • Begonvil çiçeği bakımında en önemli nokta saksı seçimidir. Sarmaşık ve büyük bir çiçek olduğu için büyük bir saksıya ihtiyaç duyarlar. Tabi bu büyük saksı için önce bitkinizin gelişimini tamamlaması gerekmektedir. 
  • Kış aylarında 1 kez yaz aylarında 2 kez sulama gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Tabi bunu gerçekleştirirken toprağının kuru olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Güneşi seven bir bitki olduğu için begonvil çiçeğinizi güneş gören pencere kenarına koyabilirsiniz. 
  • Soğuk havalara karşı dayanıklı olmayan bu bitkinin bulunduğu sıcaklığa dikkat etmek gerekir. Ortalama 12 – 13 dereceli ortamlarda bulundurmanız sıcaklık açısından yeterli olacaktır. Aksi halde çiçeğiniz solabilir. 
  • Gelişim gösterdikçe saksı değişimine ihtiyaç duyan begonvil çiçeğinizin toprağını direkt diğer saksıya geçirebilirsiniz. Bu esnada bitkinizin saksıya alışabilmesini kolaylaştırmak ve çiçeklerinin daha canlı olmasını sağlamak için vitamin ve mineral takviyesi alabilirsiniz. 

Begonvil Çiçeği Anlamı Nedir?

Begonvil çiçeği anlamı “çiçekli sarmaşık” demektir. Begonvil kelimesi yeni Latince Bougainvillea "bir tür çiçekli sarmaşık" sözcüğünden gelmektedir. Begonvil çiçeği pembe çiçekleriyle hoşgörü ve iyi niyeti temsil eder. Sizde sevdiklerinize birbirinden anlamlı çiçekler göndermek isterseniz çiçek sepeti sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda begonvil çiçeği toplum içinde çiçeklerinin şeklinden ötürü "gelin duvağı" olarak adlandırılmaktadır.

Begonvil Çiçeği Hikayesi Nedir?

Çiçekli sarmaşık adını 1700’lü yılların ortalarında Dünyanın çevresini dolaşan ilk Fransız Amiral olan Louis Antoine Bougainville’den almıştır. Louis Antoine Bougainville Dünyanın çevresini dolaştığı sırada bu eşsiz güzellikteki çiçeğe rastlamış ve onu tüm Dünyaya tanıtmıştır.

Begonvil Nasıl Çoğaltılır?

Begonvil çiçeğini çoğaltma işlemi sonbaharda yapılır. 2 farklı yöntemle çoğaltma yapılan begonya çiçeği daldan çoğaltılabilir. Tepe çelik ve odun çeliği yöntemleri ile çoğaltılır. Tepe çelik yönteminde genç begonvil dalından yukarıdan 10-12cm kadar kesilerek toprağa ekilir. Odun çeliği yönteminde ise odun gövdesinden 7-8cm kadar kesilerek ilkbahar aylarında toprağa ekilir. Tırmanıcı bir bitki olduğu için en uzun dalından kesmeniz hızlı toparlanmasını sağlayacaktır. 

Begonvil Sözleri Nelerdir?

Begonvil çiçeğinin güzelliği bir çok şarkıya adını vermesini sağlamıştır. Bunlardan en çok bilineni Sezen Aksunun - Begonvil şarkısıdır. “Begonvil boy vermiştir şimdi..” Sözleri ile başlayan şarkı bir çok müzik severin günümüzde halen dinlediği şarkılar arasındadır.