bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Akşam Sefası Çiçeği Bakımı ve Özellikleri


Filtrele ve Sırala

Hoş kokusu ve aynı çiçek üzerinde farklı renklere sahip olması özelliği ile akşam sefası çiçeği bakımı ve özellikleri oldukça merak edilmektedir. Diğer adıyla Mirabilis jalapa adıyla bilinen Akşam sefası yaz aylarının başlamasıyla sonbahara doğru çiçek açmaktadır. Adını ise akşam saatlerinde çiçek açması sebebi ile almıştır. Akşam saatlerinde çiçek açan bu çiçek günün erken saatlerinde tekrar solmaktadır. Sizler de bu çiçeğin bakımını üstlenmek istiyorsanız akşam sefası çiçeği bakımı ve özellikleri neler bilmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Şimdi gelin tüm detaylarıyla akşam sefası çiçeğini daha yakından tanıyalım.

renkli akşam sefası çiçeği

Akşam Sefası Çiçeği Özellikleri

Bir çiçeğe doğru bir bakım gerçekleştirebilmek için o çiçeğin özelliklerini bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Çünkü aynı insanlar gibi çiçekler de kişiye özgü özellikleri bulunmaktadır. Ve bu özelliklere göre hareket edildiği takdirde çiçeğiniz çok daha canlı ve uzun ömürlü olacaktır. Şimdi gelin akşam sefası çiçeği bakıma özellikleri neler detaylarıyla inceleyelim.

  • Akşam sefası çiçeğini ekmek isterseniz en doğru zaman ilkbahar mevsimi olacaktır.
  • Bu bitki tek yıllık otsu bir bitkidir.
  • Bir diğer adı Mirabilis jalapa olarak bilinmektedir.
  • Akşam sefası çiçeği özellikleri içerisinde en bilineni şüphesiz ki aynı çiçek üzerinde farklı renklerde çiçek açmasıdır.
  • Bakımı ne kadar en iyi şekilde gerçekleşse de akşam sefası çiçeğinin boyu en fazla bir metreye kadar uzayabilir.
  • Pembe, sarı, turuncu, kırmızı, eflatun ve beyaz renkte çiçekler açmaktadır.
  • Bakımı kolay olduğu için kendi kendine zahmetsiz büyüyen bir çiçektir.
  • Havalar aşırı soğumadığı sürece soğuklara karşı dayanıklı bir bitkidir.
  • Soğukların gelmesiyle beraber akşam sefası çiçeklerinin rengi solsa da bitki ölmez ve havaların ısınmasıyla canlılığını tekrardan kazanır. 

Akşam Sefası Çiçeği Bakımı 

Akşam sefası çiçeği bakımı ve özellikleri noktasında en çok merak edilen şüphesiz ki bakımıdır. Fakat akşam sefası çiçeği bakımı kolay ve zahmetsiz büyüyen bir çiçektir. Birkaç detaya dikkat ettiğiniz sürece kendi kendine büyüyebilen akşam sefası çiçeği bakımı ile ilgili detayları aşağıda listeledik.

  • Işık: Bir çiçeğin bakımından en önemli detay ışıktır. Akşam sefası çiçeğinin de güneşli bir alana konumlandırılması gerekmektedir. Eğer çiçeğinizi çiçek açmasını ve çok daha canlı olmasını istiyorsanız güneşe olan yerler tercih etmeniz gerekmektedir.
  • Sulama: Aşırı olmayacak soğuklara ve uzun süreli kuruluğa karşı dayanıklı olan akşam sefası olumsuz hava şartlarına karşı da dayanıklıdır. Fakat bu dayanıklılık olsa bile çiçeğinizi sulamayı ihmal etmemeniz gerekmektedir. Özellikle de havaların çok sıcak olduğu zamanlarda çiçeğinizi kurumaması için sulamaya özen göstermelisiniz. Bu salona işlemlerini sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapmanız buharlaşmayı engellemek adına önemlidir.
  • Çoğaltma: Akşam sefası çiçeğini çoğaltmak veya ekmek istediğinizde dikkat etmeniz gereken zaman dilimi ilkbahar aylarıdır. Ayrıca çiçekleri ekerken aralarında en az 60 – 80 cm civarı boşluklar bırakmanız gerekmektedir. Bunun sebebi ise her şeyin kendine ait bir bölgeye sahip olması ve topraktaki besinlerden daha iyi bir şekilde faydalanması içindir. Böylelikle çoğaltmak istediğiniz çiçeğiniz çok daha kolay büyüyecektir.
  • Akşam sefası çiçeğinin daha canlı ve daha çok çiçek açmasını istiyorsanız bitkinizin gerekli besinlere olan ihtiyacını karşılamak için gübreleme yapmanız oldukça önemlidir.
  • Ayrıca çiçeğinizi çeşitli hastalıklardan, yaprak biletlerinden ve beyaz sineklere karşı korumak için özellikle havaların sıcak olduğu zamanlarda ilaçlama yapmanız gerekmektedir. Aksi halde istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. 

akşam sefası çiçeği pembe sarı

Akşam Sefası Çiçeği Hikayesi ve Anlamı 

Bir çiçeği hediye ederken veya bakımın üstlenirken anlamını bilmeniz oldukça önemlidir. Akşam sefası şeyi anlamı ise takdire şayan olarak bilinmektedir. Sevdikleriniz veya yakınlarınız başarılı bir işe girdiyse veya takdir edilmedik bir durum yaşandıysa akşam sefası çiçeği hediye edebilir ve onları bu çiçek ile takdir edebilirsiniz. Sevdiklerinizi mutlu etmek ve başarılarını çiçek hediye ederek taçlandırmak için sitemizi ziyaret edebilir ve dilediğiniz çiçeği sipariş verebilirsiniz.
En az akşam çiçeği sefası kadar merak edilen karanfil çiçeği ile ilgili bilgi edinmek isterseniz “Karanfil çiçeği anlamı, bakımı ve çeşitleri” blog yazımıza göz atabilirseniz.