bitki ara sepet
Buradan Başlayın
Adresin tamamını girmek yerine sadece mahalle , ilçe veya il girin.
anasayfa

Ağaç Budama Sanati(Topiary) Nedir?


Filtrele ve Sırala

Çevre ve park düzenlemelerinde sıklıkla karşılaştığımız ve görüntüsüyle bizi etkisi altına alan topiary, ağaç budama sanatı nedir? Ağaç budama adeta ağaca farklı bir görünüm kazandırarak sanata dönüştürülmüş ve birbirinden güzel şekilleriyle çevremizde yerlerini almışlardır. Tabi bu budama normal bitki budamasına benzemediği gibi farklı tekniklerle beraber istediğiniz şekilli elde edebiliyorsunuz. 

Kimi zaman yılbaşının yaklaşmasıyla geyik figürünü, kimi zaman bir oyun parkında çizgi film karakteri olarak karşımıza çıkan bu ağaçların göz zevkine hitap etmesinin yanı sıra bulunduğu ortama bambaşka bir hava katmaktadır. Bu yüzden de birçok kişi tarafından evinin bahçesinde yer vermek istediği bilinmektedir. Bu istekten dolayı da ağaç budama merak edilip araştırılmaktadır. Peki ilginin bu kadar fazla olduğu ağaç budama sanatı nedir? 

Ağaç budama ile ilgili detaylara geçmeden önce bahçenizi veya evinizi çeşitli çiçeklerle renk katmak ve bambaşka bir ambiyans yaratmak istiyorsanız heryerbitki.com sitemizi ziyaret edebilir ve birbirinden güzel çiçeklerle tanışmak için siparişlerinizi oluşturabilirsiniz. 

iki adet yeşil budanmış ağaç

Ağaç Budama Sanatı Nedir? 

Topiari olarak da adlandırılan ağaç budama sanatında ağaç veya çalılar budanarak çeşitli şekil ve formlar kazandırılır. Buna ağaç budama sanatı denir. Bu şekiller göze hitap eden ve dekoratif açıdan kullanılmasından kaynaklı da ağaç budama sanatı olarak hafızalarımızda yer edinmiştir. Peki çevremizde sık sık karşılaştığımız ağaç budama sanatı nedir? 

Geçmişten günümüze birçok örneği bulunan ağaç budamanın ülkemizde 18. Yüzyıldan itibaren etkisinin var olduğu görülmektedir. Öyle ki bu dönemlerde bu çalışmalar oldukça önemsenmiş ve birçok mimari çalışmada yer verilmiştir. 

Çeşitli budama teknikleri kullanılarak şekil ve form kazandırılan ağaç ve çalıların resmen bir heykele dönüşmesinden kaynaklı ağaç budama sanatı denmektedir. Bulunduğu ortamda etrafa hem doğanın enerjisini yansıtmakta hem de bambaşka bir hava katmaktadır. Peki ama ağaç budama sanatı hangi ağaçlar için uygundur? Gelin merak edilen diğer soruları beraber yanıtlayalım.

şekilli budanmış ağaçlarla topiary sanatı

Ağaç Budama Sanatı Hangi Ağaçlar İçin Uygundur? 

Ağaç budama sanatını elde edebilmek için sadece budama tekniklerini bilmek yeterli olmayacaktır. Çünkü her ağaçtan bu sanatı gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Çünkü ağaç budama sanatı için tercih edilmesi gereken ağacın yapraklarının taze olması ve dökülmemesi gerekir. Bu özelliklere uygun olan ağaçlar ve çalılar aşağıdaki gibidir;

  • Ardıç 
  • Servi
  • Biberiye
  • Defne
  • Şimşir
  • ladin
  • Hemlok

Ağaç Budamanın Bakımı

  • Budamasından şekillendirilmesi gereken zamana kadar önem isteyen ağaç budamanın bakımı oldukça dikkat edilmesi gereken detaydır. Ağaç budama için en doğru zaman ilk bahar sonları ve yaz başlangıcı doğru bir tercih olacaktır.
  • Mümkün olduğu sürece bakımını uzman birinin veya bu konuda bilgi sahibi olan birinin yapması ağaç için çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Yılda en az 2 kere budama ihtiyacı isteyen bu ağaçların sonradan bir düzeltme şansı olmadığı için oldukça dikkatli olmanız gerekecektir. 
  • Tabi bunun için de tercih edeceğiniz şekli biraz daha basit seçerseniz işiniz çok daha kolay olacaktır.
  • Sulama işlemini toprağı kurudukça gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Tabi bu durum ağacın cinsine ve aldığı güneş miktarına göre değişkenlik gösterecektir. 

Ağaç budama bakımın yanı sıra bonsai ağacı ve benzeri ağaçlarıda temiz bir makas yardımı ile budayarak istediğiniz görüntüyü vermesini kolaylıkla sağlayabilirsiniz.